ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις οι νεκροί από τη θεομηνία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
23
Μέγεθος γραμμάτων

Αθήνα, 7

Τρα­γι­κός είναι ο απο­λο­γι­σμός της θε­ο­μη­νί­ας που έπλη­ξε τη νύχτα της Τρί­της πολ­λές πε­ριο­χές της χώρας. Σφο­δρό ήταν το πλήγ­μα στην Πε­λο­πόν­νη­σο, όπου έχα­σαν τη ζωή τους τέσ­σε­ρις άν­θρω­ποι, ενώ μια γυ­ναί­κα αγνο­εί­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, μια 62χρονη γυ­ναί­κα με κι­νη­τι­κά προ­βλή­μα­τα που διέ­με­νε σε ισό­γειο οί­κη­μα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πή­δη­μα της Κα­λα­μά­τας.

Επί­σης στη Μεσ­ση­νία, νε­κρός από πα­θο­λο­γι­κά αίτια βρέ­θη­κε στο σπίτι του στην πε­ριο­χή της Θου­ρί­ας και ένας 90χρο­νος που αντι­με­τώ­πι­ζε επί­σης κι­νη­τι­κά προ­βλή­μα­τα. Νεκρή βρέ­θη­κε και μία 80χρονη γυ­ναί­κα που διέ­με­νε σε υπό­γειο δια­μέ­ρι­σμα στο κέ­ντρο της Κα­λα­μά­τας.

Στο με­τα­ξύ, και στη Λα­κω­νία, που πλή­γη­κε από τις πλυμ­μύ­ρες, νε­κρός ανα­σύρ­θη­κε άν­δρας 73 ετών από χεί­μαρ­ρο στην πε­ριο­χή, Βλα­χιώ­τη.

Απε­γκλω­βί­στη­καν 25

άτομα από σού­περ μάρ­κετ στη Λα­κω­νία

Αγνο­εί­ται γυ­ναί­κα

στη Θεσ­σα­λο­νί­κη

Στη Μη­χα­νιώ­να Θεσ­σα­λο­νί­κης γί­νο­νται ανα­ζη­τή­σεις απο σω­στι­κά συ­νερ­γεία για τον εντο­πι­σμό μιας 60χρο­νης που αγνο­εί­ται και για την οποία είχε δη­λώ­σει ο σύ­ζυ­γός της ότι έχασε την επαφή μαζί της.

Το αυ­το­κί­νη­το της γυ­ναί­κας βρέ­θη­κε σε βεν­ζι­νά­δι­κο με τα αλάρμ αναμ­μέ­να, αλλά η ίδια πα­ρα­μέ­νει άφα­ντη.

Στην Κα­λα­μά­τα o Τό­σκας – Ενι­σχύ­σεις στη Λα­κω­νία

Η Πυ­ρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία και όλος ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός είναι σε πλήρη επι­φυ­λα­κή, κυ­ρί­ως στη Δυ­τι­κή Ελ­λά­δα, τη Μεσ­ση­νία, την Κε­ντρι­κή Μα­κε­δο­νία και τη Θεσ­σα­λία, όπου εντο­πί­ζο­νται κυ­ρί­ως τα φαι­νό­με­να.

Στην Κα­λα­μά­τα, για την άντλη­ση υδά­των έχουν με­τα­βεί ενι­σχύ­σεις και συ­γκε­κρι­μέ­να 20 αντλί­ες απο την Αθήνα και 12 απο την Τρί­πο­λη.

Βι­βλι­κή κα­τα­στρο­φή στη Μεσ­ση­νία – Τρεις νε­κροί

Τις κα­τα­στρο­φές της μετρά από το ξη­μέ­ρω­μα η Μεσ­ση­νία από τη σφο­δρή κα­κο­και­ρία που πλήτ­τει από χθες το από­γευ­μα όλο το νομό.

Στην πε­ριο­χή της Θου­ρί­ας ο πο­τα­μός Ξε­ρί­λας πα­ρέ­συ­ρε έναν άντρα καθώς και δε­κά­δες αυ­το­κί­νη­τα.

Σύμ­φω­να με τον δή­μαρ­χο Κα­λα­μά­τας, Π. Νίκα, ο οποί­ος μί­λη­σε στην τη­λε­ό­ρα­ση του Σκάι, έχουν ανα­συρ­θεί τρεις νε­κροί ενώ βρέ­θη­κε η γυ­ναί­κα η οποία αγνο­ού­νταν στην πε­ριο­χή της Θου­ρί­ας.

Μέχρι αυτή την ώρα η πυ­ρο­σβε­στι­κή έχει ανα­κοι­νώ­σει την ανά­συρ­ση μίας νε­κρής γυ­ναί­κας στην πε­ριο­χή Πή­δη­μα Μεσ­ση­νί­ας.

Πρό­κει­ται για 62χρονη η οποία έμενε σε ημι­υ­πό­γειο στην πε­ριο­χή Πή­δη­μα και λόγω κι­νη­τι­κών προ­βλη­μά­των δεν κα­τά­φε­ρε να απε­γκλω­βι­στεί από τα νερά που πλημ­μύ­ρι­σαν το σπίτι της.

Πα­ράλ­λη­λα, όπως απο­κά­λυ­ψε ο δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας, 80 φοι­τη­τές βρί­σκο­νται απο­κλει­σμέ­νοι στο ΤΕΙ, ενώ 8 χωριά είναι επί­σης απο­κλει­σμέ­να.

Η κα­κο­και­ρία σά­ρω­σε

την Θεσ­σα­λο­νί­κη

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, με αμεί­ω­τη έντα­ση πυ­ρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα συ­νε­χί­ζουν την απά­ντλη­ση υδά­των από πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια, κα­τα­στή­μα­τα και απο­θη­κευ­τι­κούς χώ­ρους του Δήμου Θερ­μαϊ­κού, την ίδια ώρα που συ­νερ­γεία του Δήμου και της Πε­ρι­φέ­ρειας προ­σπα­θούν να απο­κα­τα­στή­σουν τις ζη­μιές που προ­κά­λε­σε η κα­ταρ­ρα­κτώ­δης βροχή των τε­λευ­ταί­ων ωρών.

Τα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να έπλη­ξαν κυ­ρί­ως τη Νέα Μη­χα­νιώ­να, την Πε­ραία, την Αγία Τριά­δα, το Αγ­γε­λο­χώ­ρι και την Επα­νο­μή, ανα­το­λι­κά της Θεσ­σα­λο­νί­κης, πε­ριο­χές απ’ όπου η Πυ­ρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία δέ­χθη­κε εκα­το­ντά­δες κλή­σεις για απά­ντλη­ση υδά­των και πα­ρο­χή βο­ή­θειας.

Όπως έγινε γνω­στό, μέχρι στιγ­μής επε­νέ­βη σε πε­ρισ­σό­τε­ρες από 170 πε­ρι­πτώ­σεις, ενώ σε 24 χρειά­στη­κε η συν­δρο­μή της για τον απε­γκλω­βι­σμό ατό­μων.

Εξαι­τί­ας της κα­κο­και­ρί­ας οδι­κές αρ­τη­ρί­ες γέ­μι­σαν με φερτά υλικά, κορ­μούς δέν­δρων και κλα­διά, ενώ δρό­μοι με­τα­τρά­πη­καν σε χεί­μαρ­ρους και σε ορι­σμέ­νες πε­ριο­χές η άσφαλ­τος «άνοι­ξε». Ακι­νη­το­ποι­η­μέ­να αυ­το­κί­νη­τα πα­ρα­σύρ­θη­καν από τα νερά και υπέ­στη­σαν ζη­μιές.

Σε από­γνω­ση βρί­σκο­νται κά­τοι­κοι των πα­ρα­πά­νω πε­ριο­χών που είδαν τους υδά­τι­νους όγκους να ει­σβάλ­λουν στα σπί­τια τους, προ­κα­λώ­ντας ση­μα­ντι­κές ζη­μιές στον οι­κια­κό εξο­πλι­σμό. Ανα­φέρ­θη­καν δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές που απο­κα­θί­στα­νται στα­δια­κά από συ­νερ­γεία της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, από νωρίς το πρωί είναι σε εξέ­λι­ξη έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό γυ­ναί­κας, τα ίχνη της οποί­ας, σύμ­φω­να με το σύ­ζυ­γό της, χά­θη­καν. Όπως ανέ­φε­ρε ο ίδιος σε πρω­ι­νή επι­κοι­νω­νία του με το Α.Τ. Μη­χα­νιώ­νας, τε­λευ­ταία φορά που επι­κοι­νώ­νη­σε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυ­ναί­κα ανέ­φε­ρε ότι βρί­σκε­ται εγκλω­βι­σμέ­νη μέσα στο Ι.Χ. αυ­το­κί­νη­τό της και έκτο­τε δεν είχε κά­ποια άλλη επι­κοι­νω­νία μαζί της.

Γύρω στις 5 τα ξη­με­ρώ­μα­τα βρέ­θη­κε εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νο το αυ­το­κί­νη­το σε κε­ντρι­κό ση­μείο της Νέας Μη­χα­νιώ­νας, με τη γυ­ναί­κα να είναι άφα­ντη.

Στο με­τα­ξύ, κατά τις 11 το πρωί, εξαι­τί­ας συσ­σώ­ρευ­σης νερού στο οδό­στρω­μα, «κόλ­λη­σε» λε­ω­φο­ρείο του ΟΑΣΘ στα Κου­φά­λια, και -σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία- χρειά­στη­κε η συν­δρο­μή των Αρχών για να απε­γκλω­βί­σουν τέσ­σε­ρις ηλι­κιω­μέ­νες επι­βά­τι­δες, που είναι καλά στην υγεία τους.

«Πνί­γη­κε» η Θεσ­σα­λο­νί­κη

Πε­ρί­που δύο φορές πε­ρισ­σό­τε­ρο νερό από όσο πέ­φτει συ­νο­λι­κά τον Σε­πτέμ­βριο δέ­χθη­κε σε δύο μέρες η Θεσ­σα­λο­νί­κη, καθώς από τη στιγ­μή που ξε­κί­νη­σαν τα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να μέχρι σή­με­ρα το πρωί, στις 11, κα­τα­γρά­φη­καν 45 χι­λιο­στά νερού και η βρο­χό­πτω­ση συ­νε­χί­ζε­ται.

“Τα 45 χι­λιο­στά είναι πολλά, δε­δο­μέ­νου ότι ο μέσος όρος του νερού της βρο­χής για τον μήνα Σε­πτέμ­βριο από το 1961 μέχρι το 1990 δια­μορ­φώ­νε­ται σε 26,2 χι­λιο­στά” εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευ­θυ­ντής του Ερ­γα­στη­ρί­ου Με­τε­ω­ρο­λο­γί­ας και Κλι­μα­το­λο­γί­ας του ΑΠΘ, κα­θη­γη­τής Θε­ό­δω­ρος Κα­ρα­κώ­στας. Ο ίδιος επι­ση­μαί­νει ότι αυτή η με­γά­λη πο­σό­τη­τα βρο­χής μέσα σε σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα είχε απο­τέ­λε­σμα να μην μπο­ρεί να απορ­ρο­φη­θεί το νερό στον υδρο­φό­ρο ορί­ζο­ντα.

Πα­ράλ­λη­λα, διευ­κρι­νί­ζει ότι η μέ­τρη­ση των 45 χι­λιο­στών αφορά το κέ­ντρο της πόλης, όπου γί­νε­ται η κα­τα­γρα­φή και εκτι­μά ότι στην πε­ριο­χή της Μη­χα­νιώ­νας, όπου ση­μειώ­θη­καν πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να, έπεσε πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο νερό καθώς οι κα­ται­γί­δες ήταν εντο­νό­τε­ρες.

“Τα 45 χι­λιο­στά βρο­χής ση­μαί­νουν ότι είναι σαν να ρί­χνου­με 45 κιλά νερό σε μια επι­φά­νεια ενός τε­τρα­γω­νι­κού μέ­τρου. Σε δε­δο­μέ­να που αφο­ρούν τους αγρό­τες ή τους καλ­λιερ­γη­τές είναι σαν να πέ­φτουν 45 τόνοι νερό σε ένα στρέμ­μα μέσα σε αυτό το σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα των δύο ημε­ρών” προ­σθέ­τει.

Εκτι­μά, άλ­λω­στε, ότι κατά κά­ποιο τρόπο η ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Θεσ­σα­λο­νί­κης στά­θη­κε τυ­χε­ρή καθώς αν η ίδια κα­ται­γί­δα ση­μειω­νό­ταν τον Οκτώ­βριο ή τον Νο­έμ­βριο, η πο­σό­τη­τα της βρο­χής θα ήταν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρη, λόγω των θερ­μο­δυ­να­μι­κών χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών των αε­ρί­ων μαζών της επο­χια­κής αυτής πε­ριό­δου.

Εξη­γώ­ντας την κα­τά­στα­ση του και­ρού ανα­φέ­ρει ότι ένα “πολύ καλά ορ­γα­νω­μέ­νο βα­ρο­με­τρι­κό χα­μη­λό επη­ρέ­α­σε την πε­ριο­χή μας, προ­ερ­χό­με­νο από τη δυ­τι­κή και βό­ρεια Ευ­ρώ­πη. Η κί­νη­σή του ήταν αργή και όταν στα­μά­τη­σε στον ευ­ρύ­τε­ρο ελ­λα­δι­κό χώρο, προς τα δυ­τι­κά, άρ­χι­σε να στρο­βι­λί­ζε­ται, προ­κα­λώ­ντας μια σειρά από έντο­νες κα­ται­γί­δες που περ­νού­σαν μέσα από το Αι­γαίο και εμπλου­τί­ζο­νταν με υδρα­τμούς. Το απο­τέ­λε­σμα ήταν να έχου­με πολύ βροχή”.

Ο κ. Κα­ρα­κώ­στας γνω­στο­ποιεί ότι δεν προ­βλέ­πε­ται να αλ­λά­ξει το σκη­νι­κό του και­ρού για το υπό­λοι­πο της ημέ­ρας, παρά το γε­γο­νός ότι τα με­τε­ω­ρο­λο­γι­κά μο­ντέ­λα δεί­χνουν βελ­τί­ω­ση από το από­γευ­μα. Την Πέμ­πτη, ο και­ρός θα είναι άστα­τος και κατά δια­στή­μα­τα μπο­ρεί να υπάρ­ξουν βρο­χο­πτώ­σεις, όχι όμως τόσο έντο­νες. Την Πα­ρα­σκευή, το Σάβ­βα­το και την Κυ­ρια­κή ανα­μέ­νε­ται μια βελ­τί­ω­ση, αλλά γε­νι­κά ο και­ρός θα είναι άστα­τος, γε­γο­νός που ευ­νο­εί την ανά­πτυ­ξη κα­ται­γί­δων οι οποί­ες θα είναι διά­σπαρ­τες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.