ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Περιφέρεια έστειλε ένα πρώτο μήνυμα προς το κεντρικό κράτος

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

Στην υπο­στε­λέ­χωση των υπη­ρε­σιών της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, ανα­φέρ­θηκε χτες σε δηλώ­σεις του, στους δημο­σιο­γρά­φους, ο περι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, εκφρά­ζο­ντας την αγωνία του για το τι θα γίνει παρά τις υπο­σχέ­σεις και τις εξαγ­γε­λίες του κ. Κου­ρου­μπλή από την Ρόδο, τρεις μέρες μόλις πριν.

«Σήμερα βρί­σκο­νται σε ανα­στολή οι υπη­ρε­σίες της Περι­φέ­ρειάς μας, σύμφωνα και με απόφαση του περι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λίου ως μία συμ­βο­λική κίνηση – μήνυμα. Η λει­τουρ­γία των υπη­ρε­σιών μας, γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, με κόπο και θυσίες τόσο των αιρετών όσο και των εργα­ζο­μέ­νων, με απο­τέ­λε­σμα να καλύ­πτουμε με δυσκο­λίες τις ανάγκες των νησιών μας. Αυτή η κατά­σταση δεν μπορεί να συνε­χι­στεί επ’ άπειρον. Δυστυ­χώς σε μια χώρα που σβήνει από την παρακμή χρειά­ζε­ται να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σεις για να πείσεις κάποιους ότι δεν μπορείς να μετα­κι­νη­θείς με το αυτο­κί­νητο ή το λεω­φο­ρείο…. Θέλω να πιστεύω ότι απέ­χουμε λίγες μέρες από την ανα­κοί­νωση των προ­σλή­ψεων που χρειά­ζο­νται οι ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου. Μένει να δούμε τις ειδι­κό­τη­τες κλπ. Σε κάθε περί­πτωση εμείς θα συνε­χί­σουμε τον αγώνα» δήλωσε ο περι­φε­ρειάρ­χης, εκφρά­ζο­ντας ταυ­τό­χρονα παρά­πονο ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Α’ και Β’ βαθμό Τ.Α.

Είπε ακόμη ότι από την πλευρά του δεν μίλησε ποτέ μόνον για τις ελλεί­ψεις στην ΠΝΑ καθώς απαι­τεί­ται να είναι καλά στε­λε­χω­μέ­νοι και οι Δήμοι για την προ­ώ­θηση των ζητη­μά­των και εξεύ­ρεση λύσεων για τον τόπο.

Η Έκθεση του Λον­δί­νου

Ανα­φε­ρό­με­νος ο κ. Χατζη­μάρ­κος στην διεθνή του­ρι­στική έκθεση του Λον­δί­νου (World Travel Market) και την συμ­με­τοχή της ΠΝΑ τόνισε τα εξής: «Την προη­γού­μενη εδομάδα είχαμε στο Λονδίνο την πρώτη διεθνή έκθεση που ανοίγει τον κύκλο των του­ρι­στι­κών εκθέσων. Είναι ίσως η μεγα­λύ­τερη, καθώς συμ­με­τεί­χαν 182 χώρες. Η ΠΝΑ είχε μια ‘ανα­τρε­πτική’ παρου­σία ως προς το παρελ­θόν. Η παρου­σία ήρθε να υπη­ρε­τή­σει αυτό που ξεκι­νή­σαμε πέρσι, για να υπη­ρε­τή­σουμε καλύ­τερα την ταυ­τό­τητα του του­ρι­σμού μας και των νησιών μας και μέσα από το 3ετές πλάνο που καταρ­τί­σαμε να ευθυ­γραμ­μί­σουμε όλες μας τις δράσεις εις τρόπον ώστε να λει­τουρ­γούν συμπλη­ρω­μα­τικά για το καλύ­τερο απο­τέ­λε­σμα. Η ΠΝΑ δεν ήταν εκεί ως χώρα και απέ­σπασε εξαι­ρε­τικά θετικά σχόλια. Ως προς την σεζόν, απέ­χουμε πολύ ακόμη από την επόμενη του­ρι­στική περίοδο. Ωστόσο, έχουμε μόνον θετικά μηνύ­ματα από τους μεγά­λους Τουρ Οπε­ρέι­τορς που σύμφωνα με τα στοι­χεία των προ­κρα­τή­σεων / προ­πω­λή­σεων, η Ρόδος θα έχει +11% και η Κως στο 12%. Εάν όλα εξε­λι­χθούν ομαλά, πηγαί­νουμε για μια δυνατή σεζόν και δεν θα χάσουμε έναν μήνα στο ξεκί­νημα». Είπε ακόμη, ότι οι επαφές και οι προ­σπά­θειες δεν στα­μα­τούν πουθενά και συνε­χί­ζο­νται με αμείωτο ρυθμό.

Ανάμεσα στους

νεό­τε­ρους Ευρω­παί­ους

σεφ είναι…. Ροδίτης!

Ενδια­φέ­ρον προ­κά­λεσε η ανα­κοί­νωση του κ. Χατζη­μάρ­κου ότι σε έναν ευρω­παϊκό δια­γω­νι­σμό για τον νεώτερο Ευρω­παίο σεφ (European Young Chef) που έγινε στην Ισπανία, όπου συμ­με­τεί­χαν χώρες, που έχουν παρά­δοση στην γαστρο­νο­μία, μετείχε κι ένας νησιώ­της σεφ από την Ρόδο: «Ένα νεαρό παιδί, που επι­λέ­χθηκε από την Λέσχη Αρχι­μα­γεί­ρων Κυκλά­δων Δωδε­κα­νή­σου, ο Στα­μά­της Μισο­μι­κές, εκπρο­σώ­πησε την ΠΝΑ και κέρδισε τον τίτλο! Είμαστε πάρα πολύ χαρού­με­νοι και περή­φα­νοι για τον Σταμάτη» είπε, ευχα­ρι­στώ­ντας την Λέσχη Αρχι­μα­γεί­ρων, ενώ υπεν­θύ­μισε την παράλ­ληλη διεκ­δί­κηση της Γαστρο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας για το 2019.

Η Πολι­τι­στική Πρω­τεύ­ουσα και η συνερ­γα­σία

με τον Δήμο Ρόδου

Ο κ. Χατζη­μάρ­κος δεν παρέ­λειψε να ανα­φερ­θεί και στην έκβαση της προ­σπά­θειας του Δήμου Ρόδου για την διεκ­δί­κηση της Πολι­τι­στι­κής Πρω­τεύ­ου­σας της Ευρώπης 2021, δίνο­ντας συγ­χα­ρη­τή­ρια στον δήμαρχο, στον αντι­δή­μαρχο Πολι­τι­σμού αλλά και στην ομάδα που εργά­στηκε για το Project, λέγο­ντας πως έδωσαν έναν ‘ευγενή αγώνα’.  «Η διαφορά από τις άλλες πόλεις ήταν ότι εκείνες είχαν στο πλευρό τους πολύ ισχυ­ρούς οικο­νο­μικά φορείς της ιδιω­τι­κής οικο­νο­μίας. Ο Δήμος Ρόδου δεν είχε. Τον θέλαμε τον τίτλο, κακά τα ψέματα. Όμως στην ουσία τον δίνουμε εμείς καθη­με­ρινά» όπως υπο­γράμ­μισε, λέγο­ντας πως η ΠΝΑ θα συνε­χί­σει την στήριξη αυτής της πρό­τα­σης και στο μέλλον. Μάλιστα, έφερε ως παρά­δειγμα το Εθνικό Θέατρο για το οποίο είχε ήδη συνά­ντηση με τον κ. Φώτη Χατζη­διάκο για να ξεκι­νή­σει η προ­σπά­θεια με ένα ποσόν που θα δια­τε­θεί για τις εξω­τε­ρι­κές όψεις του κτηρίου ώστε να μην παρα­μέ­νει σε αυτή την κατά­σταση.

Όπως είπε, η ΠΝΑ μπορεί να εξα­σφα­λί­σει ένα 4πλάσιο ποσόν σε σχέση με το αρχικό για τις εξω­τε­ρι­κές όψεις (που ήταν 300.000 ευρώ). Αυτό θα περι­λαμ­βά­νει και την συνερ­γα­σία του ΥΠΠΟ.

Μάλιστα, είπε ότι την επόμενη εβδο­μάδα θα έχει συνά­ντηση με τον κ. Χατζη­διάκο προ­κει­μέ­νου να μετα­βούν στο ΥΠΠΟ για το θέμα. Η πρόταση περι­λαμ­βά­νει και την Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση της Μεσαιω­νι­κής Πόλης.

Αν υπο­βλη­θεί πρόταση για ευρω­παϊκή χρη­μα­το­δό­τηση, το ΥΠΠΟ μπορεί να εκτα­μιεύ­σει ένα ποσό άνω του ενός εκ. ευρώ με την προ­ϋ­πό­θεση ότι θα υπάρξει η τρι­με­ρής συνερ­γα­σία ΥΠΠΟ-ΠΝΑ-Δ.Ρόδου.

Πολι­τικά συμ­φέ­ρο­ντα

πίσω από τα υδα­το­δρό­μια

Απα­ντώ­ντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των Υδα­το­δρο­μίων, ο περι­φε­ρειάρ­χης επα­νέ­λαβε ότι έχει κολ­λή­σει εδώ και έναν ολό­κληρο χρόνο στην γρα­φειο­κρα­τία, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας όμως ότι αυτό έχει να κάνει με πολι­τικά συμ­φέ­ρο­ντα: «Είχαμε συνερ­γα­σία πριν λίγες μέρες στο περι­θώ­ριο του συνε­δρίου της ΠΕΔ με τον νέο υφυ­πουργό ναυ­τι­λίας κ. Νεκτά­ριο Σαντο­ρι­νιό και ανα­νε­ώ­σαμε το ραντε­βού για να συζη­τή­σουμε το θέμα των υδα­το­δρο­μίων. Εμείς περι­μέ­νουμε μόνον την υπο­γραφή του νέου υπουρ­γού. Ξεκα­θα­ρίζω σε κάποιους που συνε­χί­ζουν την ίδια τακτική, δεν θα τους αφή­σουμε να μένουν κρυμ­μέ­νοι πίσω από την ανω­νυ­μία τους! Θα τους ξετρυ­πώ­σουμε, όπου κι αν κρύ­βο­νται και δεν θα καμ­φθούμε καθόλου. Δεν θα τους περάσει! Το σχέδιο θα υλο­ποι­η­θεί….»

Έργα για τα σχολεία

και μετα­να­στευ­τικό

Ολο­κλη­ρώ­θηκε την περα­σμένη εβδο­μάδα, η αξιο­λό­γηση και κατά­ταξη στον πίνακα των προ­τά­σεων για την βελ­τί­ωση των υπο­δο­μών και εξο­πλι­σμών στα σχολεία της ΠΝΑ. Σύμφωνα με τον περι­φε­ρειάρχη, την επόμενη εβδο­μάδα η ΠΝΑ θα είναι έτοιμη να εντάξει δράσεις βελ­τί­ω­σης ύψους 2,5 εκ. ευρώ (750.000 ευρώ για 3 ΕΠΑΛ σε Κάλυμνο και Ρόδο) και 1,750.000 ευρώ για υπο­λο­γι­στές κ.λπ. στα μεγάλα νησιά.

Μιλώ­ντας τέλος για το προ­σφυ­γικό – μετα­να­στευ­τικό, ο περι­φε­ρειάρ­χης άφησε σαφείς αιχμές για κάποιους που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται το θέμα για μικρο­πο­λι­τικά συμ­φέ­ρο­ντα και μάλιστα ‘προ­σπα­θούν να καλύ­ψουν την ανι­κα­νό­τητά τους’. «Η ΠΝΑ θα συνε­χί­σει να λει­τουρ­γεί συνετά χωρίς ‘κρυφή ατζέντα’ που έχουν κάποιοι» είπε, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας, πως δεν έχει καμία συμ­με­τοχή στο hotspot και σε άλλα θέματα που εγεί­ρο­νται για το μετα­να­στευ­τικό.

Ανάρ­τηση Γιώργου

Χατζη­μάρ­κου στο Facebook:

Οταν τα τελευ­ταία χρόνια έχουν απο­χω­ρή­σει 170 εργα­ζό­με­νοι και δεν έχει προ­στε­θεί ούτε ένας, χρειά­ζε­ται να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σεις πολύ για το πώς υπη­ρε­τείς τις ανάγκες 48 κατοι­κη­μέ­νων νησιών με άδεια απο προ­σω­πικό γραφεία;

Χρειά­ζε­ται να εξηγείς καθη­με­ρινά πως στις Κυκλά­δες και στα Δωδε­κά­νησα δεν μπορείς να μετα­κι­νη­θείς, είτε είσαι αιρετός είτε εργα­ζό­με­νος , με το αμάξι σου, το λεω­φο­ρείο ή το τρένο από την μία άκρη της Περι­φέ­ρειάς σου στην άλλη ;

Και όμως, Ναι!

Δεν υπάρχει καμία διαφορά στη νομο­θε­σία και καμία ειδική πρό­βλεψη για την πολυ­νη­σία.

Είναι το ίδιο κράτος που πιστεύει οτι η ισότητα αφορά μόνο το ύψος του ΦΠΑ !

Η σημε­ρινή ανα­στολή λει­τουρ­γίας των υπη­ρε­σιών της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, έρχεται σε εφαρ­μογή ομό­φω­νης από­φα­σης του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου λόγω της τρα­γι­κής υπο­στε­λέ­χω­σής της.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.