ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Οποια χώρα της ΕΕ βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας θα είχε τα ίδια προβλήματα”

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Λεγκερί

Με ανοιχτό το ενδε­χό­μενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και με τον χρόνο να μετρά αντί­στροφα, μετά την προ­θε­σμία τριών μηνών για μείωση των ροών που δια­τυ­πώ­θηκε από τον αντι­πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν Βάλντις Ντο­μπρόβ­σκις, η χώρα μας βρί­σκε­ται για ακόμη μία φορά με την πλάτη στον τοίχο για τη δια­χεί­ριση του Προ­σφυ­γι­κού.

Με ανοιχτό το ενδε­χό­μενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και με τον χρόνο να μετρά αντί­στροφα, μετά την προ­θε­σμία τριών μηνών για μείωση των ροών που δια­τυ­πώ­θηκε από τον αντι­πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν Βάλντις Ντο­μπρόβ­σκις, η χώρα μας βρί­σκε­ται για ακόμη μία φορά με την πλάτη στον τοίχο για τη δια­χεί­ριση του Προ­σφυ­γι­κού.

Ο γενικός διευ­θυ­ντής του ευρω­παϊ­κού οργα­νι­σμού που δια­χει­ρί­ζε­ται τον έλεγχο των μετα­να­στευ­τι­κών ροών στα εξω­τε­ρικά σύνορα της ΕΕ (Frontex), Φαμπρίς Λεγκερί, παρεμ­βαί­νει στο ζήτημα μέσω του «Εθνους της Κυρια­κής» και δηλώνει ότι «οποια­δή­ποτε άλλη χώρα κι αν ήταν στη θέση της Ελλάδας, θα αντι­με­τώ­πιζε ακριβώς τα ίδια προ­βλή­ματα».

Ο κ. Λεγκερί παρα­δέ­χε­ται ότι ασκού­νται πιέσεις στην ελλη­νική κυβέρ­νηση, ωστόσο, στο ερώτημα αν η Frontex εντο­πί­ζει ευθύνες της χώρας μας απαντά ότι το Προ­σφυ­γικό είναι ένα πολυ­σύν­θετο θέμα. «Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να διευ­κρι­νίσω ότι η γεω­γρα­φική θέση της Ελλάδας καθιστά εξαι­ρε­τικά δύσκολη τη φύλαξη των θαλάσ­σιων συνόρων. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολλά ελλη­νικά νησιά, τα οποία βρί­σκο­νται σε πολύ κοντινή από­σταση από την Τουρκία. Το ταξίδι είναι σύντομο, με απο­τέ­λε­σμα μέσα σε λίγα λεπτά, χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να περνούν με βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η Frontex έχει πλήρη επί­γνωση ότι οι συν­θή­κες που έχουν δια­μορ­φω­θεί καθι­στούν δύσκολη την απο­τε­λε­σμα­τική φύλαξη των συνόρων. Οποια­δή­ποτε άλλη χώρα κι αν ήταν στη θέση της Ελλάδας, θα αντι­με­τώ­πιζε ακριβώς τα ίδια προ­βλή­ματα», υπο­στη­ρί­ζει ο γενικός διευ­θυ­ντής της Frontex.

Ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας το πλαίσιο στο οποίο λει­τουρ­γεί και επι­χει­ρεί η Frontex, ο κ. Λεγκερί εξηγεί: «Θέλω να διευ­κρι­νίσω ότι ο ρόλος της Frontex είναι να υπο­στη­ρί­ξει την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ στη φύλαξη των εξω­τε­ρι­κών συνόρων. Προ­τε­ραιό­τητά μας είναι να υπο­στη­ρί­ξουμε την Ελλάδα στα θαλάσ­σια σύνορα με την Τουρκία και μέχρι στιγμής η συνερ­γα­σία μας με τις ελλη­νι­κές Αρχές είναι εξαι­ρε­τική».Επίσης απο­κα­λύ­πτει ότι στο περι­θώ­ριο της κρί­σι­μης συνόδου του Κολε­γίου Επι­τρό­πων συνα­ντή­θηκε με τον υπουργό Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής, Γιάννη Μουζάλα, και του επι­βε­βαί­ωσε την πλήρη στήριξη του οργα­νι­σμού προς την Ελλάδα.

Επέ­κταση της συνερ­γα­σίας

Ο Γ. Μου­ζά­λας απά­ντησε ότι η Ελλάδα επι­θυ­μεί να επε­κτεί­νει τη συνερ­γα­σία με την Frontex. Μάλιστα, απο­κα­λύ­πτει ότι μετά το Κολέγιο Επι­τρό­πων, ο ανα­πλη­ρω­τής εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής της Frontex ταξί­δεψε το περα­σμένο Σάββατο στην Ελλάδα προ­κει­μέ­νου να συνα­ντη­θεί με Ελληνες αξιω­μα­τού­χους, ώστε να συζη­τή­σουν για την αντι­με­τώ­πιση των ροών, αλλά και για αύξηση των κοινών επι­χει­ρή­σεων, καθώς και ενί­σχυση των αξιω­μα­τι­κών της Frontex στην Ελλάδα.

Ανα­φο­ρικά με τις «κατη­γο­ρίες» ορι­σμέ­νων Ευρω­παίων ηγετών για παρα­βί­αση των όρων της Συν­θή­κης Σένγκεν από την Ελλάδα, ο γενικός διευ­θυ­ντής απαντά: «Δυσκο­λεύ­ο­μαι να σχο­λιάσω τις πολι­τι­κές δηλώ­σεις. Μπορώ να σας πω ότι από επι­χει­ρη­σια­κής πλευράς οι συν­θή­κες βελ­τιώ­νο­νται και οι προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει η Ελλάδα είναι πολύ υψηλές. Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν και προ­τρέπω τα κράτη ? μέλη της ΕΕ να το κατα­νο­ή­σουν».

Για την προ­θε­σμία των τριών μηνών και τις επό­με­νες κινή­σεις του ευρω­παϊ­κού μηχα­νι­σμού φύλαξης εξω­τε­ρι­κών συνόρων, ο κ. Λεγκερί επι­ση­μαί­νει ότι το σχέδιο υπάρχει και έχει συμ­φω­νη­θεί με τις ελλη­νι­κές Αρχές από τις 27 Δεκεμ­βρίου, όταν υπε­γράφη η έναρξη των νέων επι­χει­ρή­σεων με την ονο­μα­σία «Poseidon Rapid». «Πλέον κοιτάμε να ενι­σχύ­σουμε αυτές τις επι­χει­ρή­σεις και τον Μάρτιο θα αξιο­λο­γή­σουμε εκ νέου την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητά τους. Ομως, αντι­με­τω­πί­ζουμε δύο μεγάλες προ­κλή­σεις.

Η μία είναι η δια­δι­κα­σία επι­στρο­φής των μετα­να­στών που εισέρ­χο­νται στην Ευρώπη παρά­νομα. Η Frontex, οι ευρω­παϊ­κές χώρες και όλοι όσοι εμπλέ­κο­νται, πρέπει να αυξή­σουμε άμεσα τις απο­στο­λές επι­στρο­φής των ανθρώ­πων αυτών στις χώρες τους ή στη χώρα ? τράνζιτ. Ωστόσο, χρεια­ζό­μα­στε πολι­τική στήριξη από τους Ευρω­παί­ους ηγέτες, ώστε να μην έχουμε φαι­νό­μενα όπως με το Πακι­στάν που μπλο­κά­ρει επι­στρο­φές υπηκόων του. Απαι­τεί­ται διπλω­μα­τική και πολι­τική πίεση». Για την πρόταση της Ολλαν­δίας να επι­στρέ­φουν οι μετα­νά­στες απευ­θείας από τα ελλη­νικά νησιά στην Τουρκία, ο γενικός διευ­θυ­ντής της Frontex δηλώνει έτοιμος να το υπο­στη­ρί­ξει επι­χει­ρη­σιακά, αν του ζητηθεί. «Μελε­τάμε το ολλαν­δικό σχέδιο και το αξιο­λο­γούμε. Εξε­τά­ζουμε τις νομικές δια­στά­σεις αλλά και τη δυνα­τό­τητα υλο­ποί­η­σής του. Μπορώ να σας πω ότι αν εγκρι­θεί, τότε έχουμε τις δυνα­τό­τη­τες να επι­στρέ­φουμε απευ­θείας τους μετα­νά­στες στην Τουρκία», εξηγεί.

Πίεση προς την Τουρκία

Ομως, ο κ. Λεγκερί στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ, από τους οποίους ζητά να ασκή­σουν πίεση στην Τουρκία ώστε να ξεκι­νή­σει την εφαρ­μογή των προ­γραμ­μά­των επα­νεισ­δο­χής (readmission). Παράλ­ληλα, απο­κα­λύ­πτει τον ρόλο της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. «Τον περα­σμένο Οκτώ­βριο σε σύνοδο των ηγετών των δυτικών βαλ­κα­νι­κών χωρών, απο­φα­σί­στηκε η ανά­πτυξη δυνά­μεων της Frontex στα ελλη­νο­σκο­πιανά σύνορα, από την πλευρά της Ελλάδας. Απο­στολή των δυνά­μεών μας εκεί είναι να κατα­γρά­φουν και να ταυ­το­ποι­η­θούν τυχόν μετα­νά­στες που δεν είχαν εντα­χθεί στις βάσεις δεδο­μέ­νων.

Πρό­σφατα η Ελλάδα ζήτησε από την Frontex να αυξήσει τις δυνά­μεις της στα ελλη­νο­σκο­πιανά σύνορα και το ελλη­νικό αίτημα με βρίσκει απο­λύ­τως σύμφωνο. Υπάρχει μεγάλη φημο­λο­γία γύρω από ορι­σμέ­νες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης που θα ήθελαν να επι­χει­ρεί η Frontex από την πλευρά των Σκοπίων. Πρέπει να πω ότι ο οργα­νι­σμός δεν μπορεί να επι­χει­ρεί σε χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ. Ωστόσο, ορι­σμένα ευρω­παϊκά κράτη έχουν τη δυνα­τό­τητα να απο­στεί­λουν συνο­ρια­κούς φύλακες από την πλευρά των Σκοπίων. Η συμ­βουλή μου προς αυτές τις χώρες είναι να απο­στεί­λουν τις δυνά­μεις τους στην Ελλάδα και όχι στην πλευρά των Σκοπίων. Η Ελλάδα έχει αιτηθεί περισ­σό­τε­ρους αξιω­μα­τι­κούς και πρέπει να την υπο­στη­ρί­ξουμε».

Πρό­σβαση σε βάσεις δεδο­μέ­νων

«Μετά τις τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις στο Παρίσι, απα­σχο­λεί όλους το ζήτημα της ασφά­λειας. Είναι πολύ κρίσιμο να απο­κτή­σει πρό­σβαση σε βάσεις πλη­ρο­φο­ριών η Frontex. Εχω θέσει το ζήτημα στην Κομι­σιόν και ελπίζω να διευ­θε­τη­θεί, ενώ ανα­ζη­τούμε λύση και με τις ελλη­νι­κές Aρχές», επι­ση­μαί­νει ο κ. Λεγκερί.

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.