ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ας μην λειτουργούν οι πολιτικοί ως πλασιέ βιβλίων του κ. Γκάλμπρεϊθ»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαντορινιός

Στην ση­με­ρι­νή (27/7/2016) εκ­πο­μπή Πρώτη Γραμ­μή του ΣΚΑΙ με τον Δη­μή­τρη Οι­κο­νό­μου και την Άννα Βλα­χο­πα­να­γιώ­τη, ήταν κα­λε­σμέ­νος ο Νε­κτά­ριος Σα­ντο­ρι­νιός. Ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου ανα­φέρ­θη­κε, κατά κύριο λόγο, στα όσα ακού­στη­καν  το χθε­σι­νό βράδυ από την αντι­πο­λί­τευ­ση κατά τη συ­ζή­τη­ση για την πρό­τα­ση σύ­στα­σης εξε­τα­στι­κής για την πρώτη πε­ρί­ο­δο δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.  (http://www.youtube.com/watch?v=xnUxRJM4-JA&feature=youtu.be)

Για την πρό­τα­ση της Ν.Δ για σύ­στα­ση Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής

«Μια Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή, όπως όλοι ξέ­ρου­με, ανι­χνεύ­ει ποι­νι­κές ευ­θύ­νες. Νο­μί­ζω ότι για την Εξε­τα­στι­κή που προ­τά­θη­κε δεν υπήρ­χε αντι­κεί­με­νο, αφού, όπως και ο ίδιος ο κ. Μη­τσο­τά­κης είπε χθες στη Βουλή, στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση «βλέ­πει» μόνο πο­λι­τι­κές ευ­θύ­νες».

«Αν και νο­μί­ζω ότι το έχου­με εξα­ντλή­σει το θέμα των πο­λι­τι­κών ευ­θυ­νών, συ­ζη­τώ­ντας το σε όλο το φάσμα του πο­λι­τι­κού δια­λό­γου, μπορώ να σας πω ότι πράγ­μα­τι υπήρ­χαν. Υπήρ­χαν πο­λι­τι­κές ευ­θύ­νες, θεωρώ, όταν για ένα ολό­κλη­ρο χρόνο- πριν τις εκλο­γές- στη­νό­ταν ένα σκη­νι­κό «αρι­στε­ρής πο­λι­τι­κής πα­ρέν­θε­σης» από την Κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά – Βε­νι­ζέ­λου, οι οποί­οι έβλε­παν ότι δεν ήταν δυ­να­τόν να ανα­κό­ψουν την πο­ρεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και έτσι ετοί­μα­σαν το έδα­φος ώστε να δυ­σκο­λέ­ψουν την Κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ».

«Νο­μί­ζω, άλ­λω­στε ότι και ο κ. Δρα­γα­σά­κης ήταν σαφής ως προς αυτά. Ο Αντι­πρό­ε­δρος της Κυ­βέρ­νη­σης, χθες βράδυ, είπε ότι όταν έφτα­σε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην Κυ­βέρ­νη­ση βρήκε τα­μεια­κό έλ­λει­μα 500 εκα­τομ­μυ­ρί­ων- με στοι­χεία του Γε­νι­κού Λο­γι­στη­ρί­ου του Κρά­τους».

«Ακόμη, όταν πα­ρα­λά­βα­με την Κυ­βέρ­νη­ση, είχαν εξα­ντλη­θεί όλες οι δυ­να­τό­τη­τες έκ­δο­σης ομο­λό­γου- με­σο­πρό­θε­σμου δα­νει­σμού δη­λα­δή- και όλες οι δυ­να­τό­τη­τες έκ­δο­σης ρέπος- βρα­χυ­πρό­θε­σμου δα­νει­σμού δη­λα­δή. Αυτό που ήταν το χει­ρό­τε­ρο δε, ήταν ότι ενώ οι Ευ­ρω­παί­οι έδι­ναν τη δυ­να­τό­τη­τα στην προη­γού­με­νη Κυ­βέρ­νη­ση να πα­ρα­τα­θεί το πρό­γραμ­μα για άλ­λους 6 μήνες, επέ­λε­ξε να το πα­ρα­τεί­νει μόνο για 2 μήνες- με λήξη δη­λα­δή τον Φε­βρουά­ριο. Τέλος, να θυ­μί­σω μόνο αυτή την πε­ρι­βό­η­τη αξιο­λό­γη­ση που θα έπρε­πε να έχει κλεί­σει από τον Ιού­νιο του 2014 και τε­λι­κά δεν έκλει­σε ποτέ».

«Εμείς βρε­θή­κα­με την 5η Φε­βρουα­ρί­ου να ορ­κί­ζε­ται η Βουλή και στις 28 Φε­βρουα­ρί­ου να πρέ­πει να κλεί­σει η αξιο­λό­γη­ση, όταν σε εκεί­νη την φάση εί­χα­με έντο­νη αντί­θε­ση σε αυτά που πε­ρι­λάμ­βα­νε ως προ­α­παι­τού­με­να το πα­κέ­το της αξιο­λό­γη­σης. Και δεν ανα­φέ­ρο­μαι μόνο στο μαιλ Χαρ­δού­βε­λη, μια πρό­τα­ση της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης που ήταν και η κο­ρυ­φή του πα­γό­βου­νου. Οι δα­νει­στές ζη­τού­σαν πολλά πε­ρισ­σό­τε­ρα. Εμείς δεν μπο­ρού­σα­με, μέσα σε ένα τέ­τοιο ναρ­κο­θε­τη­μέ­νο πεδίο να προ­χω­ρή­σου­με. Τότε, και για όλους αυ­τούς τους λό­γους, ζη­τή­σα­με πα­ρά­τα­ση και συ­νε­χί­σα­με την δια­πραγ­μά­τευ­ση και θεωρώ ότι κά­να­με το κα­λύ­τε­ρο που μπο­ρού­σα­με, μέσα στο συ­γκε­κρι­μέ­νο πε­ρι­βάλ­λον που δρού­σα­με».

«Εγώ δε θεωρώ ότι είναι κακό που υπήρ­χε ένα σχέ­διο έκτα­κτης ανά­γκης. Άλ­λω­στε, όπως είπε και ο Πρω­θυ­πουρ­γός, όταν δια­πί­στω­σε ότι θα ήταν χει­ρό­τε­ρο από την άλλη επι­λο­γή που μας δι­νό­ταν και θα οδη­γού­σε στην κα­τα­στρο­φή, προ­φα­νώς και δεν το εφάρ­μο­σε. Επο­μέ­νως ας μην λει­τουρ­γού­με ως πλα­σιέ των βι­βλί­ων του κ. Γκάλ­μπρεϊθ».

Απά­ντη­ση στο ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ χρέ­ω­σε την Ελ­λά­δα

«Ακού­σα­με χθες να ανα­πα­ρά­γε­ται η δή­λω­ση του κ. Ρέ­γκλινγκ ότι φορ­τώ­σα­με την Ελ­λά­δα με επι­πλέ­ον 100 δις ευρώ χρέος. Αυτό ση­μαί­νει δη­λα­δή ότι το ελ­λη­νι­κό χρέος, που ήταν στις 31/12/2014 324 δις,  έπρε­πε να έχει φτά­σει στο ύψος των 424 δις. Μα πως γί­νε­ται να τα απο­πλη­ρώ­σα­με μέσα σε ένα χρόνο, αφού τώρα το χρέος της χώρας είναι 321 δις; Προ­φα­νώς δεν ευ­στα­θεί κάτι τέ­τοιο».

«Ακού­σα­με, επί­σης, από την αντι­πο­λί­τευ­ση, ότι χρε­ώ­σα­με την Ελ­λά­δα 86 δις. Θα σας απο­δεί­ξω όμως, και εγώ με νού­με­ρα, ακρι­βώς το αντί­θε­το: πρώ­τον, για την ανα­κε­φα­λαιο­ποί­η­ση υπο­λο­γι­ζό­ταν ότι θα χρεια­στού­με 25 δις και εμείς δώ­σα­με τε­λι­κά μόλις 5,7 δις. Άρα πε­ρισ­σεύ­ουν 20 δις, χο­ντρι­κά. 54 δις ήταν οι δα­νεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις της χώρας για τα επό­με­να χρό­νια. Εμείς για αυτές τις δα­νεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις μειώ­σα­με το επι­τό­κιο στο 1 % και τις με­τα­τρέ­ψα­με σε μα­κρο­πρό­θε­σμες υπο­χρε­ώ­σεις.  Το απο­τέ­λε­σμα αυτής της πο­λι­τι­κής, ήταν να απο­μειω­θεί το χρέος κατά 40 δις, πόσο που βε­βαιώ­νουν και διε­θνείς οι­κο­νο­μο­λό­γοι. Υπάρ­χει ακόμη και το ποσό των 7 δις, που έχουν ξε­κι­νή­σει να δί­νο­νται για την κά­λυ­ψη των λη­ξι­πρό­θε­σμων οφει­λών του δη­μο­σί­ου. Μάλ­λον αυτά εν­νο­ούν, όταν μι­λά­νε για 86 δις».

«Δεν άκου­σα βέ­βαια τί­πο­τα, χθες, για τα 4,5% πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα  στο δι­η­νε­κές που είχε συμ­φω­νή­σει η προη­γού­με­νη κυ­βέρ­νη­ση, έτσι όπως φαί­νε­ται και στην ανά­λυ­ση του χρέ­ους το 2014.  Αυτά τα υψηλά πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα θα έφτα­ναν την χώρα, κά­ποια στιγ­μή, στο να μην επαρ­κούν τα 5,4 δις μέτρα, αλλά να χρειά­ζο­νται ακόμη και 20 δις μέτρα».

Αντι­σταθ­μι­στι­κά για το ΕΚΑΣ

«Να θυ­μί­σω ότι η κα­τάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ ψη­φί­στη­κε και από την Ν.Δ και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΠΟ­ΤΑ­ΜΙ. Πέρα όμως από αυτό, σή­με­ρα συ­νε­δριά­ζει το Κυ­βερ­νη­τι­κό Συμ­βού­λιο Κοι­νω­νι­κής Πο­λι­τι­κής για να απο­φα­σι­στούν τα αντι­σταθ­μι­στι­κά μέτρα προς αυ­τούς που πραγ­μα­τι­κά επλή­γη­σαν από την κα­τάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ».

Για το σχό­λιο του Π. Καμ­μέ­νου για την Φώφη Γεν­νη­μα­τά

«Το προ­σω­πι­κό πρό­βλη­μα της κας. Γεν­νη­μα­τά, είναι πολύ σο­βα­ρό και εγώ ο ίδιος το έχω αντι­με­τω­πί­σει και μέσα στην οι­κο­γέ­νεια μου. Θεωρώ ότι είναι λάθος να γί­νε­ται αντι­κεί­με­νο πο­λι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης και νο­μί­ζω ότι είναι λάθος να γί­νε­ται χρήση αυτού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος  /  28.07.2016 18:16

    Στα ψεμματα ολοι στο ΣΥΡΙΖΑ το ιδιο σχολειο εχετε βγαλει. Μια ερωτησι …. πιστευετε οτι ο Ελληνας ειναι σημερα καλυτερα απο οτι ηταν πριν αναλαβη η κυβερνησι σας ;, Αν ναι να βγητε να το πητε στον λαο να δουμε ποσες ντοματες θα φατε στα μουτρα. ΑΛΗΤΕΣ !!!!

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.