ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μ. Κόνσολας: «Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Ερώτηση κατέ­θεσε ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου της Ν.Δ, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, μαζί με άλλους 21 Βου­λευ­τές της ΝΔ, προ­κει­μέ­νου να κατα­τε­θεί νομο­θε­τική ρύθμιση για την παρα­χώ­ρηση των παρα­λιών στους δήμους, όπως κάθε χρόνο.

Όπως είναι γνωστό, το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας, με προ­σω­ρινή απόφαση που εξέδωσε, έκρινε παρά­νομη την ΚΥΑ που παραχω­ρούσε, κάθε χρόνο, τις παρα­λίες στους δήμους σε ό, τι αφορά στα δικαιώ­ματα εκμε­τάλ­λευ­σης και καθα­ρι­σμού τους.

Οι ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές ζητούν να υπάρξει άμεση νομο­θε­τική ρύθμιση από το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, αφού κιν­δυ­νεύει να χαθεί η σεζόν και με δεδο­μένο ότι η τελική εκδί­καση της υπό­θε­σης από το ΣτΕ θα γίνει στις 3 Ιουνίου, κάτι που σημαί­νει ότι η επίλυση του προ­βλή­μα­τος διαιω­νί­ζε­ται.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει:

«Η κυβέρ­νηση οφείλει να επι­λύ­σει άμεσα το πρό­βλημα που δημιουρ­γή­θηκε. Σε δια­φο­ρε­τική περί­πτωση, οι δυσμε­νείς εξε­λί­ξεις που θα υπάρ­ξουν θα είναι παρά­πλευ­ρες.

Η αυτο­διοί­κηση θα στε­ρη­θεί έσοδα σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ η εικόνα των παρα­λιών θα είναι απο­γοη­τευ­τική αφού δεν θα υπάρ­χουν υπη­ρε­σίες, υπο­δο­μές αλλά και καθα­ριό­τητα.

Είμαστε μια χώρα που επεν­δύει πολλά στον του­ρι­σμό, στη­ρί­ζε­ται στον του­ρι­σμό. Ας λει­τουρ­γή­σουμε ανάλογα.

Στην εφαρ­μογή του αυτο­νό­η­του χρειά­ζο­νται αυξη­μένα αντα­να­κλα­στικά».

Το πλήρες κείμενο της ερώ­τη­σης των βου­λευ­τών έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικο­νο­μι­κών

ΘΕΜΑ: «Άμεση κατά­θεση νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης για την παρα­χώ­ρηση των παρα­λιών στους δήμους»

Κύριε Υπουργέ,

Η πρό­σφατη απόφαση του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας με την οποία κρί­νε­ται παρά­νομη η ΚΥΑ που παρα­χω­ρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παρα­λίες στους δήμους για την του­ρι­στική περίοδο, έχει δημιουρ­γή­σει τερά­στια προ­βλή­ματα.

Πέρα από την απώλεια εσόδων για την αυτο­διοί­κηση και το δημόσιο, υπάρχει ζήτημα και με την παροχή υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών προς τους επι­σκέ­πτες μας αλλά και τους πολίτες.

Αν οι δήμοι δεν έχουν δικαί­ωμα εκμε­τάλ­λευ­σης των παρα­λιών, είναι σαφές ότι δεν θα έχουν την αρμο­διό­τητα για τον καθα­ρι­σμό τους, ενώ δεν θα υπάρ­ξουν υπο­δο­μές και υπη­ρε­σίες, όπως η παροχή ύδρευ­σης, οι ναυα­γο­σώ­στες κ.α.

Με δεδο­μένο ότι η συνε­δρί­αση του ΣτΕ για να εκδοθεί η τελική απόφαση έχει προσ­διο­ρι­στεί για τις 3 Ιουνίου, είναι υπαρ­κτός ο κίν­δυ­νος να χαθεί η του­ρι­στική περί­ο­δος με ανυ­πο­λό­γι­στες επι­πτώ­σεις, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την εικόνα των παρα­λιών και του του­ρι­σμού μας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τά­ται ο Κύριος Υπουρ­γός

1. Εάν προ­τί­θε­ται να επι­λύ­σει το πρό­βλημα που έχει δημιουρ­γη­θεί με την άμεση κατά­θεση νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης προ­κει­μέ­νου να παρα­χω­ρη­θούν οι παρα­λίες στους δήμους, όπως συμ­βαί­νει κάθε χρόνο.

Οι Ερω­τώ­ντες Βου­λευ­τές

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.