ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: 12,5 εκατομμύρια στα όρια της φτώχειας-στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γερμανία

Η φτώχεια αυξή­θηκε στη Γερ­μα­νία, την ισχυ­ρό­τερη οικο­νο­μία της ευρω­ζώ­νης, και ανήλθε στο υψη­λό­τερο επίπεδο μετά την επα­νέ­νωση της χώρας το 1990, με οργα­νώ­σεις κοι­νω­νι­κής αρωγής να κρούουν τον κώδωνα του κιν­δύ­νου.

«Ποτέ άλλοτε η φτώχεια δεν ήταν τόσο διευ­ρυ­μένη στη Γερ­μα­νία, ποτέ άλλοτε ο δια­χω­ρι­σμός μεταξύ των ομό­σπον­δων κρα­τι­δίων τόσο βαθύς» επι­σή­μανε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης τύπου στο Βερο­λίνο ο Ούλριχ Σνάι­ντερ, πρό­ε­δρος της «Paritätische Gesamtverband», της ομο­σπον­δίας στην οποία συμ­με­τέ­χουν 10.000 οργα­νώ­σεις κοι­νω­νι­κής αρωγής και του τομέα της υγείας.

Στην έκθεση, που τιτλο­φο­ρεί­ται «Ραγι­σμένη Δημο­κρα­τία», κατα­γρά­φε­ται το υψη­λό­τερο «στην ιστορία» ποσοστό φτώ­χειας μετά την επα­νέ­νωση της Γερ­μα­νίας το 1990, καθώς αυξή­θηκε από το 15% το 2012 στο 15,5% το 2013 (12,1 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι το 2012, 12,5 εκα­τομ­μύ­ρια το 2013, επί του συνόλου του πλη­θυ­σμού των 80 εκα­τομ­μυ­ρίων κατοί­κων).

Μονο­γο­νεϊ­κές οικο­γέ­νειες, συντα­ξιού­χοι και πολλοί ανή­λι­κοι πλήτ­το­νται ως επί το πλεί­στον, υπο­γραμ­μί­ζε­ται στην έκθεση, που εξηγεί ότι το 43% των μονο­γο­νεϊ­κών οικο­γε­νειών και σχεδόν το 60% των ανέργων έχουν κατα­γρα­φεί ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώ­χειας έχοντας κατά μέσο όρο εισο­δή­ματα μικρό­τερα του 60% του μέσου εισο­δή­μα­τος στη Γερ­μα­νία.

Ο Σνάι­ντερ επέ­μεινε ιδίως στην περί­πτωση των συντα­ξιού­χων, που έχουν πληγεί «από το 2006 από την πλέον ραγδαία άνοδο της φτώ­χειας» καταγ­γέλ­λο­ντας επι­πλέον την «πλήρη απο­σύν­δεση» μεταξύ των θετικών απο­τε­λε­σμά­των που κατα­γρά­φει η γερ­μα­νική οικο­νο­μία και της ανόδου της φτώ­χειας στην χώρα.

«Το χάσμα μεταξύ των πιο πλού­σιων κρα­τι­δίων με τα φτω­χό­τερα κρα­τί­δια μεγε­θύ­νε­ται όλο και περισ­σό­τερο» τονί­ζε­ται.

Σύμφωνα με την έκθεση η κατά­σταση, επι­δει­νώ­θηκε στα 13 από τα 16 κρα­τί­δια: η Βρέμη και το Βερο­λίνο, όπως και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομε­ρα­νία, στη βόρεια Γερ­μα­νία, είναι τα κρα­τί­δια που έχουν εκτεθεί περισ­σό­τερο στην φτώχεια.

Αντι­θέ­τως, η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη (νοτιο­δυ­τικά) είναι τα κρα­τί­δια που έχουν πληγεί λιγό­τερο.

Στο Αμβούργο και σε πολλές περιο­χές της Βόρειας Ρηνα­νίας Βεστφα­λίας (δυτικά) τα ποσοστά κατα­γρά­φουν μεγάλη άνοδο, ενώ τα ποσοστά παρα­μέ­νουν σταθερά, ή παρου­σιά­ζουν μικρή πτώση, στη Σαξονία- Άνχαλτ (κεντρικά), το Βραν­δεμ­βούργο και τη Σαξονία (ανα­το­λικά).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.