ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το «κρυφό σχέδιο» Σαμαρά για τους πρόσφυγες- Το σχέδιο “Ιώνη”

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Σαμαράς

Το «κρυφό σχέδιο» για τους πρό­σφυ­γες της συγκυ­βέρ­νη­σης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δικαιώ­νει πλήρως όλες τις ενέρ­γειες και τους σχε­δια­σμούς της τέως ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού Τασίας Χρι­στο­δου­λο­πού­λου.

Με έγγραφο σταλ­μένο πριν από τις εκλογές του Ιανουα­ρίου -το οποίο απο­κα­λύ­πτει η «Εφ.Συν.»- ο αρμό­διος γ.γ. της κυβέρ­νη­σης Σαμαρά για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είχε κρούσει τον κώδωνα του κιν­δύ­νου για την ανυ­παρ­ξία δομών και ανθρώ­πι­νης δια­χεί­ρι­σης και κυρίως για την τρο­μα­κτική αύξηση των προ­σφυ­γι­κών ροών.

Επα­νει­λημ­μένα τόσο προς τον ίδιο τον πρω­θυ­πουργό Αντ. Σαμαρά όσο και προς τον υπουργό Προ­στα­σίας του Πολίτη Βασ. Κικίλια υπο­γράμ­μιζε την ανα­γκαιό­τητα λήψης άμεσων μέτρων.

Το έγγραφο του Άγγελου Συρίγου |

Ο Αγγελος Συρίγος στο τελευ­ταίο έγγραφο με ημε­ρο­μη­νία 2/12/2014, που κοι­νο­ποιούσε σχεδόν στη μισή τότε κυβέρ­νηση, πρό­τεινε μέτρα στο πλαίσιο του ονο­μα­ζό­με­νου «Σχεδίου ΙΩΝΗ», τα οποία ίσως ήταν και περισ­σό­τερο προ­ω­θη­μένα από εκείνα που πήρε η αρμόδια ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθή­κο­ντά της: γρήγορη ταυ­το­ποί­ηση και απόδοση καθε­στώ­τος πρό­σφυγα και ταξι­διω­τι­κών εγγρά­φων, κέντρα υπο­δο­χής και όχι κρά­τη­σης, ναύλωση πλοίων για μετα­φορά, δυνα­τό­τητα προ­στα­σίας και εργα­σίας στους πρό­σφυ­γες, παρα­τη­ρη­τή­ριο και, τέλος, ενερ­γο­ποί­ηση κον­δυ­λίων που παρα­μέ­νουν στα αζήτητα.

Η τότε κυβέρ­νηση όμως, είτε πριν από την προ­ε­κλο­γική περίοδο του 2015 είτε και στη διάρ­κειά της, έκανε το… παγόνι! Είναι γνωστό ότι το επι­χεί­ρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διά­πλατα τις πόρτες για να μπουν μέσα οι μετα­νά­στες και οι πρό­σφυ­γες ήταν, είναι και παρα­μέ­νει το ισχυρό φοβικό όπλο της δεξιάς και της ακρο­δε­ξιάς προ­πα­γάν­δας.

Ας δούμε όμως ακριβώς τι ανέφερε ο κ. Συρίγος στο απο­κα­λυ­πτικό εσω­τε­ρικό και απόρ­ρητο έγγραφο:

«Προ­τά­σεις για Σύρους

Ο αριθμός των υπηκόων Συρίας που εισέρ­χο­νται παρά­νομα στην Ελλάδα έχει εκτι­να­χθεί το 2014 (σ.σ. παρα­θέ­τει αριθ­μούς).

Σήμερα οι εισερ­χό­με­νοι Σύροι παίρ­νουν εντολή απο­μα­κρύν­σεως, η ισχύς της οποίας ανα­στέλ­λε­ται για έξι μήνες (ανα­νε­ού­μενη για όσο καιρό συνε­χί­ζε­ται η συριακή κρίση) και αφή­νο­νται ελεύ­θε­ροι.

● Το Σχέδιο “Ιώνη” μπορεί να δια­χει­ρι­στεί μαζικές εισροές Σύρων μόνον για λίγες ημέρες.

● Λόγω των κανόνων Σέγκεν οι Σύροι δεν μπορούν να μετα­βούν σε άλλα κράτη-μέλη. Εγκλω­βί­ζο­νται στην Ελλάδα έχοντας ως μόνο εφόδιό τους τη συγκε­κρι­μένη ανα­στολή απο­μα­κρύν­σεως.

● Οι Σύροι θέλουν να ανα­γνω­ρι­στούν ως πρό­σφυ­γες μόνον σε άλλα κράτη-μέλη της E.E. όπου το καθε­στώς του πρό­σφυγα συνο­δεύ­ε­ται από στέγαση και μηνιαίο επίδομα (π.χ. Σουηδία, Γερ­μα­νία, Ολλαν­δία). Γι’ αυτό δεν υπο­βάλ­λουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.

Επεί­γο­ντα μέτρα

■ Αμεση απόδοση καθε­στώ­τος πρό­σφυγα και ταξι­διω­τι­κών εγγρά­φων: Προ­τεί­νε­ται η άμεση προ­ώ­θηση των νεοει­σερ­χό­με­νων Σύρων στη δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής και χορή­γη­σης καθε­στώ­τος διε­θνούς προ­στα­σίας και η άμεση ανα­γνώ­ρισή τους ως προ­σφύ­γων. Ακο­λού­θως θα πρέπει η αστυ­νο­μία να εκδίδει άμεσα τον τίτλο δια­μο­νής που απο­τε­λεί και ταξι­διω­τικό έγγραφο. Με αυτά οι Σύροι έχουν τη δυνα­τό­τητα προ­σω­ρι­νής μετα­κί­νη­σης σε άλλο κράτος-μέλος της E.E.

■ Ναύλωση πλοίου: Για την ταχεία διεκ­πε­ραί­ωση αυτών των ενερ­γειών προ­τεί­νε­ται η ναύλωση ενός ή δύο πλοίων με δυνα­τό­τητα στε­γά­σεως 2.000 Σύρων. Μετά την απόδοση ταξι­διω­τι­κών εγγρά­φων θα παύει η φιλο­ξε­νία στο πλοίο. Οσοι επι­θυ­μούν, θα μπορούν να φύγουν στο εξω­τε­ρικό νομίμως. Ούτως ή άλλως πρέπει να ζητη­θούν επι­πλέον κον­δύ­λια για τη ναύλωση του πλοίου.

■ Χώρος φιλο­ξε­νίας: Για τους Σύρους που ήδη βρί­σκο­νται μέσα στη χώρα, προ­τεί­νε­ται η μετα­τροπή ενός από τα κέντρα κρα­τή­σεως σε χώρο προ­σω­ρι­νής φιλο­ξε­νίας, όπου θα διεκ­πε­ραιώ­νο­νται οι ανωτέρω δια­δι­κα­σίες.

■ Ενερ­γο­ποί­ηση Ευρω­παϊ­κής Οδηγίας 55/2001 για την Προ­σω­ρινή Προ­στα­σία (Π.Δ. 80/2006): Η Οδηγία ενερ­γο­ποιεί­ται σε περί­πτωση μαζικής εισροής εκτο­πι­σθέ­ντων. Δίνει τη δυνα­τό­τητα μετα­γω­γής των εκτο­πι­σθέ­ντων σε άλλα κράτη σε εθε­λού­σια βάση. Το σχετικό αίτημα για την ενερ­γο­ποί­ηση της Οδηγίας υπο­βάλ­λει το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών προς την Επι­τροπή.

Μεσο­πρό­θε­σμα μέτρα

● Ρύθμιση καθε­στώ­τος προ­σω­ρι­νής δια­μο­νής: Ενερ­γο­ποί­ηση των δια­τά­ξεων του άρθρου 37, παρ. 5 του ν. 3907/2011 έως τη στιγμή που θα κατα­στεί η απο­μά­κρυνση των Σύρων εφικτή. Η εν λόγω διάταξη προ­βλέ­πει ότι με Π.Δ. καθο­ρί­ζο­νται οι τομείς απα­σχό­λη­σης, οι περιο­χές της χώρας, το ασφα­λι­στικό καθε­στώς κ.λπ. όσων υπηκόων τρίτων χωρών έχει ανα­βλη­θεί η απο­μά­κρυνση. Μπορεί έτσι να αξιο­ποι­η­θεί προ­σω­ρινά το εν λόγω εργα­τικό δυνα­μικό σε τομείς απα­σχό­λη­σης που υπάρχει ζήτηση (π.χ. εποχική εργασία στη γεωργία ή την κτη­νο­τρο­φία).

● Υιο­θέ­τηση εθνικού καθε­στώ­τος “προ­σω­ρι­νής προ­στα­σίας”, με το οποίο στην ουσία ανα­γνω­ρί­ζε­ται η κατ’ αρχήν ιδιό­τητα του πρό­σφυγα στους υπη­κό­ους Συρίας με υπουρ­γική απόφαση και πολύ γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σίες.

● Ενη­μέ­ρωση και παρεμ­βά­σεις στο Συμ­βού­λιο της E.E. & της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής: Να ζητηθεί μετ’ επι­τά­σεως κοινή ευρω­παϊκή προ­σέγ­γιση στη δια­χεί­ριση των ως άνω πλη­θυ­σμών.

● Ανα­θε­ώ­ρηση του νομο­θε­τι­κού πλαι­σίου σε σχέση με την πρό­σβαση των αιτού­ντων άσυλο στην ελλη­νική αγορά εργα­σίας, ώστε αυτή να είναι άμεση και όχι υπό την αίρεση εύρεσης κενής θέσης εργα­σίας.

● Προ­ώ­θηση συμ­φω­νιών επο­χι­κής εργα­σίας με τρίτες χώρες (ιδίως Μπαν­γκλα­ντές, Πακι­στάν […]).

● Να ζητηθεί από την E.E. η δημιουρ­γία παρα­τη­ρη­τη­ρίου στην Ελλάδα ή την Κύπρο για τις χρι­στια­νι­κές κοι­νό­τη­τες στην περιοχή σε συνερ­γα­σία με τον ΟΗΕ».

Το καίριο ερώτημα φυσικά παρα­μέ­νει τι θα γινόταν αν τότε δεν άλλαζε η κυβέρ­νηση και δεν ανα­λάμ­βανε την υλο­ποί­ηση του σχεδίου η αρμόδια υπουρ­γός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρα­λή­ρημα

Θα μιλού­σαν τα ΜΜΕ για διά­πλατα ανοι­χτές πόρτες; Θα προ­σφω­νού­σαν τον κύριο Συρίγο κυρ Αγγελο; Τύποι σαν τον Γεωρ­γιάδη θα τολ­μού­σαν να ζητή­σουν να κλεί­σουν τα σύνορα; Τέλος, θα ξεκι­νούσε και πάλι όλο το ξενο­φο­βικό παρα­λή­ρημα που γνω­ρί­ζουμε πολύ καλά πού κατέ­ληξε το 2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς στην προ­ε­κλο­γική του ομιλία έλεγε: «Οχι, δεν θα αφή­σουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι για κάθε παρά­νομο και για κάθε λαθρο­με­τα­νά­στη. Η Ελλάδα θα πάψει να είναι “μαγνή­της” για τους λαθρο­με­τα­νά­στες. Θα ξανα­γί­νει φυσιο­λο­γική χώρα».

Ο κ. Μεϊ­μα­ρά­κης δια­τή­ρησε τη γνωστή ρητο­ρική ήδη από την πρώτη του προ­ε­κλο­γική ομιλία λέγο­ντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝ.ΕΛΛ. μετέ­τρε­ψαν τη χώρα σε μαγνήτη για μετα­νά­στες». Μένει να δούμε σε ποια κατεύ­θυνση θα κινού­νται οι επι­κεί­με­νες προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις του για το μετα­να­στευ­τικό. Στο πνεύμα του σχεδίου «Ιώνη» ή στη γνώριμη ρατσιστική-ξενοφοβική αντι­με­τώ­πιση;

της Αντας Ψαρρά

efsyn.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.