ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το δείπνο των 30 δισ. $- Η ελίτ της ομογένειας με επικεφαλής τον Τζον Κατσιματίδη

news room 4 λεπτά ανάγνωση
67

«Αγαπάς την Ελλάδα; Από­δειξη!». Δεν το είπε ακριβώς έτσι ο Eλληνας πρω­θυ­πουρ­γός, κατά τη συνά­ντηση που είχε με την επι­χει­ρη­μα­τική αφρό­κρεμα της ελλη­νι­κής ομο­γέ­νειας το βράδυ της Τετάρ­της στη Νέα Υόρκη, αλλά το άφησε να εννοη­θεί σε τόνο μάλλον επι­τα­κτικό. Κι αυτό ενδε­χο­μέ­νως χωρίς να έχει συνει­δη­το­ποι­ή­σει ότι μπροστά του εκείνη τη στιγμή εκτει­νό­ταν ένα πολυ­πλη­θές ακρο­α­τή­ριο συνο­λι­κής «αξίας» 30 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων δολα­ρίων!

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Νέα Υόρκη προ­σβλέ­πο­ντας σε «ευήκοα ώτα» (τα οποία τελικώς βρήκε, όπως δήλωσε εκ των υστέρων ο ίδιος) αλλά και σε «παχυλά πορ­το­φό­λια», ικανά να εμφυ­σή­σουν νέα πνοή επεν­δύ­σεων στην παρα­παί­ουσα έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης ελλη­νική οικο­νο­μία.

Κι από «παχυλά πορ­το­φό­λια»… άλλο τίποτα το βράδυ της Τετάρ­της στον 54o όροφο στο «World Trade Center 4» της Νέας Υόρκης. Περίπου 700 εκλε­κτοί παρευ­ρι­σκό­με­νοι, ομο­γε­νείς στη συντρι­πτική τους πλειο­νό­τητα, πλή­ρω­σαν εισι­τή­ριο 750 δολα­ρίων έκαστος (σχεδόν 670 ευρώ) για να δουν από κοντά τον Ελληνα πρω­θυ­πουργό να μιλάει για «την ενδυ­νά­μωση του μέλ­λο­ντος της Ελλάδας» στο πλαίσιο του 3ου ετήσιου δείπνου που διορ­γά­νωσε η μη κερ­δο­σκο­πική οργά­νωση Ελλη­νική Πρω­το­βου­λία (Hellenic Initiative – ΤΗΙ).

Μεταξύ αυτών, κάποιοι εκ των πλου­σιο­τέ­ρων Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νών όπως οι δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι Τζον Κατσι­μα­τί­δης, Τζον Κάλαμος και Ντιν Μητρό­που­λος, που δεν έχασαν την ευκαι­ρία να τα πουν και με τον Ευρω­παίο Επί­τροπο Μετα­νά­στευ­σης, Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων και Ιθα­γέ­νειας, Δημήτρη Αβρα­μό­πουλο, που επίσης έδωσε το «παρών» στην εκδή­λωση, όπως έκαναν άλλωστε και άλλοι Ελληνες πολι­τι­κοί (ο υπουρ­γός Οικο­νο­μίας, Ανά­πτυ­ξης και Του­ρι­σμού Γιώργος Στα­θά­κης, η κυβερ­νη­τική εκπρό­σω­πος Oλγα Γερο­βα­σίλη κ.ά.).

Η ομο­γε­νειακή εφη­με­ρίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, που ειρήσθω εν παρόδω προ­σφά­τως γιόρ­τασε τα 100 της χρόνια, υπο­λο­γί­ζει ότι οι 50 πλου­σιό­τε­ροι Ελληνες της Αμε­ρι­κής έχουν όλοι μαζί περιου­σία που αγγίζει τα 36 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με παρά­γο­ντες που γνω­ρί­ζουν πρόσωπα και… πορ­το­φό­λια, περίπου 30 δισ. εξ αυτών βρί­σκο­νταν το βράδυ της Τετάρ­της στο «World Trade Center 4», πλαι­σιώ­νο­ντας τον κ. Τσίπρα. Ενας πρό­χει­ρος υπο­λο­γι­σμός αρκεί για να αντι­λη­φθεί κανείς ότι το νούμερο δεν είναι υπερ­βο­λικό. Κάθε άλλο μάλιστα. Αλλωστε, από τους 50 πλου­σιό­τε­ρους Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νούς στη ετήσια λίστα του «Εθνικού Κήρυκα», οι περισ­σό­τε­ροι έχουν παρου­σία (είτε οι ίδιοι αυτο­προ­σώ­πως, είτε οι οικο­γέ­νειές τους) στο διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της Ελλη­νι­κής Πρω­το­βου­λίας (Hellenic Initiative).

H λίστα

Για του λόγου το αληθές αρκεί μια ματιά στα πρόσωπα που φιγου­ρά­ρουν στις φωτο­γρα­φίες από την εκδή­λωση της Τετάρ­της, και στις… προ­σω­πι­κές τους περιου­σίες. Ο 67χρονος μεγι­στά­νας Τζον Κατσι­μα­τί­δης, ο οποίος μάλιστα τιμή­θηκε στο δείπνο της Τετάρ­της για τη δράση του, βρί­σκε­ται φυσικά στην κορυφή της πυρα­μί­δας με μια περιου­σία που αγγίζει τα 3,4 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes. Ακο­λου­θούν οι Τζον Κάλαμος (με 2,7 δισ. δολ.) και Ντιν Μητρό­που­λος (με 2,4 δισ. δολ.). Λίγο πιο χαμηλά, κοντά στο 1 δισ. δολ., ο Τζορτζ Λογο­θέ­της, η οικο­γέ­νεια Μπε­χρά­κης, και ο Τζορτζ Σακελ­λά­ρης.

Τη λίστα των Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νών δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων έρχο­νται να συμπλη­ρώ­σουν οι Τεντ Λεόνσης (με 590 εκατ. δολ.), Τζέιμς Τσάνος (με 600 εκατ. δολ.), Τζον Παπα­τζόν (με 600 εκατ. δολ.), Τζορτζ Μάρκους (με 450 εκατ. δολ.), Τζορτζ Τσούνης (με 85 εκατ. δολ.), Αντριου Λιβέρης (με 70 εκατ. δολ.) κ.α.

Πέρα από Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νοί και ευκα­τά­στα­τοι, οι παρα­πάνω κύριοι έχουν κι άλλα κοινά: είναι όλοι τους εξέ­χο­ντα μέλη της οργά­νω­σης Hellenic Initiative, που έχει βαλθεί να δώσει πνοή στην ανά­καμψη της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, και με αυτή την ιδιό­τητα καλω­σό­ρι­σαν το βράδυ της Τετάρ­της τον Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο δείπνο τους. Από την πλευρά του βέβαια, ο Ελληνας πρω­θυ­πουρ­γός δεν έχασε ευκαι­ρία και μπήκε κατευ­θείαν στο… ψητό. «Βρί­σκο­μαι εδώ για να σας ζητήσω να γίνετε φορείς αλλαγής για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Τώρα είναι η ώρα.

Η Ελλάδα σας χρειά­ζε­ται σήμερα περισ­σό­τερο από ποτέ. Γνωρίζω ότι όλοι σας αγαπάτε την Ελλάδα. Και αφού την αγαπάτε, πρέπει να τη στη­ρί­ξετε ειδικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», δια­κή­ρυξε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της εκδή­λω­σης απευ­θύ­νο­ντας έκκληση για επεν­δύ­σεις.

Τον πρω­θυ­πουργό προ­λό­γισε η Γιάννα Αγγε­λο­πού­λου, η οποία ωστόσο δεν είχε οργα­νω­τικό ρόλο στην εκδή­λωση της Τετάρ­της, καθώς ο Ελληνας ηγέτης προ­σε­κλήθη στο 3ο ετήσιο δείπνο της Ελλη­νι­κής Πρω­το­βου­λίας από τους ίδιους τους ομο­γε­νείς.

«Νυν υπέρ πάντων αγών». Με αυτή τη φράση-σύνθημα, η φιλελ­λη­νική «πρω­το­βου­λία» της αφρό­κρε­μας των ομο­γε­νών έχει από το 2012, οπότε ιδρύ­θηκε, μέχρι σήμερα συγκε­ντρώ­σει περισ­σό­τερα από 10 εκατ. δολ., που έχουν δια­τε­θεί για την ανά­πτυξη και την υπο­στή­ριξη μίας σειράς δυνα­μι­κών προ­γραμ­μά­των πίσω στην Ελλάδα. Μόνο από την εκδή­λωση της Τετάρ­της, συγκε­ντρώ­θη­καν περί τα 2,5 εκατ. δολάρια. Τα ποσά δεν είναι φυσικά αμε­λη­τέα. Κάθε άλλο. Απέχουν ωστόσο πολύ από το να μπορούν να δώσουν ουσια­στι­κές ανάσες στην ασθμαί­νουσα ελλη­νική οικο­νο­μία η οποία χρειά­ζε­ται επεν­δύ­σεις συνο­λικά μεγα­λύ­τε­ρες των 100 δισ. ευρώ σε διά­στημα επτα­ε­τίας για να ορθο­πο­δή­σει (σύμφωνα με τους τελευ­ταί­ους υπο­λο­γι­σμούς του ΣEB). Οι ομο­γε­νείς έχουν επα­νει­λημ­μέ­νως αγκα­λιά­σει τη μητέρα-πατρίδα με τις πρω­το­βου­λίες τους. Μένει οι εν λόγω πρω­το­βου­λίες να φέρουν τον πολυ­πό­θητο επεν­δυ­τικό οργασμό ανοί­γο­ντας τον δρόμο για την έλευση κεφα­λαίων, ικανών να τονώ­σουν την ελλη­νική οικο­νο­μία.

ΕΘΝΟΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.