ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με έλλειμμα 1 δισ. ξεκινά το νέο υπερταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Έφη Αχτσιόγλου
Μέγεθος γραμμάτων

Μετ’ εμπο­δί­ων και με απει­λη­τι­κή «μαύρη» τρύπα, ύψους ενός δισ. ευρώ, εν τη γε­νέ­σει του ξε­κί­νη­σε η λει­τουρ­γία του Ενιαί­ου Φορέα Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης.

Η ενο­ποί­η­ση στα χαρ­τιά και το «αλα­λούμ» που όλοι προ­ε­ξο­φλούν ότι θα επι­κρα­τή­σει, δεν εμπό­δι­σαν την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου  Ερ­γα­σί­ας, να πα­νη­γυ­ρί­ζει για το «επί­τευγ­μα» που στή­θη­κε, εντός πέντε μηνών.

Η υπουρ­γός Ερ­γα­σί­ας κυρία Έφη Αχτσιό­γλου στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου που δό­θη­κε , επι­σή­μα­νε ότι όταν ωρι­μά­σει το σύ­στη­μα, οι συ­ντά­ξεις θα βγαί­νουν εντός τριών μηνών.

Ιδιαί­τε­ρη μνεία έκανε στην κα­τα­πο­λέ­μη­ση της ανερ­γί­ας της αδή­λω­της ερ­γα­σί­ας και των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης που στε­ρούν το σύ­στη­μα από έσοδα.

«Δεν εφη­συ­χά­ζου­με με τη μικρή μεί­ω­ση της αλλά σή­με­ρα κα­τα­γρά­φου­με το κα­λύ­τε­ρο ισο­ζύ­γιο προ­σλή­ψε­ων απο­λύ­σε­ων» είπε με­τα­ξύ άλλων, το­νί­ζο­ντας ότι τα λεφτά από τα πρό­στι­μα για την αδή­λω­τη ερ­γα­σία που συ­γκε­ντρώ­νο­νται θα επι­στρέ­φουν στην κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση για την ενί­σχυ­σή της.

Ο υφυ­πουρ­γός κ. Τάσος Πε­τρό­που­λος, επα­νέ­λα­βε ότι δεν πρό­κει­ται να απο­κο­πεί η προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά (το ΔΝΤ επι­μέ­νει στην αφαί­μα­ξη της), το­νί­ζο­ντας ότι μετά το 2018, θα αυ­ξη­θούν οι συ­ντά­ξεις, ύψους 600 ευρώ.

Προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος εμ­φα­νί­στη­κε ο κ. Πε­τρό­που­λους σχε­τι­κά με την λύση που πρέ­πει να δοθεί, για τους 350.000 οφει­λέ­τες του ΟΑΕΕ, που δεν μπο­ρούν, λόγω των οφει­λών να πά­ρουν ασφα­λι­στι­κή ενη­με­ρό­τη­τα και να λει­τουρ­γή­σουν τις επι­χει­ρή­σεις τους.

Ο υφυ­πουρ­γός τό­νι­σε ακόμη ότι θα ιδρυ­θούν φέτος 11 πε­ρι­φε­ρεια­κά κέ­ντρα ασφά­λι­σης και ελέγ­χου στο πλαί­σιο του ενιαί­ου φορέα κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης με πε­ρισ­σό­τε­ρους από 1000 ελεγ­κτές, ο οποί­ος λει­τουρ­γεί από 1η Ια­νουα­ρί­ου 2017 και στον οποίο εντάσ­σο­νται όλα τα τα­μεία κύ­ριας ασφά­λι­σης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

«Είναι η κοι­νω­νι­κή αλ­λη­λεγ­γύη που χρειά­ζε­ται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανή­κει σε όλους. Χωρίς εξαι­ρέ­σεις και δια­κρί­σεις», είπε ο κ. Πε­τρό­που­λος, το­νί­ζο­ντας ότι για τη λει­τουρ­γία του ΕΦΚΑ εκ­δό­θη­καν 45 υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις και 55 υπουρ­γι­κές εγκύ­κλιοι.

Στο πλαί­σιο του νέου φορέα εντός του μηνός θα στα­λούν τα «ρα­βα­σά­κια» για την πλη­ρω­μή ει­σφο­ρών με το νέο σύ­στη­μα  που πρέ­πει να κα­τα­βλη­θούν  μέχρι το τέλος Φε­βρουα­ρί­ου. Δε λη­φθούν ανα­γκα­στι­κά μέτρα για τους οφει­λέ­τες για­τρούς δι­κη­γό­ρους ( πο­λύ­μη­νη αποχή) μη­χα­νι­κούς και αγρό­τες που δεν πλή­ρω­σαν τις ει­σφο­ρές τους εντός του 2016.

Όπως ξε­κα­θά­ρι­σε η αρ­μό­δια Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης Στέλ­λα Βρακά, το σύ­στη­μα πλέον θα δέ­χε­ται και με­ρι­κή κα­τα­βο­λή των ει­σφο­ρών, με απο­τέ­λε­σμα οι προ­σαυ­ξή­σεις και τα πρό­στι­μα να επι­βάλ­λο­νται μόνο για το υπο­λει­πό­με­νο ποσό.

Ει­δι­κά για την πε­ρί­πτω­ση των ερ­γα­ζό­με­νων με μπλο­κά­κι, με έως δύο ερ­γο­δό­τες, θα δη­μιουρ­γη­θεί ενιαία πλατ­φόρ­μα αναγ­γε­λί­ας των σχε­τι­κών συμ­βά­σε­ων με μη­νιαία υπο­χρέ­ω­ση κα­τα­γρα­φής αλλά και ελέγ­χου αυτών, προ­κει­μέ­νου να απο­δει­κνύ­ε­ται η σχέση ερ­γα­σί­ας και το εάν ο ασφα­λι­σμέ­νος θα πλη­ρώ­νει ει­σφο­ρές ως μι­σθω­τός, δη­λα­δή θα συμ­με­τέ­χει και ο ερ­γο­δό­της, ή ως ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας.

Από τις 16 Ια­νουα­ρί­ου που θα λει­τουρ­γή­σει το ενιαίο μη­τρώο του  ΕΦΚΑ οι αι­τή­σεις για συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση θα μπο­ρούν να γί­νο­νται ηλε­κτρο­νι­κά. Θα λει­τουρ­γεί ακόμα ο τε­τρα­ψή­φιος αριθ­μός 1555 για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ασφα­λι­σμέ­νων καθώς και η ιστο­σε­λί­δα ww.efka.gov.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.