ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ψήφισμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και οι θέσεις που εγκρίθηκαν

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΕΔΕ

Ενί­σχυση με πόρους και αρμο­διό­τη­τες των Δήμων, ζητεί το ψήφισμα που ενέ­κρινε το Ετήσιο Συνέ­δριό της Κεντρι­κής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη Χαλ­κι­δική, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περι­θώ­ριο για λήψη νέων περιο­ρι­στι­κών μέτρων για την Τοπική Αυτο­διοί­κηση».

Το ψήφισμα – απόφαση του Συνε­δρίου καλεί την Κυβέρ­νηση και τα Πολι­τικά Κόμματα «να αντι­λη­φθούν επι­τέ­λους ότι οι Δήμοι της χώρας απο­τε­λούν το τελευ­ταίο ανάχωμα του Κράτους απέ­να­ντι στην κοι­νω­νική κρίση, την φτώχεια και την ανεργία». Υπο­γραμ­μί­ζε­ται η μεγάλη συμβολή της Πρω­το­βάθ­μιας Αυτο­διοί­κη­σης, στη δημο­σιο­νο­μική προ­σαρ­μογή της χώρας και στη δια­μόρ­φωση πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος, παρά την περι­κοπή κατά 65% της χρη­μα­το­δό­τη­σής της τα τελευ­ταία χρόνια.

Σε αντί­θεση, όπως επι­ση­μαί­νε­ται στο ψήφισμα, με το στενό δημόσιο τομέα που «εξα­κο­λου­θεί να παράγει ελλείμ­ματα», η ΚΕΔΕ ζητεί :

§ Θεσμική ανα­συ­γκρό­τηση των πρω­το­βάθ­μιων Ο.Τ.Α. με ουσια­στική απο­κέ­ντρωση αρμο­διο­τή­των και πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της επι­κου­ρι­κό­τη­τας και της εγγύ­τη­τας.

§ Υιο­θέ­τηση ενός νέου διοι­κη­τι­κού μοντέ­λου οργά­νω­σης της χώρας, όπου το Κεντρικό Κράτος θα έχει επι­τε­λικό ρόλο με ταυ­τό­χρονη ενί­σχυση του ρόλου των Δήμων και Περι­φε­ρειών.

§ Ενί­σχυση της οικο­νο­μι­κής αυτο­δυ­να­μίας των Δήμων με φορο­λο­γική απο­κέ­ντρωση, χωρίς νέους φόρους και νέα φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση των πολιτών.

§ Τερ­μα­τι­σμός της πολι­τι­κής συνεχών περι­κο­πών στη χρη­μα­το­δό­τησή τους και στα­διακή επι­στροφή των πλε­ο­να­σμά­των που οι Δήμοι δια­μόρ­φω­σαν τα τελευ­ταία χρόνια, ειδικά στη ΣΑΤΑ και το ΠΔΕ. § Ισότιμη συμ­με­τοχή της Α΄ βάθμιας Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης στο σχε­δια­σμό και την εφαρ­μογή των Επι­χει­ρη­σια­κών Προ­γραμ­μά­των του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρω­παϊ­κών Προ­γραμ­μά­των.

§ Οργά­νωση και λει­τουρ­γικό εκσυγ­χρο­νι­σμό των Δήμων με δράσεις διοι­κη­τι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης και ηλε­κτρο­νι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης με χρη­μα­το­δό­τησή τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020. § Δια­σφά­λιση και περαι­τέρω ενί­σχυση της λει­τουρ­γίας των κοι­νω­νι­κών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώ­πινο δυνα­μικό, ώστε να διευ­ρύ­νε­ται ο ρόλος τους στην προ­ώ­θηση της κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύης και συνοχής στις τοπικές κοι­νω­νίες. § Ανάληψη νομο­θε­τι­κών πρω­το­βου­λιών που θα διευ­κο­λύ­νουν την υιο­θέ­τηση ενός φιλικού στο περι­βάλ­λον και οικο­νο­μικά συμ­φέ­ρο­ντος για τους πολίτες συστή­μα­τος δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των, με απο­κλει­στική ευθύνη των Δήμων. § Ισότιμη συμ­με­τοχή των Δήμων στην προ­ώ­θηση και ολο­κλή­ρωση του Χωρο­τα­ξι­κού και του Πολε­ο­δο­μι­κού Σχε­δια­σμού.

Ειδι­κό­τερα στα οικο­νο­μικά, εκφρά­ζε­ται η ριζική αντί­θεση της ΚΕΔΕ στο «Παρα­τη­ρη­τή­ριο Οικο­νο­μι­κής Αυτο­τέ­λειας» και ζητεί­ται η στα­διακή προ­σαρ­μογή στο κοι­νο­τικό κεκτη­μένο, δηλαδή σε πρώτο στάδιο αύξηση του ποσο­στού των εσόδων των Δήμων στο 8% του ΑΕΠ, με τελικό στόχο το 11,5%, που απο­τε­λεί τον κοι­νο­τικό μέσο όρο. Επίσης ζητεί­ται δημο­σιο­νο­μική απο­κέ­ντρωση με μετα­φορά φορο­λο­γι­κών πόρων και ισχυρό ανα­δια­νε­μη­τικό μηχα­νι­σμό, χωρίς πρό­σθετη φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση των πολιτών. Ακόμη η ΚΕΔΕ διεκ­δι­κεί την ανάληψη ανα­πτυ­ξια­κών πρω­το­βου­λιών με τη δημιουρ­γία Ειδικού Ανα­πτυ­ξια­κού Προ­γράμ­μα­τος για τους Δήμους, με συν­δυα­σμένη χρη­μα­το­δό­τηση από Εθνι­κούς και Κοι­νο­τι­κούς Πόρους και χρη­μα­το­πι­στω­τική ενί­σχυση από το Ταμείο Παρα­κα­τα­θη­κών και Δανείων ή άλλα χρη­μα­το­πι­στω­τικά ιδρύ­ματα. Ζητά τη μετε­ξέ­λιξη του Ταμείου Παρα­κα­τα­θη­κών και Δανείων σε Δημο­τική Τράπεζα.

Οσον αφορά στους υπερ­χρε­ω­μέ­νους Δήμους, η ΚΕΔΕ ζητά -αφού κατα­θέ­σουν Πρό­γραμμα Εξυ­γί­αν­σης που θα έχει τις απα­ραί­τη­τες εγκρίσεις- να μπορούν να δανειο­δο­τού­νται από το Ταμείο Παρα­κα­τα­θη­κών και Δανείων. Σ΄ότι αφορά την ανα­θε­ώ­ρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η ΚΕΔΕ συνη­γο­ρεί, μετά από ουσια­στική αξιο­λό­γηση της εφαρ­μο­γής του, στην βελ­τί­ωση του κανο­νι­στι­κού πλαι­σίου ενώ για το χωρο­τα­ξικό των Δήμων, ανα­φέ­ρει ότι πρέπει να αφορά μεμο­νω­μέ­νες περι­πτώ­σεις μεγάλων νησιω­τι­κών Δήμων και μετά από δια­βού­λευση .

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί­ται απο­σα­φή­νιση των αρμο­διο­τή­των μεταξύ των τεσ­σά­ρων επι­πέ­δων της δημό­σιας διοί­κη­σης (Κεντρική και Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση, Περι­φέ­ρειες και Δήμοι) και απο­κέ­ντρωση νέων αρμο­διο­τή­των με βάση τις αρχές της επι­κου­ρι­κό­τη­τας και της εγγύ­τη­τας, με ταυ­τό­χρονη μετα­φορά του ανα­γκαίου προ­σω­πι­κού και πόρων.

Επίσης, ζητεί­ται βελ­τί­ωση του συστή­μα­τος δια­κυ­βέρ­νη­σης των Δήμων με κατεύ­θυνση τη συγ­χώ­νευση και κατάρ­γηση οργάνων, την απλού­στευση των δια­δι­κα­σιών και τη μείωση της γρα­φειο­κρα­τίας, την κατάρ­γηση των πολ­λα­πλών ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών και δημιουρ­γία ενιαίου ελεγ­κτι­κού συστή­μα­τος κ.α

Σε ό,τι αφορά στη δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των, υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι αφορά απο­κλει­στικά τον πρώτο βαθμό αυτο­διοί­κη­σης και είναι σημα­ντικό να τεθούν σε ριζική ανα­θε­ώ­ρηση, με συμ­με­τοχή της αυτο­διοί­κη­σης, τα Περι­φε­ρειακά Σχέδια Δια­χεί­ρι­σης Απορ­ριμ­μά­των για να δια­μορ­φω­θεί ένα νέο μοντέλο δια­χεί­ρι­σής τους, συνο­λικά για την χώρα μας, με βάση τα ευρω­παϊκά πρότυπα το οποίο θα λει­τουρ­γή­σει μακρο­πρό­θε­σμα.

Ακόμη αιτεί­ται τα πρό­στιμα για τους ΧΑΔΑ να επι­βα­ρύ­νουν το Κεντρικό Κράτος, το οποίο ευθύ­νε­ται απο­κλει­στικά για την υφι­στά­μενη κατά­σταση δια­τή­ρη­σης τους, όπως σημειώ­νε­ται.

Το Συνέ­δριο, στο ψήφισμα της από­φα­σής του, ανα­φέ­ρε­ται και στο Μετα­να­στευ­τικό ζητώ­ντας ολο­κλη­ρω­μένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκε­κρι­μένο χρο­νο­διά­γραμμα εφαρ­μο­γής για τους προ­σω­ρι­νούς χώρους φιλο­ξε­νίας, χρη­μα­το­δό­τηση της λει­τουρ­γίας και δια­σφά­λιση του ανα­γκαίου προ­σω­πι­κού.

Επίσης, ζητεί­ται χρη­μα­το­δό­τηση από το Ευρω­παϊκό Ταμείο για τη Μετα­νά­στευση, την Ενσω­μά­τωση και το Άσυλο και από το Ταμείο για την Ασφά­λεια και την Απο­δο­τική Φρού­ρηση των Συνόρων, διά­λο­γος πριν από κάθε απόφαση για το μετα­να­στευ­τικό ζήτημα και ιδιαί­τερα για τη χωρο­θέ­τηση των προ­σω­ρι­νών χώρων φιλο­ξε­νίας κ.α .

Επίσης το Συνέ­δριο της ΚΕΔΕ επε­ξερ­γά­στηκε και ενέ­κρινε θέσεις, για τους υδά­τι­νους πόρους και τα υγρά από­βλητα , την ενέρ­γεια, την Πολι­τική Προ­στα­σία, την Κοι­νω­νική Πολι­τική και Απα­σχό­ληση, την Κοι­νω­νική Συνοχή και την Αντι­με­τώ­πιση της Φτώ­χειας και τη συμ­με­τοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, οι οποίες και εμπε­ριέ­χο­νται στο ψήφισμά του Συνε­δρίου .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.