ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Η ποιότητα των θαλασσών και των ακτών αποτελεί τη θεμέλιο λίθο για την οικονομία”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καλλιθέα παραλία

Ημερίδα για τη Βιώσιμη Ναυ­τι­λία πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στα γραφεία του ευρω­παϊ­κού κοι­νο­βου­λίου στην Ελλάδα

Η θέσπιση ενός νομικά δεσμευ­τι­κού πλαι­σίου σε εθνικό, ευρω­παϊκό και διεθνές επίπεδο για την πρόληψη της επι­βά­ρυν­σης στο θαλάσ­σιο περι­βάλ­λον, αλλά και ο περιο­ρι­σμός των εκπο­μπών αερίων του θερ­μο­κη­πίου, με στόχο μία βιώσιμη ναυ­τι­λία ανα­δεί­χθη­καν μέσα από την ημερίδα που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στα γραφεία του ευρω­παϊ­κού κοι­νο­βου­λίου στην Ελλάδα, παρου­σία του ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

«Η ποιό­τητα των θαλασ­σών και των ακτών απο­τε­λεί τη θεμέλιο λίθο στην οποία στη­ρί­ζουμε την οικο­νο­μία μας», δήλωσε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσι­ρώ­νης, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας ως βασι­κούς πυλώνες τον του­ρι­σμό και τη ναυ­τι­λία. Οι περι­βαλ­λο­ντι­κοί στόχοι που έχουν τεθεί από την ΕΕ μπορούν να απο­τε­λέ­σουν, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη την κινη­τή­ρια δύναμη για τη βιω­σι­μό­τητα της ναυ­τι­λίας.

Ο κ. Τσι­ρώ­νης ανα­φέρ­θηκε στην ανάγκη πρό­λη­ψης των ατυ­χη­μά­των στη ναυ­τι­λία, τα οποία δημιουρ­γούν σοβαρά περι­βαλ­λο­ντικά προ­βλή­ματα, καθώς επίσης και την πρόληψη της ρύπαν­σης, κάνο­ντας λόγο για πληθώρα νομικών «εργα­λείων» σε παγκό­σμιο και ευρω­παϊκό επίπεδο.

Παρα­δε­χό­με­νος την ανάγκη για τον απαι­τού­μενο σεβασμό στην αυτο­τέ­λεια της ναυ­τι­λίας, ο κ. Τσι­ρώ­νης επε­σή­μανε επίσης την ανάγκη θέσπι­σης σκληρών και αυστη­ρών προ­τύ­πων που θα αφορούν την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος.

Στο ίδιο πλαίσιο, για την «ανάγκη να μπουν κανόνες με έναν ορθο­λο­γικό τρόπο, έτσι ώστε να εξυ­πη­ρε­τη­θεί ο στόχος της ΕΕ στο να παρα­μεί­νει στην πρω­το­πο­ρία για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος» μίλησε ο κ. Κώστας Τσου­τσο­πλί­δης εκπρό­σω­πος τύπου του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου στην Ελλάδα, καθώς όπως εκτι­μά­ται, το 2,1% των ρύπων στην ατμό­σφαιρα προ­έρ­χε­ται από τα πλοία.

Απ΄ την πλευρά του ο αξιω­μα­τι­κός Αγη­σί­λαος Ανα­στα­σά­κος, εκπρο­σω­πώ­ντας τον ανα­πλη­ρωτή υπουργό Ναυ­τι­λίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι το 50% του ευρω­παϊ­κού στόλου κατέχει την Ελλη­νική σημαία ανέφερε ότι για κάθε ένα εκα­τομ­μύ­ριο που επεν­δύ­ε­ται, μοχλεύ­ε­ται άλλο 1,6 εκα­τομ­μύ­ριο, ενώ η συνει­σφορά στο εθνικό ΑΕΠ για το 2014 ανήλθε σε 13,2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια σε επίπεδα εισροής κεφα­λαίων, ενώ μίλησε και για την ανάγκη εφαρ­μο­γής των διεθνών κανο­νι­σμών, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι απαι­τεί­ται να εφαρ­μό­ζο­νται καθο­λικά, άμεσα και με ανα­λο­γι­κό­τητα.

Σύμφωνα με εκτι­μή­σεις 50-250% ανα­μέ­νε­ται η αύξηση των ρύπων της ναυ­τι­λίας μέχρι το 2050, ποσό που θα συμ­βά­λει σε επίπεδο της τάξης του 6-15% των ρύπων παγκο­σμίως όπως επε­σή­μανε ο κ. Σωτήρης Ράπτης από την ευρω­παϊκή ομο­σπον­δία 45 περι­βαλ­λο­ντι­κών οργα­νώ­σεων Transport and Environment. «Δεν είναι απόφαση των ειδικών για το αν η ναυ­τι­λία θα μειώσει τους ρύπους της. Είναι μία δημο­κρα­τική απόφαση», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά, προ­τεί­νο­ντας η ναυ­τι­λία να απο­τε­λέ­σει κομμάτι της πρό­τα­σης της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης για μείωση των εκπο­μπών κατά 40%, μέχρι το 2030.

Για σοβαρή περι­βαλ­λο­ντική επι­βά­ρυνση των υδάτων και του αέρα, με άμεσες συνέ­πειες όχι μόνο στο οικο­σύ­στημα, αλλά και στον του­ρι­σμό, την οικο­νο­μία και τον άνθρωπο εξαι­τίας της ναυ­τι­λίας έκανε λόγο η κα ‘Αντζελα Λάζου από την Greenpeace. «Η ναυ­τι­λία να ανα­λά­βει τις ανά­λο­γες ευθύνες για την προ­στα­σία και την απο­κα­τά­σταση του περι­βάλ­λο­ντος» ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά, προ­τεί­νο­ντας ότι απαι­τεί­ται ένα πλαίσιο στη λογική της πρό­λη­ψης της μόλυν­σης και όχι της ρύθ­μι­σης. Η κα Λάζου ανέφερε ότι απαι­τεί­ται η εφαρ­μογή της έκθεσης Transport White Paper, η οποία προ­βλέ­πει μείωση κατά 40% των ρύπων της ναυ­τι­λίας μέχρι το 2050, έτσι ώστε να επι­στρέ­ψουμε στα επίπεδα του 2005.

«Υπάρ­χουν δυνά­μεις για μία πράσινη ναυ­τι­λία. Οφέλη για την ίδια την ναυ­τι­λία, την οικο­νο­μία, την κοι­νω­νία και το περι­βάλ­λον, την απα­σχό­ληση, ακόμα και την έρευνα και την και­νο­το­μία», δια­πί­στωσε ο Νίκος Χρυ­σό­γε­λος εκπρό­σω­πος του Δικτύου Μεσό­γειος SOS και πρό­ε­δρος ΚΟΙΝΟΣΕΠ.

Η ανα­κύ­κλωση σκαφών και όχι η διάλυσή τους μπορεί να ενι­σχύ­σει οικο­νο­μικά τη βιο­μη­χα­νία, αλλά και να δημιουρ­γή­σει σημα­ντικό αριθμό θέσεων εργα­σίας στα ναυ­πη­γία, όπως είπε, γεγονός που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαι­ρία να αλλάξει στρα­τη­γική και να παίξει έναν πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο για τα θέματα ναυ­τι­λίας, μέσω του «πρά­σι­νων» λιμα­νιών και των υπο­δο­μών. Τέλος, επε­σή­μανε την ανάγκη εφαρ­μο­γής και­νο­τό­μων επι­στη­μο­νι­κών πρα­κτι­κών για τις μετα­τρο­πές των πλοίων, αλλά και την χρήση καθα­ρό­τε­ρων καυ­σί­μων.

Η ημερίδα διορ­γα­νώ­θηκε από το Δίκτυο Μεσό­γειος SOS και Transport and Environment.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.