Σε εξέλιξη οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου και στο φαρμακείο του από δύο επιθεωρητές – ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και συγκεκριμένα από τους κκ Χρ. Κυριαζή και Σ. Ευαγγελάτο, σε εκτέλεση σχετικού αιτήματος που απηύθυναν στον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ κ Μιχαήλ Σαμπατακάκη ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος κ Μιχάλης Κόκκινος και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ο κ. Κόκκινος είχε ζητήσει συγκεκριμένα ο έλεγχος να επικεντρωθεί σε διαχειρίσεις, ταμείο, νοσήλια και εισπράξεις παρακλινικών για ενημέρωση της νέας διοίκησης.
Τη διενέργεια ελέγχου στο φαρμακείο ζήτησαν η πρόεδρος των Εργαζομένων κ. Λουκία Κούρτη – Καλαμάτα και ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Γιαννικάκης διότι δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι δύο θέσεις φαρμακοποιών από το υπουργείο Υγείας ενώ ταυτόχρονα είχε ανατεθεί παρατύπως η λειτουργία του φαρμακείου σε φαρμακοποιό που διατηρεί ιδιωτικό φαρμακείο στη Ρόδο.
Η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτη φαρμακοποιό καταγγέλθηκε ως παράνομη ενώ σημειώθηκε και παρέμβαση από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νικόλαο Φουτούλη ο οποίος προανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής πειθαρχικής έρευνας.
Οπως τονίζεται στην αναφορά, στο νοσοκομείο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2007 υπηρετούσαν δύο φαρμακοποιοί (μία σε οργανική θέση και μία σε απόσπαση από τα Γιάννενα) οι οποίες παραιτήθηκαν προκειμένου να ιδιωτεύσουν.
Για οκτώ μήνες (Ιούνιος 2008 – Φεβρουάριος 2009) το έργο ανέλαβαν δύο εποχιακοί φαρμακοποιοί (μέσω ΑΣΕΠ).
Από τον Φεβρουάριο 2009 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2009 ανατέθηκε σ’ έναν συμβασιούχο φαρμακοποιό που είχε διαθέσει ο Δήμος Ρόδου.
Πέραν του νομικού προβλήματος (Π.Δ. 108/93 σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας νοσοκομειακού φαρμακείου), όσον αφορά δηλαδή τη λειτουργία του φαρμακείου χωρίς φαρμακοποιό, υπάρχει και πραγματική ουσιαστική αδυναμία του υπόλοιπου προσωπικού του φαρμακείου και ειδικότερα των βοηθών φαρμακείου (που είναι και το πιο ειδικευμένο προσωπικό μετά τους φαρμακοποιούς (ορθά και νόμιμα) την όλη λειτουργία του φαρμακείου (εποπτεία – έλεγχος – προγραμματισμός – διαδικασίες κλπ) πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχουν εκκρεμότητες από τη θητεία του συμβασιούχου, ενώ γενικά υπάρχουν επιφυλάξεις για όλο το διάστημα εργασίας των άπειρων συμβασιούχων.
Ο Σύλλογος είχε επισημάνει με την αναφορά του ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη όσον αφορά την ορθή λειτουργία του φαρμακείου, γι΅ αυτό και δικαιολογημένα οι συνάδελφοι της οικονομικής υπηρεσίας και του φαρμακείου δεν δέχονταν να υπογράψουν παραστατικά του φαρμακείου (π.χ. παραγγελίες κλπ) προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι για προβλήματα και λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους.
Τόνιζαν δε ότι το φαρμακείο ανήκει στην Ιατρική Υπηρεσία και ότι ακόμα και ο δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αρνήθηκε ν΅ αναλάβει οποιαδήποτε ανάλογη ευθύνη, παρόλο που το τμήμα αυτό υπάγεται στη διοικητική του ευθύνη και εποπτεία.
Εν πάση περιπτώσει από τον μέχρι τώρα έλεγχο σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει διαπιστωθεί κακοδιαχείριση που αφορά σε έλλειψη γραπτών παραγγελιών φαρμάκων και για έλλειψη πρωτοκόλλων από παραλαβές φαρμάκων.
Από εκεί και πέρα παρότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στα οποία έχουν διαπιστωθεί από επιθεωρήσεις ατασθαλίες στις προμήθειες υγειονομικού υλικού, δεν φέρονται να λείπουν περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων, γεγονός για το οποίο είχε ενημερωθεί σε προηγούμενη επίσκεψη του στη Ρόδο ο επιθεωρητής κ. Κυριαζής.

Φέρεται συγκεκριμένα να υπήρξαν και περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης που συνεπάγονται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης και ασαφής εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.