ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης του Περιφερειάρχη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζημάρκος

Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου εφ΄ όλης της τρέ­χου­σας επι­και­ρό­τη­τας έδωσε την Τε­τάρ­τη ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, στα γρα­φεία της Πε­ρι­φέ­ρειας στην Ρόδο.

Συ­νά­ντη­ση με τον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας

Ει­δι­κό­τε­ρα, ανα­φέρ­θη­κε στην πρό­σφα­τη συ­νά­ντη­ση της Ένω­σης Πε­ρι­φε­ρειών Ελ­λά­δος με τον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας κ. Προ­κό­πη Παυ­λό­που­λο. Στο ίδιο μήκος κύ­μα­τος με τον Πρω­θυ­πουρ­γό Αλέξη Τσί­πρα, όσον αφορά τα απο­θε­μα­τι­κά της Αυ­το­διοί­κη­σης, ο κ. Παυ­λό­που­λος έδωσε την δια­βε­βαί­ω­ση ότι θα υπάρ­ξει σε­βα­σμός στο προη­γού­με­νο κα­θε­στώς, μόλις επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία της κυ­βέρ­νη­σης με τους δα­νει­στές και η χώρα επι­στρέ­ψει στην ομα­λό­τη­τα.
Ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος έθεσε στον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας το με­τα­να­στευ­τι­κό ζή­τη­μα και ζή­τη­σε την ανά­γκη αρω­γής της Πο­λι­τεί­ας προ­κει­μέ­νου να βοη­θη­θούν τα νησιά στην δια­χεί­ρι­ση του σο­βα­ρού αυτού προ­βλή­μα­τος.

Του­ρι­σμός και νέα μέτρα

Έθεσε επί­σης στον κ. Παυ­λό­που­λο το θέμα της ει­δι­κής φο­ρο­λό­γη­σης και των τελών στον τομέα του του­ρι­σμού, που κατά τις πλη­ρο­φο­ρί­ες είναι στο τρα­πέ­ζι της τε­λι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης με τους δα­νει­στές, ση­μειώ­νο­ντας ότι πρέ­πει με κάθε τρόπο να προ­στα­τευ­θεί η νη­σιω­τι­κό­τη­τα και ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός, καθώς οποια­δή­πο­τε βλάβη στον του­ρι­σμό θα προ­κα­λέ­σει τε­ρά­στια βλάβη συ­νο­λι­κά στην οι­κο­νο­μία της χώρας.
Το ίδιο θέμα ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος έθεσε και στο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της ΕΝΠΕ, η οποία με ψή­φι­σμα που εξέ­δω­σε είναι κά­θε­τα αντί­θε­τη στην επι­βο­λή κάθε μέ­τρου που πλήτ­τει τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό και τα νησιά.
Για το ίδιο ζή­τη­μα άλ­λω­στε δό­θη­κε σή­με­ρα στην δη­μο­σιό­τη­τα κοινό κεί­με­νο δια­μαρ­τυ­ρί­ας που υπο­γρά­φουν ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, η Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Βο­ρεί­ου Αι­γαί­ου Χρι­στιά­να Κα­λο­γή­ρου και το σύ­νο­λο των φο­ρέ­ων ολό­κλη­ρου του Αι­γαί­ου. Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης μί­λη­σε για απο­φά­σεις «στο πόδι», για μέτρα που εφό­σον λη­φθούν ισο­δυ­να­μούν με «ξαφ­νι­κό θά­να­το» του ξε­νο­δο­χεια­κού κλά­δου και ση­μεί­ω­σε ότι για πρώτη φορά το Αι­γαίο εκ­φρά­ζε­ται ενιαία και σε αυτό το εύρος. Ευ­χή­θη­κε δε, στο τέλος, να επι­κρα­τή­σει λο­γι­κή.

Τα απο­θε­μα­τι­κά της Αυ­το­διοί­κη­σης

Σχε­τι­κά με την με­τα­φο­ρά των απο­θε­μα­τι­κών της Αυ­το­διοί­κη­σης και εν προ­κει­μέ­νω της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου στην Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος, κατ’ εφαρ­μο­γήν της πρά­ξης Νο­μο­θε­τι­κού Πε­ριε­χο­μέ­νου, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης εξή­γη­σε για ποιόν λόγο δεν πρό­κει­ται να την κα­λύ­ψει πο­λι­τι­κά με από­φα­ση Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου.

Μί­λη­σε για βα­θύ­τα­τη προ­σβο­λή της Δη­μο­κρα­τί­ας αλλά και των αι­ρε­τών, να κα­λού­νται να απο­φα­σί­σουν για έναν νόμο που είναι ανα­γκα­στι­κός και διε­ρω­τή­θη τι θα γίνει στην πε­ρί­πτω­ση που το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο απο­φαν­θεί αρ­νη­τι­κά για την με­τα­φο­ρά των απο­θε­μα­τι­κών. Ως εκ τού­του, είπε ότι η από­φα­ση του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου ζη­τεί­ται για λό­γους κα­θα­ρά προ­σχη­μα­τι­κούς και ότι ο ίδιος δεν πρό­κει­ται να προ­σβά­λει ούτε την δη­μο­κρα­τία, ούτε και τους θε­σμούς. Από εκεί και πέρα και εφό­σον η ΠΝΠ προ­βλέ­πει ανα­γκα­στι­κή με­τα­φο­ρά των δια­θε­σί­μων, η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου τηρεί το τυ­πι­κό σκέ­λος της δια­δι­κα­σί­ας και ζή­τη­σε από την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος το άνοιγ­μα του σχε­τι­κού λο­γα­ρια­σμού.

Λύ­σεις στο πρό­βλη­μα του ΕΚΑΒ

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ενη­μέ­ρω­σε τους δη­μο­σιο­γρά­φους και για την χθε­σι­νή συ­νά­ντη­σή του με τον Πρό­ε­δρο του ΕΚΑΒ, λέ­γο­ντας ότι το πε­ρι­βάλ­λον μέσα στο οποίο κα­λεί­ται αυτό να λει­τουρ­γή­σει είναι απα­ρά­δε­κτο και χα­ρα­κτη­ρί­ζει ένα κρά­τος που νοσεί βα­θύ­τα­τα. «Μπο­ρού­με να βοη­θή­σου­με το ΕΚΑΒ να στα­θεί στα πόδια του» ανέ­φε­ρε, Ει­δι­κό­τε­ρα, για την ενί­σχυ­ση του ΕΚΑΒ στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Χα­τζη­μάρ­κος ζή­τη­σε τα εξής:

-Κατ’ αρχήν, να δια­τε­θεί άμεσα ελι­κό­πτε­ρο το οποίο θα σταθ­μεύ­ει μό­νι­μα σε νησί των Κυ­κλά­δων.

-Να υπάρ­ξει αλ­λα­γή του κα­νο­νι­στι­κού πλαι­σί­ου, με τρόπο που θα επι­τρέ­ψει την έντα­ξη στο σύ­στη­μα των αε­ρο­δια­κο­μι­δών, των ήδη δια­θέ­σι­μων πτη­τι­κών μέσων που βρί­σκο­νται στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου.

– Να γίνει απο­τύ­πω­ση από το ΕΚΑΒ των ανα­γκών του σε προ­σω­πι­κό και της αντί­στοι­χης δα­πά­νης για την κά­λυ­ψη όλων των νη­σιών Κυ­κλά­δων και Δω­δε­κα­νή­σου, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σει η Πε­ρι­φέ­ρεια, σε συ­νερ­γα­σία με την πο­λι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, στην εξέ­τα­ση της δυ­να­τό­τη­τας πα­ρέμ­βα­σης, αντί­στοι­χης με αυτήν της Πε­ρι­φέ­ρειας για την πρό­σλη­ψη επι­κου­ρι­κών για­τρών, δη­λα­δή της χρη­μα­το­δό­τη­σης του ΕΚΑΒ και από πό­ρους της Πε­ρι­φέ­ρειας, προ­κει­μέ­νου να δο­θούν άμεσα λύ­σεις.

«Θέλω να πι­στεύω ότι εκεί όπου χρειά­ζε­ται νο­μο­θε­τι­κή πα­ρέμ­βα­ση, η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας θα δεί­ξει για το ΕΚΑΒ τα ίδια αντα­να­κλα­στι­κά που έδει­ξε για την πρό­σλη­ψη επι­κου­ρι­κών για­τρών» ανέ­φε­ρε.

Πρό­σλη­ψη επι­κου­ρι­κών για­τρών

Ως προς την πρό­σλη­ψη επι­κου­ρι­κών για­τρών, με τα κί­νη­τρα που πα­ρέ­χει η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, από μέρα σε μέρα θα βγει στον αέρα η προ­κή­ρυ­ξη για την πρό­σλη­ψη 44 για­τρών, η κα­τα­νο­μή των οποί­ων στα μικρά νησιά Κυ­κλά­δων και Δω­δε­κα­νή­σου έχει γίνει σε συμ­φω­νία της Πε­ρι­φέ­ρειας και του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Οι 16 θέ­σεις που υπο­λεί­πο­νται (από τις 60 συ­νο­λι­κά) για τις οποί­ες έχει λάβει από­φα­ση το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο, θα δια­τε­θούν για την κά­λυ­ψη θέ­σε­ων που δεν θα κα­λυ­φθούν από την τρέ­χου­σα προ­κή­ρυ­ξη του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας.

Δυ­σα­ρέ­σκεια για Ν. Βού­τση

Στο αντί­πο­δα του τρό­που λει­τουρ­γί­ας του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και προ­σω­πι­κά του Υπουρ­γού κ. Παν. Κου­ρου­μπλή, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ανα­φέρ­θη­κε στην στάση του Υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών κ. Νίκου Βού­τση. Εξέ­φρα­σε την δυ­σα­ρέ­σκειά του, για το γε­γο­νός ότι τρο­πο­λο­γία που κα­τα­τέ­θη­κε την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στην Βουλή, η οποία δίνει την δυ­να­τό­τη­τα να γί­νο­νται δα­πά­νες από φο­ρείς του δη­μο­σί­ου για την αντι­με­τώ­πι­ση του με­τα­να­στευ­τι­κού προ­βλή­μα­τος, χωρίς τον κίν­δυ­νο κα­τα­λο­γι­σμού τους, εξαι­ρέ­θη­καν οι Πε­ρι­φέ­ρειες , πα­ρό­τι ήταν αί­τη­μα των πε­ρι­φε­ρειαρ­χών και προ­σω­πι­κά του ιδίου του κ. Χα­τζη­μάρ­κου , το οποίο είχε αρ­χι­κά απο­δε­χτεί ο Υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών κ. Βού­τσης. Γι αυτήν την ακα­τα­νό­η­τη εξαί­ρε­ση των Πε­ρι­φε­ρειών, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «από σή­με­ρα παύει πλέον η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου να δα­πα­νά έστω και ένα ευρώ για τις ανά­γκες που προ­κύ­πτουν από τις με­τα­να­στευ­τι­κές ροές». «Στην χώρα αυτή έχου­με εγκα­τα­λεί­ψει την λο­γι­κή. Είναι αδια­νό­η­το να ζη­τά­με να μας δώ­σουν την δυ­να­τό­τη­τα να δα­πα­νού­με χρή­μα­τα και το αί­τη­μα μας να μην γί­νε­ται δεκτό. Αντί να ζη­τά­με χρή­μα­τα από το κε­ντρι­κό κρά­τος, έχου­με την καλή διά­θε­ση να βά­λου­με πλάτη και να προ­σφέ­ρου­με και δεν μας αφή­νουν» σχο­λί­α­σε.

Δεύ­τε­ρο πυ­ρο­σβε­στι­κό ελι­κό­πτε­ρο στην Ρόδο

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ανα­κοί­νω­σε σή­με­ρα ότι μετά από συ­νεν­νό­η­ση με τον Αρ­χη­γό του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος, από τις 5 Ιου­νί­ου ένα δεύ­τε­ρο ελι­κό­πτε­ρο θα σταθ­μεύ­ει στο αε­ρο­δρό­μιο των Μα­ρι­τσών καθ’ όλη την διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής πε­ριό­δου.

Κά­λυ­ψη κενών θέ­σε­ων σε Αστυ­νο­μία και Λι­με­νι­κό

Επί­σης έκανε γνω­στό ότι έχει ζη­τή­σει από τον Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη την πρό­σλη­ψη του­λά­χι­στον 150 ατό­μων για την κά­λυ­ψη επει­γου­σών κενών θέ­σε­ων στα Αστυ­νο­μι­κά Τμή­μα­τα των νη­σιών, αί­τη­μα που ανα­μέ­νε­ται να ικα­νο­ποι­η­θεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ ανά­λο­γη συ­νεν­νό­η­ση για την ενί­σχυ­ση με προ­σω­πι­κό του Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος έχει γίνει και με τον Ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας κ. Δρί­τσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.