ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Κατρούγκαλος: Δύο τα βασικά σενάρια για τις συντάξεις

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Κατρούγκαλος

Η εφαρ­μογή ενιαίων κανόνων για την ανα­πλή­ρωση του εισο­δή­μα­τος σε όλους τους συντα­ξιού­χους και η κατα­βολή εθνικής σύντα­ξης, είναι οι δύο βασικοί άξονες της εισή­γη­σης για την ασφα­λι­στική μεταρ­ρύθ­μιση, του υπουρ­γού Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης Γιώργου Κατρού­γκα­λου, προς την κυβέρ­νηση.

Όπως δηλώνει σε συνέ­ντευξή του στην εφη­με­ρίδα “Real News”, “όλα εξε­τά­ζο­νται με σκοπό να υπάρχει η καλύ­τερη δυνατή προ­στα­σία. Υπάρ­χουν δύο βασικά σενάρια. Σε περί­πτωση που δεν συγ­χω­νευ­τούν με την κύρια ασφά­λιση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρ­μογή η ρήτρα μηδε­νι­κού ελλείμ­μα­τος, η οποία θα φέρει μειώ­σεις (…) Το άλλο σενάριο αντι­με­τω­πί­ζει την κύρια και την επι­κου­ρική σύνταξη ως ενιαίο σύνολο, με σκοπό να προ­στα­τεύ­σει το άθροι­σμά τους ως συνο­λικό εισό­δημα του συντα­ξιού­χου, όσο μπο­ρούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά την υλο­ποί­ηση των δεσμεύ­σεών μας”.

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρού­γκα­λος επι­ση­μαί­νει ότι “θα κατα­βάλ­λε­ται σε όλους τους ασφα­λι­σμέ­νους, χωρίς εισο­δη­μα­τικά κρι­τή­ρια, με χρη­μα­το­δό­τηση από τη φορο­λο­γία. Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρα­κτήρα προ­νοια­κής κατα­βο­λής. Θα τη λαμ­βά­νουν όσοι έχουν θεμε­λιώ­σει το ελά­χι­στο συντα­ξιο­δο­τικό δικαί­ωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφά­λι­σης. Οι ανα­σφά­λι­στοι θα προ­στα­τεύ­ο­νται μέσω της πρό­νοιας. Οι τελικές κυβερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επό­με­νων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχε­τι­κός δημό­σιος διά­λο­γος”.

Σε ερώτηση αν δεσμεύ­ε­ται ότι δεν θα υπάρ­ξουν μειώ­σεις σε συντά­ξεις κάτω από 1.000 ευρώ, στο άθροι­σμα κύριας και επι­κου­ρι­κής, ο υπουρ­γός απαντά: “Η κυβέρ­νηση δεσμεύ­ε­ται για την προ­στα­σία των χαμη­λό­τε­ρων συντά­ξεων. Δεν μπο­ρούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρι­σκό­μα­στε σε φάση ποσο­τι­κο­ποί­η­σης των δια­φό­ρων σενα­ρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχη της προ­στα­σίας όσο ψηλό­τερα γίνεται”.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρού­γκα­λος σημειώ­νει ότι “μέσω του νέου τρόπου υπο­λο­γι­σμού των συντά­ξεων θα δούμε πώς θα συν­δυα­στεί με την κοι­νω­νική προ­στα­σία των ασφα­λι­σμέ­νων”. Εξάλλου, υπο­λο­γί­ζει το έλλειμμα των ασφα­λι­στι­κών ταμείων σε 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώ­νει ότι αν συνυ­πο­λο­γι­στούν τα χρήματα που οφεί­λουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυ­στε­ρού­με­νες συντά­ξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. “Με τη μεταρ­ρύθ­μιση επι­διώ­κουμε να περιο­ρί­σουμε το τερά­στιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διό­γκωσή του στο μέλλον”.

Ο υπουρ­γός ανα­φέ­ρε­ται και στο ποσοστό ανα­πλή­ρω­σης λέγο­ντας ότι ο τρόπος υπο­λο­γι­σμού του θα “θα γίνει με στόχο να μην δημιουρ­γού­νται νέα ελλείμ­ματα. Οπωσ­δή­ποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενί­σχυ­σης των ασφα­λι­στι­κών ταμείων και να εντεί­νουμε την προ­σπά­θεια κατα­πο­λέ­μη­σης της εισφο­ρο­δια­φυ­γής”.

Για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρού­γκα­λος ανα­φέ­ρει ότι η αύξηση των εισφο­ρών θα γίνει κλι­μα­κωτά, επι­ση­μαί­νει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρ­ρύθ­μι­σης, δηλώνει ότι είναι υπό συζή­τηση η δημιουρ­γία ενός ασφα­λι­στι­κού φορέα και τονίζει ότι οι δανει­στές “κατ΄αρ­χήν έχουν απο­δε­χθεί την ιδέα της μεταρ­ρύθ­μι­σης ως συνο­λικό ισο­δύ­ναμο των επι­μέ­ρους μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σεων. Την τελευ­ταία τους λέξη θα την ακού­σουμε μόλις έχουμε ποσο­τικά στοι­χεία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.