ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα σενάρια του Μαξίμου στο «ναι» και στο «όχι»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κυβερνηση

Ποιοι είναι οι σχε­δια­σμοί του Μεγάρου Μαξίμου για τη Δευτέρα. Τα τελευ­ταία όπλα έριξε στη μάχη ο πρω­θυ­πουρ­γός που ανέβασε τη ρητο­ρική για την έκθεση του ΔΝΤ και την ανα­διάρ­θρωση χρέους. Εδειξε Σαμαρά πίσω από την προ­σπά­θεια για «δοτή κυβέρ­νηση».

Τα σενάρια του Μαξίμου στο «ναι» και στο «όχι»

Η αυλαία της καμπά­νιας για το δημο­ψή­φι­σμα πέφτει απόψε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα και τη συγκέ­ντρωση των «Μένουμε Ευρώπη» στο Καλ­λι­μάρ­μαρο.

Με τις μετρή­σεις να δεί­χνουν επι­κρά­τηση – αλλά όχι εντυ­πω­σιακή – του «ναι», η κυβέρ­νηση έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα προ­κει­μέ­νου να πείσει τους πολίτες να επι­λέ­ξουν το «όχι».

Κατά την εκτί­μηση κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών, ο μεγάλος αντί­πα­λος δεν είναι τα επι­χει­ρή­ματα που προ­βάλ­λει το αντί­παλο «στρα­τό­πεδο», αλλά ο φόβος για το άγνωστο και για επι­δεί­νωση της κατά­στα­σης που αντι­με­τω­πί­ζει εδώ και τέσ­σε­ρις ημέρες το κάθε «νοι­κο­κυ­ριό».

Αυτό τον φόβο επι­χεί­ρησε να δια­λύ­σει ο κ.Τσίπρας στην χθεσινή του συνέ­ντευξη στον Αnt1, απα­ντώ­ντας στα περί «κου­ρέ­μα­τος» των κατα­θέ­σεων και προ­βάλ­λο­ντας τη βεβαιό­τητα ότι η συμ­φω­νία με τους δανει­στές θα κλείσει «48 ώρες μετά το δημο­ψή­φι­σμα», όποιο κι αν είναι το απο­τέ­λε­σμά του.

Δια­πραγ­μά­τευση ό,τι κι αν γίνει

Το κυβερ­νη­τικό επι­τε­λείο μάλιστα διέ­νειμε χθες δηλώ­σεις Ευρω­παίων αξιω­μα­τού­χων ότι οι συζη­τή­σεις θα συνε­χι­σθούν όποια κι αν είναι η έκβαση του δημο­ψη­φί­σμα­τος. Ενώ όσα στελέχη του συμ­με­τεί­χαν σε δημό­σιες συζη­τή­σεις επέ­μει­ναν στο μότο: το δημο­ψή­φι­σμα δεν είναι το τέλος της δια­πραγ­μά­τευ­σης αλλά η κλι­μά­κωσή της.

Οι κορυ­φαίοι υπουρ­γοί πάντως απου­σιά­σαν και χθες από τα «πάνελς», ενώ συντη­ρή­θηκε η «φήμη» ότι παραι­τή­θηκε ο γραμ­μα­τέας του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λίου Σπύρος Σαγιάς, λόγω της δια­φω­νίας του με τη διε­ξα­γωγή δημο­ψη­φί­σμα­τος. Τελικά, υπήρξε (ανε­πί­σημη) διά­ψευση από το Μαξίμου.

Σε κάθε περί­πτωση, οι συζη­τή­σεις αφορούν στην «επόμενη μέρα». Την… πάσα άλλωστε έδωσε ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός στη πρώτη συνέ­ντευξη την Δευ­τέ­ρας (ΕΡΤ) και στη χθεσινή.

Εάν “όχι”…

Αν επι­κρα­τή­σει το «όχι» και «όσο πιο ισχυρό είναι αυτό», τόσο πιο καλή θα είναι η συμ­φω­νία. Διότι, όπως τόνισε, θα έχουν απορ­ρι­φθεί από τον λαό τα σκληρά μέτρα που πρό­τει­ναν οι «θεσμοί» και, επι­πλέον, θα ληφθούν υπόψη οι χρη­μα­το­δο­τι­κές ανάγκες της χώρας και η ανάγκη ανα­διάρ­θρω­σης του χρέους ώστε η λύση να είναι βιώσιμη.

«Eίναι προ­φα­νές ότι πρό­κει­ται για μια ανα­μέ­τρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προ­φα­νές ότι έχουμε δίκιο», τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά, μιλω­ντας για «όργιο κατα­τρο­μο­κρά­τη­σης των πολιτών».

Στο σημείο αυτό επι­κα­λέ­σθηκε την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιω­σι­μό­τητα του χρέους που δόθηκε χθες στη δημο­σιό­τητα, η οποία μιλά για την ανάγκη «κου­ρέ­μα­τος» κατά 30% με 20ετή περίοδο χάριτος: «αυτό δεν μας το είπε όμως το ΔΝΤ στους πέντε μήνες της δια­πραγ­μά­τευ­σης», σημεί­ωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός, αφή­νο­ντας αιχμές για τη χρονική καθυ­στέ­ρηση.

Εάν “ναι”…

Αν επι­κρα­τή­σει το «ναι», δεσμεύ­θηκε εκ νέου ότι η επιλογή του λαού θα γίνει σεβαστή και θα εφαρ­μο­στεί ό,τι ορίζει το Σύνταγμα. Δηλαδή, η κυβέρ­νηση θα απο­δε­χτεί την πρόταση των δανει­στών και θα την κάνει νόμο του κράτους.

Στο ερώτημα τι θα πράξει ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας απά­ντησε ότι θα παρα­μεί­νει θεσμι­κός εγγυ­η­τής της εφαρ­μο­γής του Συντάγ­μα­τος. Δηλαδή, θα προ­χω­ρή­σει σε συνεν­νό­ηση με τους πολι­τεια­κούς παρά­γο­ντες και τα υπό­λοιπα κόμματα για τα περαι­τέρω.

Μία ερμη­νεία αυτής της φράσης είναι ότι δεν θεω­ρεί­ται δεδο­μένη η παραί­τησή του, παρότι επα­νέ­λαβε ότι δεν έχει προ­λά­βει να «αγα­πή­σει» την «καρέκλα» του.

Κατά Σαμαρά για προ­σπά­θεια «δοτής κυβέρ­νη­σης»

Η επι­κρα­τέ­στερη «μετά­φραση» όμως είναι ότι εάν «χάσει» το δημο­ψή­φι­σμα θα κινηθεί μεν γρήγορα για να κλείσει τη συμ­φω­νία και να την κάνει «νόμο του κράτους», αλλά στη συνέ­χεια θα παρα­δώ­σει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας, ώστε να ανοίξει η δια­δι­κα­σία σχη­μα­τι­σμού νέας κυβέρ­νη­σης «ειδικού σκοπού».

Ακόμη κι αν το «ευρω­παϊκό μέτωπο» (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) συμ­φω­νή­σουν σε όλα και στο πρόσωπο του πρω­θυ­πουρ­γού, το ερώτημα είναι πώς θα πάρουν ψήφο εμπι­στο­σύ­νης αφού δια­θέ­τουν, όλοι μαζί, 106 βου­λευ­τές.

Σ΄ αυτή την περί­πτωση, θα πρέπει είτε να συμπρά­ξουν του­λά­χι­στον 50 από τους 149 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ είτε να δια­σφα­λι­στεί η στήριξη μίας κυβέρ­νη­σης μειο­ψη­φίας.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα δεχθεί να παρα­μεί­νει πρω­θυ­πουρ­γός σε μία «δοτή κυβέρ­νηση».

Ανα­φέρ­θηκε μάλιστα ονο­μα­στικά στον Αντώνη Σαμαρά λέγο­ντας ότι υπο­κί­νησε την ανα­τροπή του: «Οι δοτές κυβερ­νή­σεις είναι πρα­ξι­κο­πή­ματα. Θυμη­θείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν εγώ έδινα τη μάχη στις Βρυ­ξέλ­λες (σ.σ. την προη­γού­μενη Τετάρτη) και ήμασταν κοντά σε συμ­φω­νία, έλεγε πάρτε συμ­φω­νία και παραι­τή­σου να την υλο­ποι­ή­σει δοτός πρω­θυ­πουρ­γός όπως ο Παπα­δή­μος. Αυτά είναι πρα­ξι­κο­πή­ματα».

Το θέμα της «άλλης κυβέρ­νη­σης» έχουν ανοίξει πάντως και ευρω­παϊ­κοί κύκλοι από το Σάββατο, ενώ την “φωτο­γρά­φι­σαν” οι Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάι­σελ­μπλουμ και ο Μ. Σουλτς.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.