ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σενάρια τρέλας! Απειλές και κίνδυνοι για την Ελλάδα στην εποχή του Τραμπ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τραμπ
Μέγεθος γραμμάτων

Κα­ρα­κού­σης Αντώ­νης

«Τα πράγ­μα­τα θα είναι δύ­σκο­λα τα επό­με­να χρό­νια, η εκλο­γή Τραμπ αλ­λά­ζει τα δε­δο­μέ­να και ο κό­σμος θα ει­σέλ­θει σε τρο­χιά μη ορα­τών εξε­λί­ξε­ων». Η εκτί­μη­ση ανή­κει σε πα­ρά­γο­ντα της αμε­ρι­κα­νι­κής δι­πλω­μα­τί­ας που θέλει να δια­τη­ρή­σει την ανω­νυ­μία του και είναι εν­δει­κτι­κή των ανη­συ­χιών που συ­νο­δεύ­ουν την επι­κρά­τη­ση της πιο συ­ντη­ρη­τι­κής εκ­δο­χής στην αμε­ρι­κα­νι­κή πο­λι­τι­κή.
«Τα ονό­μα­τα που ακού­γε­ται ότι θα επαν­δρώ­σουν τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ προ­κα­λούν φρίκη» ακόμη και στην αμε­ρι­κα­νι­κή δι­πλω­μα­τία. Μια άλλη Αμε­ρι­κή, θρη­σκό­λη­πτων, ακτι­βι­στών ενα­ντί­ον των αμ­βλώ­σε­ων, οπα­δών της οπλο­κα­το­χής και του στρα­τιω­τι­κο-βιο­μη­χα­νι­κού κα­τε­στη­μέ­νου, ετοι­μά­ζε­ται να ει­σβά­λει στην πο­λι­τι­κή ζωή της υπερ­δύ­να­μης προ­κα­λώ­ντας ρίγη ανη­συ­χί­ας πα­ντού στον κόσμο.
«Η Αμε­ρι­κή είναι βέ­βαιο ότι θα μπει σε πε­ρι­δί­νη­ση», δη­λώ­νει η ίδια πηγή, επε­ξη­γώ­ντας ότι «θα αρ­χί­σει να ξα­να­συ­ζη­τά­ει προ­βλή­μα­τα που είχε επι­λύ­σει από τη δε­κα­ε­τία του ’70».
Εθνο­τι­κές και φυ­λε­τι­κές δια­φο­ρές
Κοινή είναι η πε­ποί­θη­ση ότι ήδη έρ­χο­νται στο προ­σκή­νιο δια­φο­ρές εθνο­τι­κές και φυ­λε­τι­κές όπως και ζη­τή­μα­τα ταυ­τό­τη­τας. Συν­δυα­ζό­με­νες μά­λι­στα οι πα­ρα­πά­νω τρι­βές με τις γε­νι­κό­τε­ρες πο­λι­τι­κές επι­λο­γές του Ντό­ναλντ Τραμπ είναι πολύ πι­θα­νό να εξε­λι­χθούν δρα­μα­τι­κά γε­γο­νό­τα στις ΗΠΑ.
Οσο για τα θε­σμι­κά αντί­βα­ρα του αμε­ρι­κα­νι­κού πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος που πολ­λοί επι­κα­λού­νται προ­κει­μέ­νου να δια­σκε­δά­σουν τις πα­ρα­πά­νω ανη­συ­χί­ες, οι γνω­ρί­ζο­ντες επι­ση­μαί­νουν ότι ιστο­ρι­κά ο κάθε αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος αφή­νει το στίγ­μα του.
Μπο­ρεί όντως να μην κάνει όλα όσα κατά και­ρούς έχει πει αλλά είναι βέ­βαιο ότι η ομάδα Τραμπ είναι ιδιό­μορ­φη και συ­γκρο­τεί­ται από πρό­σω­πα που ορί­ζο­νται από ακραί­ες από­ψεις όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για τον κόσμο όλον. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο μά­λι­στα όταν είναι σε όλους γνω­στό ότι η γε­νι­κό­τε­ρη τάση του Ρε­που­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος είναι συ­ντη­ρη­τι­κή και δια­κρί­νε­ται για τον απο­μο­νω­τι­σμό του όσον αφορά τις διε­θνείς υπο­θέ­σεις.
Οι ίδιοι οι αμε­ρι­κα­νοί δι­πλω­μά­τες ανα­μέ­νουν ότι η δια­κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ θα κόψει στο μισό τις δι­πλω­μα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους, κάτι που στην πράξη μπο­ρεί να ση­μαί­νει το κλεί­σι­μο προ­ξε­νεί­ων και μι­κρό­τε­ρης ση­μα­σί­ας πρε­σβειών. Ακόμη εκτι­μούν ότι η σχέση των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ θα τεθεί σε νέα βάση.
Ο νέος αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έχει δη­λώ­σει ότι τα συμ­βαλ­λό­με­να μέρη του ΝΑΤΟ θα πρέ­πει να συ­νει­σφέ­ρουν ανα­λο­γι­κό­τε­ρα για την ασφά­λειά τους στην Ατλα­ντι­κή Συμ­μα­χία. Δεν είναι τυ­χαίο ότι ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ ήταν από τους πρώ­τους που το­πο­θε­τή­θη­κε μετά την εκλο­γή Τραμπ, ζη­τώ­ντας επί της ου­σί­ας επι­βε­βαί­ω­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής ευ­θύ­νης απέ­να­ντι στη Συμ­μα­χία.
Οι δια­στά­σεις της γε­ω­στρα­τη­γι­κής
Οπως ση­μειώ­νουν δι­πλω­μα­τι­κές πηγές, ο Ντό­ναλντ Τραμπ δεν ανα­γνω­ρί­ζει ή, κατά μια εκ­δο­χή, ακόμη χει­ρό­τε­ρα δεν απο­δέ­χε­ται καν το γε­ω­στρα­τη­γι­κό όφε­λος των ΗΠΑ ως δύ­να­μης που εγ­γυά­ται την πα­γκό­σμια ασφά­λεια. Σύμ­φω­να με τη δική του αντί­λη­ψη «όποια χώρα έχει πρό­βλη­μα ασφά­λειας οφεί­λει να πλη­ρώ­νει».
Αντι­λαμ­βά­νε­ται ο κα­θείς τι θα συμ­βεί στον κόσμο αν οι ΗΠΑ υιο­θε­τή­σουν τον κα­νό­να Τραμπ. Δεν είναι λίγοι εκεί­νοι που πι­στεύ­ουν ότι στο πλαί­σιο αυτών των αντι­λή­ψε­ων θα πε­ριο­ρι­σθεί και η στρα­τιω­τι­κή πα­ρου­σία των ΗΠΑ στον κόσμο. Αυτή την ώρα υπάρ­χουν αμε­ρι­κα­νι­κές βά­σεις πα­ντού και απου­σιά­ζουν μόνο από 43 χώρες επί συ­νό­λου πε­ρί­που 200.
Ο νέος αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, πέραν της πά­γιας ρε­που­μπλι­κα­νι­κής τάσης προς τον απο­μο­νω­τι­σμό, αδυ­να­τεί να κα­τα­νο­ή­σει τις δια­στά­σεις της γε­ω­στρα­τη­γι­κής και κατ’ ορι­σμέ­νους δεν τις ανα­γνω­ρί­ζει καν. Και ο Ρί­γκαν ορι­ζό­ταν από ελ­λείμ­μα­τα κα­τα­νό­η­σης  αλλά πλαι­σιώ­θη­κε από πρό­σω­πα ξε­χω­ρι­στά, με δυ­να­τό­τη­τες και κά­λυ­ψε τα κενά του. Η δια­νοη­τι­κή συ­γκρό­τη­ση όμως του πε­ρί­γυ­ρου του Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με εκεί­νον του Ρί­γκαν.
«Ενας πε­ρί­ερ­γος κό­σμος» αναρ­ρι­χά­ται στην κο­ρυ­φή των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών της Αμε­ρι­κής, με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για τον κόσμο.
Η συ­μπά­θεια προς τον Πού­τιν είναι εν­δει­κτι­κή, όπως και η εμ­μο­νή με την κι­νε­ζι­κή απει­λή, όπως αντι­με­τω­πί­ζει ο Ντό­ναλντ Τραμπ τη διείσ­δυ­ση των κι­νε­ζι­κών προ­ϊ­ό­ντων στην πα­να­με­ρι­κα­νι­κή αγορά, ιδιαι­τέ­ρως στην απο­βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νη ζώνη των με­σο­δυ­τι­κών πο­λι­τειών, όπου ο Τραμπ σά­ρω­σε στην κυ­ριο­λε­ξία τη Χί­λα­ρι Κλί­ντον.
Στην προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο έφθα­σε να υπό­σχε­ται δα­σμούς της τάξης του 45% στα κι­νε­ζι­κά προ­ϊ­ό­ντα για να προ­κα­λέ­σει την αντί­δρα­ση των Ασια­τών, οι οποί­οι απει­λούν ότι δεν θα μπει ούτε ένα iPhone στην κι­νε­ζι­κή αγορά αν επι­βλη­θούν συν­θή­κες εμπο­ρι­κού πο­λέ­μου. Πράγ­μα που προ­κά­λε­σε με­γά­λη ανη­συ­χία στις αμε­ρι­κα­νι­κές πο­λυ­ε­θνι­κές, ιδιαι­τέ­ρως την Αpple.
Αλλά η πα­ρα­δο­ξό­της των από­ψε­ων του πε­ρί­γυ­ρου του Τραμπ δεν στα­μα­τά στην Κίνα. Αντί­στοι­χα αρ­νη­τι­κή είναι η στάση του απέ­να­ντι σε υπε­ρε­θνι­κά σύ­νο­λα όπως αυτό της Ευ­ρώ­πης. Για τον Τραμπ θα ήταν ευχής έργον να δια­λυ­θεί η Ευ­ρω­παϊ­κή Ενωση. Αυτό δη­λώ­νει άλ­λω­στε και η ευ­θεία εμπλο­κή και υπο­στή­ρι­ξη της κα­μπά­νιας υπέρ του Brexit.
Είναι φα­νε­ρό ότι η επι­κρά­τη­ση Τραμπ είναι δυ­να­τόν να «κου­νή­σει» όλον τον κόσμο και να δη­μιουρ­γή­σει συν­θή­κες από­λυ­της απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης. Δεν είναι λίγοι εκεί­νοι που πι­στεύ­ουν ότι θα ευ­νο­ή­σει συγ­γε­νή πο­λι­τι­κά σχή­μα­τα στην Ευ­ρώ­πη. Ηδη ο Ρέν­τσι απει­λεί­ται στο δη­μο­ψή­φι­σμα του Δε­κεμ­βρί­ου, η Ακρο­δε­ξιά στην Αυ­στρία ήδη πα­νη­γυ­ρί­ζει, στην Ολ­λαν­δία οι συγ­γε­νείς του Τραμπ υπο­λο­γί­ζουν ότι θα κερ­δί­σουν τις εκλο­γές της προ­σε­χούς άνοι­ξης και ακο­λου­θεί η κρί­σι­μη μάχη της Γαλ­λί­ας, όπου η Μαρίν Λεπέν φι­λο­δο­ξεί να ηγη­θεί της χώρας. Για να ακο­λου­θή­σει το φθι­νό­πω­ρο του 2017 η με­γά­λη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση της Γερ­μα­νί­ας, η οποία θα έχει εν τω με­τα­ξύ δε­χθεί όλη την πίεση απρό­βλε­πτων γε­γο­νό­των και συν­θη­κών.
Το κρί­σι­μο είναι ότι πα­ντού στη Δύση ανα­δύ­ο­νται δυ­νά­μεις με άλλη ατζέ­ντα από τη ση­με­ρι­νή. Το κα­λο­καί­ρι του 2017 μπο­ρεί να έχει έλθει τού­μπα όλος ο κό­σμος και να ει­σέλ­θει σε πε­ρί­ο­δο μη ορα­τών εξε­λί­ξε­ων. Οπως λένε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά αμε­ρι­κα­νοί πα­ρά­γο­ντες, στην πε­ρί­πτω­ση αυτή η ασφά­λεια και τα τρό­φι­μα θα ανα­δει­χθούν σε μεί­ζο­να αγαθά στην εποχή του Τραμπ.
Η θέση της Ελ­λά­δας
Εν­δε­χό­με­νη απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση ίσως να βρει την Ελ­λά­δα απρο­ε­τοί­μα­στη. Εχει εν­δια­φέ­ρον πά­ντως το γε­γο­νός ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός κ. Αλ. Τσί­πρας απέ­φυ­γε επι­με­λώς να κα­τα­φερ­θεί ενα­ντί­ον του Ντό­ναλντ Τραμπ, πα­ρό­τι σε ανύ­πο­πτο χρόνο είχε εκ­φρά­σει σχε­δόν τον απο­τρο­πια­σμό του. Πα­ρό­ντος του Μπα­ράκ Ομπά­μα έχτι­σε γέ­φυ­ρες προς τον Τραμπ και είναι ίσως από τους λί­γους ευ­ρω­παί­ους ηγέ­τες που έπρα­ξαν κάτι τέ­τοιο. Είναι φα­νε­ρό ότι η αντι­συ­στη­μι­κή ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ανα­μέ­νει πο­λι­τι­κές ανα­τρο­πές στην Ευ­ρώ­πη και προ­ε­τοι­μά­ζε­ται ανα­λό­γως. Οι κ.κ. Τσί­πρας και Καμ­μέ­νος είναι πι­θα­νόν να εκτι­μούν ότι η Ευ­ρώ­πη θα κιν­δυ­νεύ­σει στην εποχή του Τραμπ και ανα­ζη­τούν διε­ξό­δους. Επι­χει­ρούν να στή­σουν σχέ­δια διεύ­ρυν­σης στο εσω­τε­ρι­κό, προ­σπα­θούν να ελέγ­ξουν τις κι­νή­σεις στο Κέ­ντρο και στον εθνο­πα­τριω­τι­κό χώρο και μαζί να πε­ρι­χα­ρα­κώ­σουν τη Νέα Δη­μο­κρα­τία, να πε­ριο­ρί­σουν τον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη στην, ητ­τη­μέ­νη κατ’ αυ­τούς, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ζώνη. Προ­σπα­θούν με άλλα λόγια να δια­μορ­φώ­σουν ένα νέο δί­πο­λο, μια νέα αντί­θε­ση δη­λα­δή, με την ελ­πί­δα ότι θα είναι αυτοί που θα κα­βα­λή­σουν το ανερ­χό­με­νο αντι­συ­στη­μι­κό κύμα στην Ευ­ρώ­πη και έτσι να μα­κροη­με­ρεύ­σουν στην εξου­σία.
Πι­στεύ­ουν βαθιά πως αν δια­μορ­φω­θούν συν­θή­κες απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης στην Ευ­ρώ­πη η Ελ­λά­δα θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να επι­τύ­χει τα­χεία ανα­συ­γκρό­τη­ση σε πε­ρι­βάλ­λον πε­ριο­ρι­σμέ­νων πόρων και γε­νι­κευ­μέ­νης κρί­σης. Και για να γίνει κάτι τέ­τοιο θα χρεια­στεί, πάντα κατά την άποψή τους, ένα ευ­ρύ­τε­ρο σχήμα πο­λι­τι­κών και κοι­νω­νι­κών συμ­μα­χιών.
Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση κοινή είναι η πε­ποί­θη­ση ότι η Ελ­λά­δα οφεί­λει να προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για τα χει­ρό­τε­ρα, αν όντως επι­κρα­τή­σουν στην Ευ­ρώ­πη δυ­νά­μεις συγ­γε­νείς προς την υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κή ομάδα του Ντό­ναλντ Τραμπ.


ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

«Ενας πε­ρί­ερ­γος κό­σμος» αναρ­ρι­χά­ται στην κο­ρυ­φή των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών της Αμε­ρι­κής με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για τον κόσμο

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George  /  24.11.2016 10:08

    Καιρος ειναι η Αμερικη να κοιταξη την Αμερικη. Οσο για τον Τσιπρα να παη στη Βενεζουελα που είναι ο φιλος του. Γιατι να τον βοηθησει ο Τραμπ, γιατι να βοηθησει έναν κουμουνιστη?

  • Σαββας Καβαδιας  /  21.11.2016 11:29

    Πολυ καλο και ενδιαφερον αρθρο .Η Ελλαδα ισως βρεθει σε πολυ δυσκολη θεση λογω της οικονομικης της ασταθεια και πρεπει να παρει καταλληλα μετρα για να λιγοστεψει τους κινδυνους της.
    Δεν αρκει η Ευροπαικη ενωσης και η πανγκοσμια Ελληνικη Ομογενεια α εχει καινουργια καθηκοντα και πρεπει να παρει προτωβουλειες για να βοηθηση οσο μπορει την πατριδα οπιος και να ειναι ο κυβερνωντας στην Ελλαδα .
    Γενικως δεν επιτρεπεται (Ισως απαγορευεται )να αφησουν οι Ελληνες τα ηνια μονο στον Τσιπρα και τους συνοδους του

  • Savvas Athanassiadis  /  21.11.2016 10:49

    Οι Τσιπροκαμμένοι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ΚΑΡΕΚΛΑ και η νομή της εξουσίας. Τίποτα άλλο.!!!

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.