ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραβίαση ευαίσθητων δεδομένων υγείας από το Taxis

news room 1 λεπτό ανάγνωση
taxisnet

Για πα­ρα­βί­α­ση ευαί­σθη­των προ­σω­πι­κών δε­δο­μέ­νων υγεί­ας από το Taxis κάνει λόγο ο Σύλ­λο­γος Ορο­θε­τι­κών Ελ­λά­δας «Θε­τι­κή Φωνή», καθώς δια­πί­στω­σε πως το ηλε­κτρο­νι­κό αρ­χείο ια­τρι­κών γνω­μα­τεύ­σε­ων των υγειο­νο­μι­κών επι­τρο­πών των Κέ­ντρων Πι­στο­ποί­η­σης Ανα­πη­ρί­ας (ΚΕΠΑ) είναι συν­δε­δε­μέ­νο με το σύ­στη­μα «Taxis» της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συ­στη­μά­των του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, κατά τρόπο που επι­τρέ­πει σε κάθε κρα­τι­κό υπάλ­λη­λο ή αξιω­μα­τού­χο που χει­ρί­ζε­ται το σύ­στη­μα υπο­βο­λής φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων, να έχει πρό­σβα­ση σε ευαί­σθη­τα προ­σω­πι­κά δε­δο­μέ­να και συ­γκε­κρι­μέ­να στις πα­θή­σεις εξαι­τί­ας των οποί­ων απο­δί­δε­ται το πο­σο­στό ανα­πη­ρί­ας.

«Η ανα­γρα­φή της πά­θη­σης ή των πα­θή­σε­ων δεν εξυ­πη­ρε­τεί συ­γκε­κρι­μέ­νους σκο­πούς εκτός ελά­χι­στων εξαι­ρέ­σε­ων που προ­βλέ­πο­νται ρητά, όπως στα δι­καιο­λο­γη­τι­κά για τα επι­δό­μα­τα πρό­νοιας» ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η «Θε­τι­κή Φωνή» και επι­ση­μαί­νει ότι ιδιαί­τε­ρα για νό­σους με κοι­νω­νι­κές προ­ε­κτά­σεις στιγ­μα­τι­σμού και απο­κλει­σμού, όπως το HIV/AIDS, η Πο­λι­τεία οφεί­λει να επι­δεί­ξει με­γα­λύ­τε­ρη ευαι­σθη­σία, αντί να αμ­φι­σβη­τεί στην πράξη το σε­βα­σμό των δε­δο­μέ­νων προ­σω­πι­κού χα­ρα­κτή­ρα.

Ο Σύλ­λο­γος υπο­στη­ρί­ζει ότι η κα­τα­γρα­φή ια­τρι­κών γνω­μα­τεύ­σε­ων και πα­θή­σε­ων σε ένα ηλε­κτρο­νι­κό σύ­στη­μα όπου έχουν πρό­σβα­ση χι­λιά­δες δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι, δη­μο­σιο­ποιεί ευαί­σθη­τα δε­δο­μέ­να υγεί­ας κατά πα­ρά­βα­ση δια­τά­ξε­ων που ορί­ζουν ότι οι ια­τρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις προ­στα­τεύ­ο­νται από το απόρ­ρη­το.

Η «Θε­τι­κή Φωνή» σε συ­νερ­γα­σία με τη ΜΚΟ «Synthesis» έχουν ήδη απο­στεί­λει επι­στο­λή προς το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών, με κοι­νο­ποί­η­ση στα υπουρ­γεία Δι­καιο­σύ­νης και Ερ­γα­σί­ας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Αρχή Προ­στα­σί­ας Δε­δο­μέ­νων Προ­σω­πι­κού Χα­ρα­κτή­ρα, στην Εθνι­κή Επι­τρο­πή για τα Δι­καιώ­μα­τα του Αν­θρώ­που και στο ΚΕ­ΕΛ­ΠΝΟ.

Η επι­στο­λή καλεί το υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών να πα­ρέμ­βει άμεσα, προ­κει­μέ­νου το ηλε­κτρο­νι­κό σύ­στη­μα να πα­ρέ­χει μεν πρό­σβα­ση στο πο­σο­στό ανα­πη­ρί­ας, αλλά όχι στους λό­γους από­δο­σής του.

«Η ίδια πρό­βλε­ψη πρέ­πει να ισχύ­σει για κάθε χρήση των απο­φά­σε­ων των ΚΕΠΑ με την έκ­δο­ση απο­σπά­σμα­τος για κάθε νό­μι­μη χρήση μετά από αί­τη­ση του εν­δια­φε­ρό­με­νου, που θα ανα­γρά­φει απο­κλει­στι­κά και μόνο το πο­σο­στό ανα­πη­ρί­ας, εκτός συ­γκε­κρι­μέ­νων εξαι­ρέ­σε­ων» κα­τα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση της «Θε­τι­κής Φωνής».

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.