ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοιλάδα Πεταλούδων – Το πρωταπριλιάτικο ψέμα του Δήμου Ρόδου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δημοσίευμα

Μόνο ως πρω­τα­πρι­λιά­τι­κο ψέμα θα μπο­ρού­σε να χα­ρα­κτη­ρι­σθεί η ανα­κοί­νω­ση του Δήμου Ρόδου ότι η Κοι­λά­δα των Πε­τα­λού­δων είναι έτοι­μη να υπο­δε­χθεί τους επι­σκέ­πτες της φέτος. Και το ψέμα παίρ­νει ακόμα με­γα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις όταν η κα­τά­στα­ση αυτή  «δια­πι­στώ­θη­κε» από τον ίδιο το Δή­μαρ­χο και δη­μο­τι­κούς συμ­βού­λους. Ο Σύλ­λο­γος Προ­στα­σί­ας Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Ρόδου  με φω­το­γρα­φι­κό υλικό που τρα­βή­χτη­κε την ίδια μέρα αλλά και την επό­με­νη της επί­σκε­ψης του Δη­μάρ­χου μόνο ετοι­μό­τη­τα δεν δια­πι­στώ­νει.

 

Πριν προ­χω­ρή­σου­με στην απο­τύ­πω­ση της ση­με­ρι­νής κα­τά­στα­σης να θυ­μί­σου­με με­ρι­κά πράγ­μα­τα για την Κοι­λά­δα των Πε­τα­λού­δων. Η Κοι­λά­δα απο­τε­λεί ένα εξαι­ρε­τι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος οι­κο­του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό μέρος του δι­κτύ­ου Natura 2000 όπου το φαι­νό­με­νο της συ­γκέ­ντρω­σης του εντό­μου Panaxia Quantripunctaria πα­ρα­τη­ρεί­ται σε μο­να­δι­κά υψη­λούς αριθ­μούς. Το έντο­μο αυτό σύμ­φω­να με το πα­ράρ­τη­μα ΙΙ της οδη­γί­ας 92/43/EEC του Συμ­βου­λί­ου της 21ης Μαΐου 1992 «για τη δια­τή­ρη­ση των φυ­σι­κών οι­κο­τό­πων καθώς και της άγριας πα­νί­δας και χλω­ρί­δας» που δη­μο­σιεύ­τη­κε στην Επί­ση­μη Εφη­με­ρί­δα της ΕΕ (αριθ. L 206 της 22/07/1992 σ. 7 – 50), είναι είδος η δια­τή­ρη­ση του οποί­ου επι­βάλ­λει τον κα­θο­ρι­σμό ει­δι­κών ζωνών δια­τή­ρη­σης και μά­λι­στα ως είδος προ­τε­ραιό­τη­τας.

 

Εκτός όμως από την τε­ρά­στια οι­κο­λο­γι­κή ση­μα­σία η Κοι­λά­δα απο­τε­λεί ένα ση­μα­ντι­κό οι­κο­νο­μι­κό πόρο για το Δήμο αφού απο­κο­μί­ζει πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ  ετη­σί­ως από τις ει­σπρά­ξεις των ει­σι­τη­ρί­ων. Στα έσοδα αυτά θα πρέ­πει να προ­στε­θούν και οι ει­σπρά­ξεις της ΔΕΡΜ ΑΕ (€140.642 το 2015) από τα πε­ρί­πτε­ρα και φυ­σι­κά όλοι  οι άν­θρω­ποι που απα­σχο­λού­νται λόγω της Κοι­λά­δας (ερ­γα­ζό­με­νοι, ταξί, του­ρι­στι­κά λε­ω­φο­ρεία κλπ).

 

Ας δούμε όμως με­ρι­κά ση­μεία όπου η Κοι­λά­δα δεν είναι έτοι­μη:

 

  1. Κα­τσί­κια. Το κα­τε­ξο­χήν πρό­βλη­μα στη ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Κοι­λά­δας των Πε­τα­λού­δων και του Άνω Κα­λα­μώ­να εξα­κο­λου­θούν να είναι τα ανε­πι­τή­ρη­τα κα­τσί­κια τα οποία βρί­σκο­νται πέριξ αλλά και μέσα στην Κοι­λά­δα. Η πα­ρου­σία των κα­τσι­κιών εκεί απει­λεί την ύπαρ­ξη του ίδιου του εντό­μου αφού η κα­τα­στρο­φή της νέας βλά­στη­σης επι­φέ­ρει αλ­λα­γές στο μι­κρο­κλί­μα της Κοι­λά­δας και απει­λεί την επι­βί­ω­ση των πε­τα­λού­δων. Αυτό έχει επι­ση­μαν­θεί σε όλους τους τό­νους και από όλους τους επι­στη­μο­νι­κούς και κρα­τι­κούς φο­ρείς.
  2. Πε­ρί­φρα­ξη και οδικό δί­κτυο. Συν­δε­μέ­νη με την εί­σο­δο των κα­τσι­κιών στην Κοι­λά­δα είναι και η κα­τά­στα­ση της πε­ρί­φρα­ξης που σε κά­ποια ση­μεία είναι κα­τε­στραμ­μέ­νη. Σε μία από τις φω­το­γρα­φί­ες φαί­νε­ται η πε­ρί­φρα­ξη στο δρόμο προς τη Ψίνθο λίγο πιο πάνω από την ιστο­ρι­κή Μονή της Κα­λό­πε­τρας όπως ήταν το 2013 και όπως είναι σή­με­ρα. Εύ­κο­λα δια­πι­στώ­νε­ται ότι η κα­τά­στα­ση είναι η ίδια τρία χρό­νια μετά. Λίγο πιο κάτω απέ­να­ντι από την εί­σο­δο του μο­να­στη­ριού, η ξύ­λι­νη πε­ρί­φρα­ξη είναι πε­σμέ­νη από πέρσι. Σε άλλη φω­το­γρα­φία βλέ­πε­τε το ση­μείο όπου  πέρσι (14/8/2015) ανα­τρά­πη­κε φορ­τη­γό αυ­το­κί­νη­το στο δρόμο προς την κε­ντρι­κή εί­σο­δο της Κοι­λά­δας. Οκτώ μήνες μετά η κα­τά­στα­ση είναι αυτή που βλέ­πε­τε και τα λόγια φυ­σι­κά είναι πε­ριτ­τά.
  3. Μου­σείο Φυ­σι­κής Ιστο­ρί­ας. Το Μου­σείο δη­μιουρ­γή­θη­κε κυ­ρί­ως για τη χα­μη­λή του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο όταν δεν υπάρ­χουν ζω­ντα­νές πε­τα­λού­δες μέσα στην Κοι­λά­δα ώστε να υπάρ­χει ένα αντι­κεί­με­νο στην επί­σκε­ψή τους για την οποία πλη­ρώ­νουν. Επί­σης δη­μιουρ­γή­θη­κε για εκ­παι­δευ­τι­κούς σκο­πούς και σε συ­νερ­γα­σία αρ­γό­τε­ρα με το Κέ­ντρο πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής Εκ­παί­δευ­σης Πε­τα­λού­δων. Σή­με­ρα είναι κυ­ριο­λε­κτι­κά στον αυ­τό­μα­το αφού δεν υπάρ­χει ούτε ένας υπάλ­λη­λος, ούτε καν φύ­λα­κας. Απλά πα­ρα­μέ­νει ανοι­κτό!! Τα εκ­θέ­μα­τα δεν έχουν ανα­νε­ω­θεί, ούτε καν τα κα­τε­στραμ­μέ­να όπως βλέ­πε­τε στη διπλή φω­το­γρα­φία του 2009 και σή­με­ρα. Ενώ λοι­πόν υπάρ­χουν με­γά­λα πε­ρι­θώ­ρια ανά­πτυ­ξης τόσο στο του­ρι­στι­κό όσο και στο εκ­παι­δευ­τι­κό κομ­μά­τι με ανα­νέ­ω­ση των εκ­θε­μά­των με εν­δη­μι­κά είδη χλω­ρί­δας και πα­νί­δας, πα­ρα­τη­ρεί­ται πλή­ρης εγκα­τά­λει­ψη.
  4. Γε­νι­κό­τε­ρη προ­στα­σία της Κοι­λά­δας. Ο Δή­μαρ­χος δή­λω­σε ότι υπήρ­ξε μέ­ρι­μνα για την προ­στα­σία και την αει­φο­ρι­κή δια­χεί­ρι­ση της χλω­ρί­δας και της πα­νί­δας της Κοι­λά­δας και την αντι­με­τώ­πι­ση της μεί­ω­σης των πε­τα­λού­δων. Για το ίδιο θέμα ο πρό­ε­δρος της ΔΕΡΜ ΑΕ δή­λω­νε πέρσι ότι έχει έρθει σε επαφή με το Μου­σείο Γου­λαν­δρή. Αλή­θεια πόσα δέ­ντρα ζη­τιάς (υγράμ­βα­ρη – Liquidambar orientalis) φυ­τεύ­τη­καν φέτος ή έστω τα τε­λευ­ταία 15 χρό­νια, ποιες ενέρ­γειες έγι­ναν για τη μεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού του εντό­μου και τι απέ­φε­ραν οι επα­φές με το Μου­σείο Γου­λαν­δρή; Στη φω­το­γρα­φία εμείς βλέ­που­με ότι ούτε τα κλα­διά δεν έχουν μα­ζευ­τεί μέσα από την Κοι­λά­δα.
  5. Επι­σκέ­πτες στην Κοι­λά­δα. Η κα­τά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν οι επι­σκέ­πτες σή­με­ρα στην Κοι­λά­δα δεν πε­ρι­ποιεί  τιμή για κα­νέ­να. Στη φω­το­γρα­φία βλέ­που­με επί­σκε­ψη σχο­λεί­ου που βρήκε την πάνω Κοι­λά­δα κλει­στή, όπως και τις τουα­λέ­τες και το ανα­ψυ­κτή­ριο. Ακόμα και η ση­μαία της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης είναι σε ελε­ει­νή κα­τά­στα­ση. Πώς άραγε θα υπο­δε­χτού­με τους αυ­στρια­κούς του­ρί­στες;
  6. Λει­ψυ­δρία. Όλα τα πα­ρα­πά­νω προ­βλή­μα­τα είναι σί­γου­ρο ότι θα επι­δει­νω­θούν από τη φε­τι­νή λει­ψυ­δρία. Ει­δι­κά το κομ­μά­τι του πάνω μέ­ρους της Κοι­λά­δας έχει κυ­ριο­λε­κτι­κά «στε­γνώ­σει». Επί­σης αυ­ξη­μέ­νος θα είναι και ο κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς.

 

Ο Σύλ­λο­γος μας θε­ω­ρεί ότι  το θέμα των Κοι­λά­δας είναι πολύ σο­βα­ρά και δε λύ­νε­ται με Δελ­τία Τύπου αλλά απαι­τεί συ­γκε­κρι­μέ­νες άμε­σες πα­ρεμ­βά­σεις. Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρου­με:

  1. Άμεση απο­μά­κρυν­ση όλων των βο­σκών από την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή.
  2. Άμεση δεν­δρο­φύ­τευ­ση μέσα στην Κοι­λά­δα με εν­δη­μι­κά φυτά και κυ­ρί­ως με ζη­τιές. Σχε­τι­κή κα­τα­γρα­φή των εν­δη­μι­κών φυτών της Κοι­λά­δας υπάρ­χει σε με­λέ­τη του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πα­τρών την οποία έχει ο Δήμος Ρόδου.
  3. Δεν­δρο­φυ­τεύ­σεις γύρω από την Κοι­λά­δα.
  4. Προ­στα­σία των προ-βιο­τό­πων της πε­τα­λού­δας σε όλη τη Ρόδο.
  5. Ανελ­λι­πής φύ­λα­ξη της Κοι­λά­δας και πε­ρί­φρα­ξη
  6. Αει­φο­ρι­κή δια­χεί­ρι­ση των επι­σκε­πτών ώστε να μην ξε­περ­νούν τη φέ­ρου­σα ικα­νό­τη­τα του βιο­τό­που. Δη­μιουρ­γία μονής αντί για τη διπλή δια­δρο­μή μέσα στην Κοι­λά­δα.
  7. Απα­σχό­λη­ση προ­σω­πι­κού ανά­λο­γη με τα έσοδα που υπάρ­χουν από την Κοι­λά­δα.
  8. Αγορά πρό­σθε­του εξο­πλι­σμού, όπως ένα ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γό ζεύ­γος (Η/Ζ) για την πε­ρί­πτω­ση δια­κο­πής ρεύ­μα­τος. Εν­δε­χο­μέ­νως θα μπο­ρού­σε να ζη­τη­θεί ένα Η/Ζ από τον ΑΗΣ Σο­ρω­νής όταν αυτά δεν είναι πλέον απα­ραί­τη­τα στο σταθ­μό και θα πάνε σε διά­φο­ρα άλλα νησιά.

 

 

Το ΔΣ του Συλ­λό­γου Προ­στα­σί­ας Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.