ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εισήγηση του Πρόεδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για το σχεδιασμό των δράσεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γάκης Δημήτρης

Συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για τους κύ­ριους άξο­νες δρά­σης και θε­σμι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων της Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών με έμ­φα­ση στην το­πι­κή ανά­πτυ­ξη και την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή, κα­τέ­θε­σε ο πρό­ε­δρος της ει­δι­κής μό­νι­μης Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών της Βου­λής των Ελ­λή­νων, Δη­μή­τρης Γάκης, την Πέμ­πτη 23.04.15.

Στην ει­σή­γη­ση του στη συ­νε­δρί­α­ση για τον προ­γραμ­μα­τι­σμό των ερ­γα­σιών της Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών, ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, υπο­γράμ­μι­σε τη ση­μα­σία του θε­σμι­κού έργου της Επι­τρο­πής στην πα­ρα­κο­λού­θη­ση και ενη­μέ­ρω­ση της Βου­λής για ζη­τή­μα­τα σχε­δια­σμού και εφαρ­μο­γής της πο­λι­τι­κής πε­ρι­φε­ρεια­κής ανά­πτυ­ξης.

Ο Δη­μή­τρης Γάκης, πρό­τει­νε στα μέλη της Επι­τρο­πής να προ­σα­να­το­λι­στούν ιδιαί­τε­ρα σε θε­μα­τι­κούς «άξο­νες» – δια­πε­ρι­φε­ρεια­κά ανα­πτυ­ξια­κά προ­γράμ­μα­τα και στην ανά­δει­ξη ει­δι­κών ενο­τή­των πα­ρεμ­βά­σε­ων, όπως π.χ. ο του­ρι­σμός, ο πο­λι­τι­σμός, τα προ­βλή­μα­τα στο τομέα Υγεί­ας στην πε­ρι­φέ­ρεια, οι κοι­νές υπο­δο­μές. Επί­σης, έθεσε στην ατζέ­ντα της Επι­τρο­πής τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν στην ανά­πτυ­ξη των φθι­νου­σών βιο­μη­χα­νι­κά πε­ριο­χών, με κύριο άξονα τα προ­βλή­μα­τα απα­σχό­λη­σης, το νέο ΕΣΠΑ και την ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία του εθνι­κού και ευ­ρω­παϊ­κού σχε­δια­σμού στην ανά­πτυ­ξη των λι­γό­τε­ρο ευ­νοη­μέ­νων νη­σιω­τι­κών και ορει­νών πε­ριο­χών.

Ακο­λου­θούν τα κύρια ση­μεία της ει­σή­γη­σης του προ­έ­δρου της Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών, Δη­μή­τρη Γάκη.

ΔΗ­ΜΗ­ΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής): Κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι, αρ­χί­ζει η συ­νε­δρί­α­ση της ει­δι­κής μό­νι­μης Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών.

Αντι­κεί­με­νο λει­τουρ­γί­ας της Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρειών – η αρ­μο­διό­τη­τα της, η δου­λειά μας δη­λα­δή – είναι να ανα­δεί­ξου­με τα θέ­μα­τα των πε­ρι­φε­ρειών, να προ­σφέ­ρου­με τη θε­σμι­κή βο­ή­θεια και τη στή­ρι­ξη τους μέσω της ενη­μέ­ρω­σης της Βου­λής, αλλά και των αρ­μο­δί­ων υπουρ­γεί­ων. Με χρή­σι­μο υλικό και προ­τά­σεις που θα βοη­θή­σουν στις βέλ­τι­στες επι­λο­γές και στις απο­φά­σεις τους που αφο­ρούν στις πε­ρι­φέ­ρειες.

Η Επι­τρο­πή έχει γνω­μο­δο­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα, μπο­ρεί όμως σε συ­νε­δριά­σεις της, όπως και στην έκ­θε­ση που υπο­βάλ­λει, να κα­τα­λή­γει σε προ­τά­σεις προς την Κυ­βέρ­νη­ση προς όφε­λος των πε­ρι­φε­ρειών. Οι συ­νε­δριά­σεις μας πρέ­πει να πα­ρά­γουν πο­λι­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, πο­λι­τι­κές δρά­σεις, προς όφε­λος των πε­ρι­φε­ρειών.

Θα ήθελα να με­τα­φέ­ρω στην Επι­τρο­πή, ορι­σμέ­νες σκέ­ψεις για τους κρί­σι­μους άξο­νες δρά­σης μας που επε­ξερ­γα­στή­κα­με ως Προ­ε­δρείο και θα ήθελα να συ­ζη­τη­θούν και να διευ­ρυν­θούν. Πρώ­τον, πα­ρέμ­βα­ση της Επι­τρο­πής με προ­τά­σεις προς την Κυ­βέρ­νη­ση για κάθε νο­μο­σχέ­διο που θα αφορά την πε­ρι­φε­ρεια­κή ανά­πτυ­ξη. Δεύ­τε­ρον, θε­μα­τι­κές ορι­ζό­ντιες πα­ρεμ­βά­σεις, όπως π.χ. Πο­λι­τι­σμός. Να είναι, δη­λα­δή, πα­ρεμ­βά­σεις που θα αγ­γί­ζουν όλες τις Πε­ρι­φέ­ρειες και όχι μόνο μία χω­ρι­στά. Τρί­τον.

Προ­τεί­νου­με να στεί­λου­με ένα ερω­τη­μα­το­λό­γιο, που θα μας βοη­θή­σει, σε κάθε Πε­ρι­φέ­ρεια για τον κα­λύ­τε­ρο προ­γραμ­μα­τι­σμό της δου­λειάς μας. Τέ­ταρ­τον, εφό­σον είναι μέσα στις αρ­μο­διό­τη­τές μας, να υπο­βάλ­λου­με αι­τή­μα­τα για ει­δι­κές συ­νε­δριά­σεις των πε­ρι­φε­ρεια­κών συμ­βου­λί­ων για θέ­μα­τα που αφο­ρούν στη λει­τουρ­γία της Επι­τρο­πής, που θα μπο­ρού­με να πα­ρα­κο­λου­θού­με με εκ­προ­σώ­πη­ση της Επι­τρο­πής.

Βε­βαί­ως, η ατζέ­ντα θα πα­ρα­μέ­νει, μο­νί­μως, ανοι­χτή για κάθε συ­νά­δελ­φο που εντο­πί­ζει ένα νέο σο­βα­ρό θέμα και θα θέλει να συ­μπε­ρι­λη­φθεί, ή για ένα θέμα που οι εξε­λί­ξεις και οι γε­ω­γρα­φι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στη χώρα επι­βάλ­λουν κά­ποια στιγ­μή να το εντά­ξου­με. Θα το κά­νου­με πολύ ευ­χα­ρί­στως.

Οι πε­ρι­φέ­ρειες, εκτός από τον κρί­σι­μο ρόλο τους στην το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση και την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή, απο­τε­λούν ένα ση­μα­ντι­κό «ερ­γα­λείο» ανα­πτυ­ξια­κής πο­λι­τι­κής με αυ­ξη­μέ­νο ρόλο στη δια­χεί­ρι­ση του νέου Εται­ρι­κού Συμ­φώ­νου για το Πλαί­σιο Ανά­πτυ­ξης (ΕΣΠΑ) για την προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο 2014-2020. Το νέο ΕΣΠΑ θα μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει επί­σης μια κε­ντρι­κή θε­μα­τι­κή ενό­τη­τα, ιδιαί­τε­ρα για τη ση­μα­σία του στην ανά­πτυ­ξη των λι­γό­τε­ρο ευ­νοη­μέ­νων νη­σιω­τι­κών και ορει­νών πε­ριο­χών.

Σαν κύρια κα­τεύ­θυν­ση στον προ­γραμ­μα­τι­σμό μας, αξιο­ποιώ­ντας φυ­σι­κά την πο­λύ­τι­μη εμπει­ρία της Επι­τρο­πής αλλά και τον στόχο που θέ­λου­με να πε­τύ­χου­με, να μπο­ρέ­σου­με δη­λα­δή να ανα­δεί­ξου­με με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρόπο κά­ποια θέ­μα­τα των πε­ρι­φε­ρειών, στο πλαί­σιο των αρ­μο­διο­τή­των της Επι­τρο­πής, προ­τεί­νω να στα­θού­με πε­ρισ­σό­τε­ρο σε θε­μα­τι­κούς «άξο­νες» – δια­πε­ρι­φε­ρεια­κά ανα­πτυ­ξια­κά προ­γράμ­μα­τα και ανά­δει­ξη ει­δι­κών ενο­τή­των/πα­ρεμ­βά­σε­ων, π.χ. του­ρι­σμός, πο­λι­τι­σμός, Υγεία, κοι­νές υπο­δο­μές.

Επί­σης, να συ­ζη­τή­σου­με ει­δι­κά για την ανά­πτυ­ξη φθι­νου­σών βιο­μη­χα­νι­κά πε­ριο­χών, – με κύριο άξονα τα προ­βλή­μα­τα απα­σχό­λη­σης, άλλα ει­δι­κά θέ­μα­τα κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής και πο­λι­τι­κής και να ακού­σου­με τις πε­ρι­φε­ρεια­κές ανα­πτυ­ξια­κές προ­τά­σεις. Θα ήθελα να προ­τεί­νω να δούμε θε­τι­κά μια ει­δι­κή συ­νε­δρί­α­ση για «και­νο­το­μία και έξυ­πνες ει­δι­κεύ­σεις», δη­λα­δή συ­νέρ­γεια Πε­ρι­φε­ρειών / ΑΕΙ / έρευ­νας, που αφορά στο κρί­σι­μο αυτό θέμα: Ανά­πτυ­ξη – Απα­σχό­λη­ση κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή, όπως και μια ει­δι­κά συ­νε­δρί­α­ση για τις νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές που είναι πιο ευαί­σθη­τες σε αυτό το θέμα. Φυ­σι­κά, όλα τα πα­ρα­πά­νω, με σχε­δια­σμό, ώστε οι επι­λο­γές μας να κα­λύ­ψουν γε­ω­γρα­φι­κά και θε­μα­τι­κά όλες τις πε­ρι­φέ­ρειες.

Στο πλαί­σιο αυτό, προ­τεί­νω η επό­με­νη συ­νε­δρί­α­ση – που συ­μπί­πτει πε­ρί­που χρο­νι­κά με την έναρ­ξη της φε­τι­νής του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου και λόγω του ει­δι­κού ρόλου του κλά­δου στην πε­ρι­φε­ρεια­κή / εθνι­κή οι­κο­νο­μία, να αφορά στον του­ρι­σμό. Ει­δι­κά για τα νησιά μας, για τα οποία ο του­ρι­σμός είναι ο βα­σι­κός άξο­νας στον οποίο στη­ρί­ζε­ται η κα­θη­με­ρι­νή τους επι­βί­ω­ση. Να συ­ζη­τή­σου­με για τις του­ρι­στι­κές προ­ο­πτι­κές και τον ανα­πτυ­ξια­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό των πε­ρι­φε­ρειών, αλλά και για τα ει­δι­κά ζη­τή­μα­τα του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης που έπρε­πε να επι­λυ­θούν και να αντι­με­τω­πι­στούν, Με αιχμή την ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση του προ­ϊ­ό­ντος και τις εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές του­ρι­σμού, κυ­ρί­ως σε μι­κρούς – νη­σιω­τι­κούς – του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.