ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στάση πληρωμών 2 δισ. σε προμηθευτές και ΦΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ευρώ

Πε­ρισ­σό­τε­ρα από δύο δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ έχει στε­ρή­σει το Δη­μό­σιο από τους προ­μη­θευ­τές του, αλλά και όσους πε­ρι­μέ­νουν χρή­μα­τα από αυτό μέσα στους πρώ­τους 3,5 μήνες του χρό­νου. Η πο­λι­τι­κή του «δεν πλη­ρώ­νω» συ­νε­χί­ζε­ται με αμεί­ω­τη έντα­ση, καθώς στο Γε­νι­κό Λο­γι­στή­ριο έχουν απο­φα­σί­σει το τα­μεια­κό έλ­λειμ­μα -που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο από τον Νο­έμ­βριο να εμ­φα­νί­σει ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός μέσα στο πρώτο εξά­μη­νο- να το «κλεί­σουν» με μη εξυ­πη­ρέ­τη­ση όλων των υπο­χρε­ώ­σε­ων, πλην μι­σθών, συ­ντά­ξε­ων, τόκων και βα­σι­κών λει­τουρ­γι­κών δα­πα­νών.

Στο πρώτο τρί­μη­νο, οι δα­πά­νες του Κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού πε­ριο­ρί­στη­καν στα 12,522 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια αντί για το προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο που ήταν 14,038 δις. ευρώ.

Αυτό το «μά­ζε­μα» κατά 1,5 δις. ευρώ συ­νέ­βα­λε ώστε να κλεί­σουν τα τρία τέ­ταρ­τα του ελ­λείμ­μα­τος, που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο να προ­κύ­ψει στο τρί­μη­νο ύψους 2,111 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

Πλέον, η «τρύπα» στο ισο­ζύ­γιο έχει πε­ριο­ρι­στεί στα 500 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και μέχρι το τέλος Απρι­λί­ου ανα­μέ­νε­ται να εξα­λει­φθεί, καθώς και το «πά­γω­μα» δα­πα­νών συ­νε­χί­ζε­ται και αυ­ξη­μέ­νες πι­θα­νό­τη­τες υπάρ­χουν για πρό­σθε­τα έσοδα μέσω της ρύθ­μι­σης.

Οι λη­ξι­πρό­θε­σμες υπο­χρε­ώ­σεις του Δη­μο­σί­ου έχουν αρ­χί­σει να «φου­σκώ­νουν» και πάλι με με­γά­λη τα­χύ­τη­τα, ενώ είχαν υπο­χω­ρή­σει στα 3 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ στις αρχές του χρό­νου. Μέχρι το τέλος Απρι­λί­ου υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα ξε­πε­ρά­σουν τα 5 έως 5,5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Προς το παρόν, η «στα­τι­στι­κή» του υπουρ­γεί­ου δεν απο­τυ­πώ­νει την αύ­ξη­ση, καθώς οι οφει­λές εν­σω­μα­τώ­νο­νται, αφού συ­μπλη­ρω­θούν 90 ημέ­ρες από την ημε­ρο­μη­νία αθέ­τη­σης της πλη­ρω­μής. Έτσι, τα στοι­χεία της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης θα απο­τυ­πώ­σουν το τι πραγ­μα­τι­κά συ­νέ­βη μέσα στο πρώτο τε­τρά­μη­νο του έτους στην αγορά, μετά τον Ιού­λιο.

Σχο­λιά­ζο­ντας την πρα­κτι­κή «δεν πλη­ρώ­νω» που ακο­λου­θεί το δη­μό­σιο αυτό το διά­στη­μα, ο αρ­μό­διος ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Δη­μή­τρης Μάρ­δας υπο­στή­ρι­ζε, κατά την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των, ότι δεν πρό­κει­ται για «πά­γω­μα» πλη­ρω­μών αλλά για χρο­νι­κή με­τά­θε­ση. Μά­λι­στα, προσ­διό­ρι­σε το ποσό που έχει «λεί­ψει» από την αγορά σε πε­ρί­που 1,8 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Τον Απρί­λιο, το ποσό θα γίνει ακόμη με­γα­λύ­τε­ρο. Οι δα­πά­νες είναι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­νο για τον Απρί­λιο να δια­μορ­φω­θούν στα 4,3 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ, όταν τα έσοδα για τον ίδιο μήνα είναι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμέ­νο να πε­ριο­ρι­στούν στα 3,516 δις. ευρώ. Αυτό το τα­μεια­κό κενό των πε­ρί­που 800 εκατ. ευρώ είναι δε­δο­μέ­νο ότι θα κλεί­σει με υπερ­συ­γκρά­τη­ση των δα­πα­νών, το μέ­γε­θος της οποί­ας θα εξαρ­τη­θεί και από την πο­ρεία των εσό­δων.

Από ποιους κω­δι­κούς κοι­τά­ζει να «μα­ζέ­ψει» χρήμα το δη­μό­σιο;

Σο­βα­ρές κα­θυ­στε­ρή­σεις εντο­πί­ζο­νται στην πλη­ρω­μή των προ­μη­θευ­τών, όπως στα νο­σο­κο­μεία, φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες και γε­νι­κό­τε­ρα δα­πά­νες του ΕΟΠΥΥ. Οι επι­στρο­φές φόρου θα δί­δο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο, ενώ και οι κα­τα­βο­λές επι­δο­μά­των (με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρο πα­ρά­δειγ­μα το επί­δο­μα θέρ­μαν­σης όπου οι δι­καιού­χοι έχουν μεί­νει απλή­ρω­τοι από τον Ια­νουά­ριο) με­τα­τί­θε­νται για αρ­γό­τε­ρα.

Κοντά στα 700 εκατ. ευρώ είναι το ποσό του ΦΠΑ που έχει ζη­τη­θεί από τις επι­χει­ρή­σεις να επι­στρα­φεί, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι στιγ­μής λόγω των κα­θυ­στε­ρή­σε­ων στις δια­δι­κα­σί­ες.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.