ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο μαθήματα πλην της ειδικότητάς τους θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
καθηγητη
defined( 'ABSPATH' ) || exit; // 3.1.114: όχι απευθείας κλήση από το web
Δύο και τρία μα­θή­μα­τα θα μπο­ρούν να δι­δά­σκουν οι εκ­παι­δευ­τι­κοί της πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης την ερ­χό­με­νη χρο­νιά. Εκτός από την ει­δι­κό­τη­τα τους δη­λα­δή θα είναι στην έδρα και για δύο ακόμη μα­θή­μα­τα – συ­νή­θως «πα­ρεμ­φε­ρή».

Με αυτά τα μέτρα και «με­τα­φο­ρές» εκ­παι­δευ­τι­κών με­τα­ξύ πρω­το­βάθ­μιας (νη­πια­γω­γεία και δη­μο­τι­κά) και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης (γυ­μνά­σια και λύ­κεια), το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας φι­λο­δο­ξεί να λύσει των κενών στα σχο­λεία, το­πο­θε­τώ­ντας προ­φα­νώς δεύ­τε­ρη στη λίστα των προ­τε­ραιο­τή­των του την ποιό­τη­τα της εκ­παι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας στην τάξη. Εφό­σον τα κενά κα­λυ­φθούν, ποιος θα σχο­λιά­σει των επί­πε­δο της δι­δα­σκα­λί­ας σε συ­γκε­κρι­μέ­να αντι­κεί­με­να από εκ­παι­δευ­τι­κούς που δεν έχουν ει­δί­κευ­ση στη δι­δα­σκα­λία τους;
Η δυ­να­τό­τη­τα… τρί­της ανά­θε­σης σε εκ­παι­δευ­τι­κούς για τη δι­δα­σκα­λία μα­θη­μά­των πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται σε τρο­πο­λο­γία που κα­τα­τέ­θη­κε από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, σε νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μί­ας, Ανά­πτυ­ξης και Του­ρι­σμού στη Βουλή.
Πα­ράλ­λη­λα με άλλη τρο­πο­λο­γία, με τους πο­λύ­τε­κνους εκ­παι­δευ­τι­κούς θα εξο­μοιω­θούν οι εκ­παι­δευ­τι­κοί που είναι γο­νείς ενός ανά­πη­ρου τέ­κνου με πο­σο­στό ανα­πη­ρί­ας 67% και κατά συ­νέ­πεια θα έχουν την ίδια αντι­με­τώ­πι­ση που ο ν. 3848/2010 επι­φυ­λάσ­σει για τους πο­λύ­τε­κνους.
Στην αι­τιο­λο­γι­κή έκ­θε­ση της τρο­πο­λο­γί­ας το­νί­ζε­ται ότι η ανά­θε­ση θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται με βάση επι­στη­μο­νι­κά και παι­δα­γω­γι­κά κρι­τή­ρια. Με άλλη διά­τα­ξη πα­ρέ­χε­ται η δυ­να­τό­τη­τα στους μό­νι­μους εκ­παι­δευ­τι­κούς του κλά­δου ΠΕ73 να με­τα­τε­θούν στα Ισλα­μι­κά Ιε­ρο­σπου­δα­στή­ρια της Θρά­κης, εφό­σον κα­τέ­χουν τα ανα­γκαία τυ­πι­κά προ­σό­ντα. Επί­σης, προ­βλέ­πε­ται και πα­ρά­τα­ση της θη­τεί­ας των σχο­λι­κών συμ­βού­λων ως τις 27 Φε­βρουα­ρί­ου 2017.
Στο ίδιο νο­μο­σχέ­διο πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται δια­τά­ξεις που αφο­ρούν θέ­μα­τα της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Δια Βίου Μά­θη­σης, της Έρευ­νας, της Επαγ­γελ­μα­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης και της Σι­βι­τα­νι­δεί­ου Δη­μό­σιας Σχο­λής.
Όσον αφορά τη Δια Βίου Μά­θη­ση, διά­τα­ξη προ­βλέ­πε­ται η δη­μιουρ­γία Τμή­μα­τος Εκ­παί­δευ­σης και Κα­τάρ­τι­σης Κα­τα­στη­μά­των Κρά­τη­σης. Επί­σης, έχουν προ­στε­θεί δια­τά­ξεις για τη ρύθ­μι­ση του θέ­μα­τος της ασφά­λι­σης των εκ­παι­δευ­τών ενη­λί­κων των Κέ­ντρων Δια Βίου Μά­θη­σης και επι­τρέ­πε­ται η συ­γκρό­τη­ση και λει­τουρ­γία ξε­νό­γλωσ­σων τμη­μά­των από δη­μό­σιους και ιδιω­τι­κούς φο­ρείς κα­τάρ­τι­σης και εκ­παί­δευ­σης.
Τέλος, γί­νο­νται αλ­λα­γές στον νόμο όσον αφορά τα προ­σό­ντα του διευ­θυ­ντή και του υπο­διευ­θυ­ντή των ΙΕΚ, και των Κέ­ντρων Δια Βίου Μά­θη­σης, ώστε να δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα σε μό­νι­μους εκ­παι­δευ­τι­κούς ιδιαί­τε­ρα αυ­ξη­μέ­νων προ­σό­ντων να συμ­με­τέ­χουν στη διοί­κη­ση των ανω­τέ­ρω δομών.
Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.

defined( 'ABSPATH' ) || exit; // 3.1.114: όχι απευθείας κλήση από το web