ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα Ομπάμα στην Αθήνα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ομπάμα
ια την ανά­πτυ­ξη και την διεύ­ρυν­ση της ελ­λη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συ­νερ­γα­σί­ας έκανε λόγο ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Μπά­ρακ Ομπά­μα κατά την διάρ­κεια ει­δι­κής τε­λε­τής στην οποία ο νέος πρέ­σβης της Ελ­λά­δας στις ΗΠΑ, Χάρης Λα­λά­κος, επέ­δω­σε τα δια­πι­στευ­τή­ρια του.

Ο Μπα­ράκ Ομπά­μα στην τε­λε­τή που έλαβε χώρα χθες στο Λευκό Οίκο, ανέ­φε­ρε συ­γκε­κρι­μέ­να ότι οι ΗΠΑ προ­σβλέ­πουν στη συ­νέ­χι­ση και πε­ραι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση και διεύ­ρυν­ση της ελ­λη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συ­νερ­γα­σί­ας σε όλους τους το­μείς.

Επι­σή­μα­νε ότι ο ελ­λη­νι­κός λαός, παρά τις εξαι­ρε­τι­κές προ­κλή­σεις των τε­λευ­ταί­ων ετών, αντι­με­τω­πί­ζει με αξιο­θαύ­μα­στη αντο­χή και επι­μο­νή τις αντι­ξο­ό­τη­τες, ενώ την ίδια στιγ­μή προ­σφέ­ρει γεν­ναιό­δω­ρα αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια σε πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες που ανα­ζη­τούν την ελευ­θε­ρία από τις διώ­ξεις και τη βία.

Εξέ­φρα­σε δε τη βε­βαιό­τη­τα ότι η χώρα μας θα εξέλ­θει ισχυ­ρό­τε­ρη από τις δο­κι­μα­σί­ες, το­νί­ζο­ντας ότι η Ελ­λά­δα απο­τε­λεί πο­λύ­τι­μο σύμ­μα­χο των ΗΠΑ για την ει­ρή­νη, τη στα­θε­ρό­τη­τα και τη δη­μο­κρα­τία στην Ευ­ρώ­πη, αλλά και την Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο.

Κατά την προ­σφώ­νη­σή του, ο κ. Λα­λά­κος, αφού με­τέ­φε­ρε τους θερ­μούς χαι­ρε­τι­σμούς του Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας και του πρω­θυ­πουρ­γού, επι­σή­μα­νε τους ισχυ­ρούς ιστο­ρι­κούς δε­σμούς που συν­δέ­ουν τις δύο χώρες και χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από μα­κρό­χρο­νη φιλία, στρα­τη­γι­κή συ­νερ­γα­σία, συμ­μα­χία και αλ­λη­λεγ­γύη.

Πρό­σθε­σε ότι οι δύο λαοί έχουν εμπνευ­σθεί από τα σπου­δαία πε­πραγ­μέ­να του κα­θε­νός, στην πο­ρεία τους για Ελευ­θε­ρία και Ανε­ξαρ­τη­σία.

Η υπε­ρά­σπι­ση των κοι­νών αυτών αξιών και ιδα­νι­κών, τις έχουν οδη­γή­σει σε κοι­νούς αγώ­νες, προ­κει­μέ­νου να τις υπε­ρα­σπι­στούν.

Διαρ­κή συν­δε­τι­κό πα­ρά­γο­ντα φι­λί­ας με­τα­ξύ των δύο λαών απο­τε­λεί η άκρως επι­τυ­χη­μέ­νη και δια­χρο­νι­κά δυ­να­μι­κή πα­ρου­σία της ελ­λη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής κοι­νό­τη­τας, τα μέλη της οποί­ας εν­σαρ­κώ­νουν τα στα­θε­ρά θε­μέ­λια των σχέ­σε­ών μας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις σύγ­χρο­νες πο­λυ­διά­στα­τες προ­κλή­σεις της επο­χής, ο κ. Λα­λά­κος εστιά­ζο­ντας στις επι­πτώ­σεις της διε­θνούς οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, με­τέ­φε­ρε τις ευ­χα­ρι­στί­ες της Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης για την στα­θε­ρή στή­ρι­ξη που επέ­δει­ξαν οι ΗΠΑ και ο ίδιος ο Πρό­ε­δρος Ομπά­μα προ­σω­πι­κά, κατά την πε­ρί­ο­δο των ση­μα­ντι­κών προ­κλή­σε­ων που η χώρα μας βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πη.

Δια­βε­βαί­ω­σε επί­σης τον Αμε­ρι­κα­νό Πρό­ε­δρο ότι η Ελ­λά­δα στα­δια­κά ανα­κάμ­πτει οι­κο­νο­μι­κά και οι επί­πο­νες θυ­σί­ες του ελ­λη­νι­κού λαού δεν θα απο­δει­χθούν μά­ταιες.

Ο Έλ­λη­νας Πρέ­σβης υπο­γράμ­μι­σε ότι η Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει πά­ντο­τε πυ­λώ­νας στα­θε­ρό­τη­τας στη στρα­τη­γι­κά ευαί­σθη­τη πε­ριο­χή της Με­σο­γεί­ου και των Βαλ­κα­νί­ων.

Μά­λι­στα, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας τη συ­νε­χι­ζό­με­νη προ­σφυ­γι­κή κρίση, η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση έθεσε εξ αρχής ως γνώ­μο­να την αν­θρω­πι­στι­κή διά­στα­ση του δρα­μα­τι­κού αυτού ζη­τή­μα­τος, εκτι­μώ­ντας, εν προ­κει­μέ­νω, την οι­κο­νο­μι­κή και τε­χνι­κή συν­δρο­μή των ΗΠΑ.

Το βιο­γρα­φι­κό του νέου Πρέ­σβη της Ελ­λά­δας στις ΗΠΑ

Ο κ. Θε­ο­χά­ρης Λα­λά­κος ει­σή­χθη στη δι­πλω­μα­τι­κή υπη­ρε­σία το 1986.

Επι­στρέ­φει στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες για την εκ­πλή­ρω­ση της απο­στο­λής του ως Πρέ­σβης της Ελ­λά­δας, έχο­ντας υπη­ρε­τή­σει στην Ουά­σιγ­κτον στο πα­ρελ­θόν από τη θέση του Πο­λι­τι­κού Συμ­βού­λου της Πρε­σβεί­ας της Ελ­λά­δος, την πε­ρί­ο­δο 2000-2004.

Γεν­νη­μέ­νος στην Αθήνα το 1957, είναι κά­το­χος πτυ­χί­ου Ιστο­ρί­ας από το Amherst College της Μα­σα­χου­σέ­της και με­τα­πτυ­χια­κού τί­τλου σπου­δών από το School of Advanced International Studies του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Johns Hopkins.

Την πε­ρί­ο­δο 1983-85 υπη­ρέ­τη­σε τη θη­τεία του στο Πο­λε­μι­κό Ναυ­τι­κό.

Ο Πρέ­σβης Θ. Λα­λά­κος έχει δια­τε­λέ­σει Πρό­ξε­νος στο Σύ­δνεϋ και Γε­νι­κός Πρό­ξε­νος στην Αλε­ξάν­δρεια της Αι­γύ­πτου.

Με δύο θη­τεί­ες στην Πρε­σβεία της Ελ­λά­δας στην Άγκυ­ρα (1994-1998 και 2010-2013), όπου άσκη­σε και κα­θή­κο­ντα Επι­τε­τραμ­μέ­νου, ο κ. Λα­λά­κος απέ­κτη­σε βαθιά γνώση όλου του φά­σμα­τος των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων και του κυ­πρια­κού ζη­τή­μα­τος.

Από τη θέση του επι­κε­φα­λής της Διεύ­θυν­σης του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών για την Κοινή Εξω­τε­ρι­κή Πο­λι­τι­κή και Πο­λι­τι­κή Άμυ­νας της ΕΕ (2009-2010), ο κ. Λα­λά­κος είχε την ευ­και­ρία να εκ­προ­σω­πή­σει τη χώρα μας στις διερ­γα­σί­ες με­τα­ξύ των κρα­τών-μελών για τη δια­μόρ­φω­ση κοι­νών θέ­σε­ων της Ένω­σης στις εξω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις.

Ως επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου Συν­δέ­σμου της Ελ­λά­δας στα Σκό­πια (2013-2016), ερ­γά­σθη­κε για την ανά­πτυ­ξη και βελ­τί­ω­ση των σχέ­σε­ων με την γει­το­νι­κή χώρα, δια­χει­ρι­ζό­με­νος μία σειρά σύν­θε­των κρί­σε­ων, με πιο πρό­σφα­τη εκεί­νη των προ­σφυ­γι­κών ροών.

real.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.