ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο λογαριασμός που έρχεται μαζί με τα πρωτοβρόχια

news room 5 λεπτά ανάγνωση
φοροι-περικοπές

Η ώρα της πλη­ρω­μής του λογα­ρια­σμού της εφορίας έφθασε. Περισ­σό­τε­ροι από έξι εκα­τομ­μύ­ρια φορο­λο­γού­με­νοι καλού­νται από το τέλος του μήνα να πλη­ρώ­νουν φόρους κάθε μήνα για τα εισο­δή­ματά τους, την ακίνητη περιου­σία τους και τα περιου­σιακά τους στοι­χεία.

Η αρχή γίνεται με την κατα­βολή της πρώτης δόσης του φόρου εισο­δή­μα­τος για τους φορο­λο­γού­με­νους που υπέ­βα­λαν τη φορο­λο­γική τους δήλωση μέχρι τις 19 Ιουλίου. Για όσους το απο­τέ­λε­σμα της εκκα­θά­ρι­σης ήταν χρε­ω­στικό, δηλαδή προ­κύ­πτει πληρωμή φόρου, θα πρέπει να κατα­βά­λουν την πρώτη διμη­νιαία δόση μέχρι την ερχό­μενη Παρα­σκευή 31 Ιουλίου. Όσοι επι­λέ­ξουν να εξο­φλή­σουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 2%. Οι επό­με­νες δύο διμη­νιαίες δόσεις θα πρέπει να κατα­βλη­θούν μέχρι το τέλος Σεπτεμ­βρίου και το τέλος Νοεμ­βρίου αντί­στοιχα.

Οι φορο­λο­γού­με­νοι που θα υπο­βά­λουν τη φορο­λο­γική τους δήλωση μέχρι τις 26 Αυγού­στου θα πρέπει να γνω­ρί­ζουν ότι ο φόρος θα κατα­βλη­θεί σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Αυγού­στου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμ­βρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμ­βρίου.

Οι φορο­λο­γι­κές υπο­χρε­ώ­σεις δεν στα­μα­τούν εδώ αλλά συνε­χί­ζο­νται. Πιο συγκε­κρι­μένα οι φορο­λο­γού­με­νοι θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν:

1. Τον αυξη­μένο φόρο πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης. Στα εκκα­θα­ρι­στικά σημειώ­ματα των φετινών φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων θα απο­τυ­πω­θεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης για τους έχοντες αυτο­κί­νητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αερο­σκάφη, ενώ για πρώτη φορά θα πλη­ρώ­σουν τον φόρο και οι ιδιο­κτή­τες σκαφών ανα­ψυ­χής άνω των 5 μέτρων. Η αύξηση του φόρου πολυ­τε­λείας από το 10% στο 13% εφαρ­μό­ζε­ται για τα εισο­δή­ματα που απο­κτώ­νται στα φορο­λο­γικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώ­νο­νται με τις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις που υπο­βάλ­λο­νται τα φορο­λο­γικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώ­σεις. Δηλαδή όσοι δεν έχουν υπο­βά­λει ακόμη τη δήλωσή τους, θα δουν στο εκκα­θα­ρι­στικό τον αυξη­μένο φόρο πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης. Για τις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις που έχουν ήδη υπο­βλη­θεί ο φόρος πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης θα επα­να­προσ­διο­ρι­στεί και ως εκ τούτου, η Φορο­λο­γική Διοί­κηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοι­κη­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προ­κύ­ψει θα μπορεί να κατα­βλη­θεί μέσα στις προ­βλε­πό­με­νες δόσεις του φόρου εισο­δή­μα­τος.

Ειδι­κό­τερα με τις νέες δια­τά­ξεις:

• Επι­βάλ­λε­ται φόρος πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης με συντε­λε­στή 13% και στο ποσό του τεκ­μη­ρίου δια­βί­ω­σης που προ­κύ­πτει από την κυριό­τητα ή κατοχή σκαφών ανα­ψυ­χής ιδιω­τι­κής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Από την επιβολή του φόρου πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης εξαι­ρού­νται τα ιστιο­φόρα σκάφη και πλοία ανα­ψυ­χής που έχουν κατα­σκευα­στεί ή κατα­σκευά­ζο­νται στην Ελλάδα εξ ολο­κλή­ρου από ξύλο, τύπων τρε­χα­ντήρι, βαρ­κα­λάς, πέραμα, τσερ­νίκι, λίμπερτι, τα οποία προ­έρ­χο­νται από ελλη­νική ναυτική παρά­δοση.

• Αυξά­νε­ται από 10% σε 13% ο συντε­λε­στής φόρου πολυ­τε­λούς δια­βί­ω­σης για επι­βα­τικά αυτο­κί­νητα ιδιω­τι­κής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκα­το­στών, για αερο­σκάφη, ελι­κό­πτερα και ανε­μό­πτερα, καθώς και για δεξα­με­νές κολύμ­βη­σης (εσω­τε­ρι­κές και εξω­τε­ρι­κές). Ο φόρος υπο­λο­γί­ζε­ται πλέον ως το γινό­μενο της ετήσιας αντι­κει­με­νι­κής δαπάνης (τεκ­μη­ρίου δια­βί­ω­σης) που προ­κύ­πτει από την κατοχή ή κυριό­τητα επί συντε­λε­στή 13%.

2. Τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και τον συμπλη­ρω­μα­τικό φόρο ακι­νή­των. Μετά τη δια­τή­ρηση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 6 εκατ. φορο­λο­γού­με­νοι καλού­νται να πλη­ρώ­σουν και φέτος 2,65 δισ. ευρώ συνο­λικά για την ακίνητη περιου­σία τους. Η δια­δι­κα­σία βεβαί­ω­σης του φόρου θα ξεκι­νή­σει τον Σεπτέμ­βριο, αφού μέχρι τις 26 Αυγού­στου οι φορο­λο­γού­με­νοι θα μπορούν να υπο­βά­λουν το έντυπο Ε9 και να προ­σθέ­σουν ακίνητα ή να διορ­θώ­σουν την περιου­σιακή τους εικόνα. Για να εντα­χθεί ολό­κληρο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περί­ο­δος κατα­βο­λής του ΕΝΦΙΑ να διαρ­κέ­σει το πολύ πέντε μήνες, δηλαδή από τον Οκτώ­βριο του 2015 έως τον Φεβρουά­ριο του 2016. Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις στις οποίες θα κληθούν να κατα­βά­λουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 6 εκα­τομ­μύ­ρια υπό­χρεοι ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των θα περιο­ρι­στούν στις πέντε, ενώ η εξό­φληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολο­κλη­ρώ­θηκε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέ­πεια εκα­τομ­μύ­ρια ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των να κληθούν να πλη­ρώ­σουν μεγα­λύ­τερα ποσά μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ από αυτά τα οποία κατέ­βα­λαν για το 2014. Αν συνυ­πο­λο­γι­στεί και το ότι σίγουρα σε πολλές περι­πτώ­σεις φορο­λο­γού­με­νων ο υπο­λο­γι­σμός και η εκκα­θά­ριση του φόρου θα γίνουν με λαν­θα­σμένο τρόπο, είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιο­κτη­τών θα υπάρξει σημα­ντική καθυ­στέ­ρηση στην ορι­στική βεβαί­ωση του φόρου, οπότε η εξό­φληση του φόρου θα απαι­τη­θεί να γίνει σε 2 ή 3 μηνιαίες δόσεις.

3. Τα τέλη κυκλο­φο­ρίας του 2016. Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοχοι Ι.Χ. αυτο­κι­νή­των θα πρέπει να κατα­βά­λουν εφάπαξ τα τέλη κυκλο­φο­ρίας για το επόμενο έτος. Το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών δεν φαί­νε­ται στην παρούσα φάση να εξε­τά­ζει αλλαγές στα τέλη, αφού το σχέδιο με τις τρο­πο­ποι­ή­σεις που είχε προ­α­ναγ­γεί­λει η κυβέρ­νηση στη φορο­λο­γία των αυτο­κι­νή­των έχει «παγώσει». Έτσι οι κάτοχοι οχη­μά­των θα πλη­ρώ­σουν τέλη κυκλο­φο­ρίας που κυμαί­νο­νται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινη­τήρα κάθε οχή­μα­τος.

Παράλ­ληλα, οι φορο­λο­γού­με­νοι που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για να εξο­φλή­σουν τα ληξι­πρό­θε­σμα χρέη τους θα πρέπει να κατα­βάλ­λουν κάθε μήνα τη δόση προ­κει­μέ­νου να μην χάσουν τη ρύθμιση.

Αύξηση συντε­λε­στών

«Ακρι­βό­τερη» η εισφορά αλλη­λεγ­γύης

Τις επό­με­νες ημέρες μισθω­τοί και συντα­ξιού­χοι με ετήσια εισο­δή­ματα άνω των 30.000 ευρώ θα δια­πι­στώ­σουν μεγα­λύ­τε­ρες αυξή­σεις στις κρα­τή­σεις φόρου καθώς ενερ­γο­ποιεί­ται η αύξηση της ειδικής εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης. Η αύξηση των συντε­λε­στών της έκτα­κτης εισφο­ράς στα εισο­δή­ματα των φυσικών προ­σώ­πων ξεκινά ανα­δρο­μικά από 1η Ιανουα­ρίου 2015 και «πιάνει» τα εισο­δή­ματα άνω των 30.000 ευρώ, ως εξής:

• Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντε­λε­στής 2% επί ολό­κλη­ρου του ποσού.

• Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντε­λε­στής 4% επί ολό­κλη­ρου του ποσού.

• Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντε­λε­στής 6% επί ολό­κλη­ρου του ποσού.

• Από 500.001,00 και άνω: συντε­λε­στής 8% επί ολό­κλη­ρου του ποσού.

Με την αύξηση της ειδικής εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης:

• Μισθω­τός με ετήσιο εισό­δημα 31.000 ευρώ θα επι­βα­ρυν­θεί με επι­πλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ τον μήνα.

• Φορο­λο­γού­με­νους με ετήσιο εισό­δημα 40.000 ευρώ θα επι­βα­ρυν­θεί με επι­πλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ τον μήνα.

• Φορο­λο­γού­με­νος με ετήσιο εισό­δημα 50.000 ευρώ θα επι­βα­ρυν­θεί με έξτρα φόρο 300 ευρώ ετησίως ή 21 ευρώ τον μήνα.

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.