ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο θα είναι το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
απόδειξη
defined( 'ABSPATH' ) || exit; // 3.1.114: όχι απευθείας κλήση από το web

Την επι­στρο­φή στο κα­θε­στώς των αυ­το­τε­λών προ­στί­μων για κάθε από­δει­ξη που δεν εκ­δί­δε­ται έχει απο­φα­σί­σει η ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών και για αυτήν την αλ­λα­γή έχει ήδη εξα­σφα­λί­σει και το πρά­σι­νο φως των τε­χνι­κών κλι­μα­κί­ων των θε­σμών.

Η από­φα­ση για την επι­στρο­φή στα αυ­το­τε­λή πρό­στι­μα έχει λη­φθεί μόλις εννέα μήνες μετά την κα­τάρ­γη­σή τους στο πλαί­σιο της “με­ταρ­ρύθ­μι­σης” του ποι­νο­λο­γί­ου της εφο­ρί­ας υπό τις οδη­γί­ες των τε­χνι­κών κλι­μα­κί­ων των θε­σμών.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του Capital.gr στο τρα­πέ­ζι του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών έχουν πέσει μια σειρά προ­τά­σε­ων για την επα­να­φο­ρά των αυ­το­τε­λών προ­στί­μων. Η πρό­τα­ση που δεί­χνει να συ­γκε­ντρώ­νει τις με­γα­λύ­τε­ρες πι­θα­νό­τη­τες να υλο­ποι­η­θεί είναι το ύψος των νέων προ­στί­μων να κυ­μαί­νε­ται από 150 έως 300 ευρώ ανά­λο­γα με το αν η επι­χεί­ρη­ση που δεν εκ­δί­δει τις απο­δεί­ξεις τηρεί απλο­γρα­φι­κά ή δι­πλο­γρα­φι­κά βι­βλία. Μέχρι και τον Οκτώ­βριο του 2015 τα πρό­στι­μα ήταν 250 έως 500 ευρώ ανά από­δει­ξη.

Με βάση το ση­με­ρι­νό σύ­στη­μα που έχει απο­δει­χθεί η χαρά του φο­ρο­φυ­γά τα πρό­στι­μα είναι τόσο χα­μη­λά που σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις προ­κα­λούν ακόμη και γέλια σε όσους συλ­λαμ­βα­νό­με­νοι να μην έχουν εκ­δώ­σει απο­δεί­ξεις.

Σή­με­ρα το πρό­στι­μο για μη έκ­δο­ση από­δει­ξης ανέρ­χε­ται στο 50% του ΦΠΑ που εμπε­ριέ­χε­ται στη συ­ναλ­λα­γή για την οποία δεν εκ­δό­θη­κε από­δει­ξη. Πρα­κτι­κά αυτό ση­μαί­νει ότι όταν μια τα­βέρ­να δεν εκ­δώ­σει από­δει­ξη αξίας 40 ευρώ, τα πρό­στι­μο που θα επι­βλη­θεί στην επι­χεί­ρη­ση ανέρ­χε­ται σε μόλις 3,87 ευρώ!

Μά­λι­στα, στις πε­ρι­πτώ­σεις επαγ­γελ­μα­τι­κών κλά­δων οι οποί­οι απαλ­λάσ­σο­νται από τον ΦΠΑ, όπως είναι οι για­τροί δεν προ­βλέ­πε­ται καν η επι­βο­λή προ­στί­μου και οι ελεγ­κτές πε­ριο­ρί­ζο­νται μόνο στο να επι­δί­δουν στους πα­ρα­βά­τες μια απλή έκ­θε­ση πα­ρα­βά­σε­ων χωρίς άλλες κυ­ρώ­σεις.

Για την ανα­μόρ­φω­ση του ποι­νο­λο­γί­ου της εφο­ρί­ας, στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών τρέ­χουν. Θέ­λουν να προ­λά­βουν την αυ­στη­ρο­ποί­η­ση του κα­θε­στώ­τος πριν εκ­πνεύ­σει η κα­λο­και­ρι­νή πε­ρί­ο­δος και χα­θούν ση­μα­ντι­κά έσοδα από την έξαρ­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής. Άλ­λω­στε από την ει­σπρα­κτι­κή επι­τυ­χία των μέ­τρων που επι­βλή­θη­καν στο πλαί­σιο της πρώ­της αξιο­λό­γη­σης του τρί­του ελ­λη­νι­κού μνη­μο­νί­ου εξαρ­τά­ται σε με­γά­λο βαθμό και αν θα ενερ­γο­ποι­η­θεί η πε­ρι­βό­η­τος κό­φτης δα­πα­νών.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.

defined( 'ABSPATH' ) || exit; // 3.1.114: όχι απευθείας κλήση από το web