ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται συντάξεις τριών ταχυτήτων με “εξαφάνιση” επικουρικών και ΕΚΑΣ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Συντάξεις

Ορι­ζο­ντίως, καθέτως και … εγκαρ­σίως επι­χει­ρεί να “δια­σπά­σει” η κυβέρ­νηση το συντα­ξιο­δο­τικό.

Το κόστος αυτής της διά­σπα­σης το οποίο ανα­μέ­νε­ται να αγγίξει του­λά­χι­στον τα 700 εκατ. ευρώ το 2016 θα το πλη­ρώ­σουν –όπως όλα δείχνουν- οι επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, το ΕΚΑΣ αλλά και όσοι μισθω­τοί έχουν “υψηλά” εισο­δή­ματα.

Άμεσα χαμένοι θα είναι πιθα­νό­τατα οι 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο συντα­ξιού­χοι που παίρ­νουν επι­κου­ρική σύνταξη, 320.000 χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι που παίρ­νουν ΕΚΑΣ, αλλά και 585.000 μισθω­τοί που έχουν απο­λα­βές πάνω από 1.000 ευρώ και θα τους επι­βλη­θούν χαμηλά ποσοστά ανα­πλή­ρω­σης.

Το τελικό σχέδιο του νέου ασφα­λι­στι­κού πρέπει να είναι έτοιμο σε λιγό­τερο από δέκα μέρες από σήμερα προ­κει­μέ­νου να κατα­τε­θεί στη Βουλή το σχετικό νομο­σχέ­διο μέχρι τα μέσα Νοεμ­βρίου. Ωστόσο, η κυβέρ­νηση φαί­νε­ται πολι­τικά, αλλά και “τεχνικά” ανέ­τοιμη να φέρει σε πέρας αυτό το έργο την ίδια στιγμή που οι δανει­στές αμφι­σβη­τούν την μεσο­πρό­θεση απόδοση όσων μέτρων έως τώρα τους έχει παρου­σιά­σει η κυβέρ­νηση .

Οι γενικές αρχές

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές στις οποίες κατέ­λη­ξαν τα κυβερ­νη­τικά συμ­βού­λια οικο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής στην κοινή χθεσινή τους συνε­δρί­αση οι συντά­ξεις θα έχουν τριπλή “υπό­σταση” :

1. Μία μερίδα των συντά­ξεων θα χρη­μα­το­δο­τεί­ται απο­κλει­στικά από τον κρατικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και, έτσι, στην ουσία μετα­τρέ­πε­ται σε ένα νέου τύπου προ­νοιακό επίδομα το οποίο θα ανέρ­χε­ται σε 390 ευρώ, την ίδια στιγμή που το Επίδομα Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης Συντα­ξιού­χων (ΕΚΑΣ) το οποίο κατά μέσο όρο ανέρ­χε­ται σε 185 ευρώ πρέπει στα­διακά να καταρ­γη­θεί έως το 2019, βάσει του νέου Μνη­μο­νίου. Χαμένοι θα είναι 320.000 σημε­ρι­νοί δικαιού­χοι με συντά­ξεις μέχρι περίπου 700 ευρώ.

Η άλλη μερίδα των συντά­ξεων θα χρη­μα­το­δο­τεί­ται απο­κλει­στικά από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές δια­τη­ρώ­ντας το χαρα­κτήρα της ασφα­λι­στι­κής παροχής.

2. Οι απο­κλει­στικά κρατικά χρη­μα­το­δο­τού­με­νες συντά­ξεις, δηλαδή οι “εθνικές” συντά­ξεις θα δίδο­νται σε όλους όσους έχουν δεν έχουν συμπλη­ρώ­σει 15 έτη ασφά­λι­σης.

Οι χρη­μα­το­δο­τού­με­νες από ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές θα δίνο­νται σε όσους έχουν συμπλη­ρώ­σει του­λά­χι­στον 15 έτη ασφά­λι­σης.

Οι συντά­ξεις που θα δίδο­νται σε όσους έχουν συμπλη­ρώ­σει του­λά­χι­στον 15 χρόνια ασφά­λι­σης θα έχουν υψηλό ποσοστό ανα­πλή­ρω­σης για τους χαμη­λό­μι­σθους (πχ με μισθό 1000 ευρώ και κάτω) χαμη­λό­μι­σθους και χαμηλό ποσοστό ανα­πλή­ρω­σης στους υψη­λό­μι­σθους (πχ με μισθό 1000 ευρώ και άνω). Και στη μία και στην άλλη κατη­γο­ρία θα ενσω­μα­τω­θούν οι επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις. Αν τελικά η κυβέρ­νηση επι­λέ­ξει να βάλλει το όριο των 1000 ευρώ για τα νέα ποσοστά ανα­πλή­ρω­σης τόσο για τους νυν όσο και για τους μελ­λο­ντι­κούς συντα­ξιού­χους, τότε ανα­μέ­νε­ται δυνη­τικά να πληγούν οι σημε­ρι­νές συντά­ξεις (άνω των 1000 ευρώ) περίπου 900.000 δικαιού­χων και οι μελ­λο­ντι­κές συντά­ξεις πάνω από 585.000 μισθω­τών με απο­λα­βές άνω των 1000 ευρώ.

Στις νέες κύριες συντά­ξεις θα “ενσω­μα­τω­θούν” και οι επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις. Έτσι τελούν υπό … εξα­φά­νιση 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρ­χο­νται σε 185 ευρώ.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.