Ειδήσεις

Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας

Στην εκπόνηση της πρώτης φάσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, περιόδου 2014-2020 προχώρησε με δικές της δυνάμεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αυτό δήλωσε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για τον πρωτογενή τομέα, κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, με αφορμή τον απολογισμό της Περιφέρειας που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου.
Η παρουσίαση της πρώτης φάσης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου στις 11.00.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, προτού ακόμη ανακοινωθεί από τα υπουργεία η εκχώρηση του ενός τρίτου του ΠΑΑ 2014-20 (συνολικού ύψους για την χώρα 4,2 δις €) στις αιρετές Περιφέρειες, στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και των προτεραιοτήτων του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου 2014-20, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας εκπόνησε με δικές της αποκλειστικά δυνάμεις το πρώτο μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΕΠΑΑ) 2014-20. Το πρόγραμμα αυτό, αφορά την προσέγγιση και ανάλυση ανά νησί της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και εναρμονίζεται, με την Ευρώπη 2020, το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π) 2014-20.
Ομοίως, με προσέγγιση σε επίπεδο αλιευτικών περιοχών, εναρμονιζόμενο με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (Κ.Αλ.Π) 2014-20 και συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, εκπόνησε το πρώτο μέρος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης της Θάλασσας, Αλιείας & Υδατοκαλλιέργειας (ΠΕΠΔΘΑ&Υ) 2014-20.
«Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η στήριξη της παράκτιας και μέσης αλιείας και η ποιοτική διαφοροποίησή της (όπως πχ αλιεία βαθέων υδάτων) με γνώμονα την προστασία της θάλασσας και την αειφορία των ιχθυαποθεμάτων», εξήγησε ο κ. Α. Χατζηιωάννου.
Τα εν λόγω σχέδια από τα μέσα Ιανουαρίου 2014 τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κοινωνικούς εταίρους και κυρίως παραγωγούς και μεταποιητές, για την κατάθεση των προτάσεών τους για τις αναγκαίες υποδομές στον πρωτογενή τομέα, τα σχέδια βελτίωσης, τη μεταποίηση, το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών κλπ προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση του ΠΕΠΑΑ & ΠΕΠΔΘΑ&Υ σε κοστολογημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Με αφορμή τον απολογισμό που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου, ο κ. Χατζηιωάννου τόνισε ότι κατεβλήθη προσπάθεια από την Περιφέρεια, χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από ίδιους πόρους, για:
• Την συμμετοχή σε τοπικές και πανελλήνιες εκθέσεις προβολής αγροτικών προϊόντων
• Την εκπαίδευση, επιμόρφωση των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου παραγωγού με σεμινάρια, σε συνεργασία με το ΚΕΚ “Γ. Γεννηματάς”, για πληθώρα θεμάτων πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης στα περισσότερα νησιά μας
• Την ενημέρωση των παραγωγών, των συνεταιριστικών τους οργανώσεων και των συλλόγων τους για βασικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου για την Αγροτική Ανάπτυξη, όπως καθορίζει η ΚΑΠ 2014-20 είναι, το ‘πρασίνισμα’ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των βοσκοτόπων, η συμβολαιακή γεωργία, οι ομάδες παραγωγών, η στήριξη των νέων αγροτών, η διαδικασία των άμεσων ενισχύσεων κλπ.
• Τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό, με αιχμή τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ των νησιών μας και του ‘Καλαθιού του Νοτίου Αιγαίου’.

Μέσω της διατομεακής διασύνδεσης Αγροτικής & Τουριστικής οικονομίας τα προϊόντα των νησιών με ταυτότητα, ταξιδεύουν στο κόσμο.
Στη συνέντευξη τύπου χθες ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα επιδότησης των αγροτών.
«Μέχρι τώρα εφαρμόζεται το παλαιό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Σε δημοσιότητα και για την περιοχή μας είναι η πρόσκληση για τους νέους αγρότες και την μεταποίηση. Το πρόγραμμα αφορά αγρότες ηλικίας 18 έως 40 ετών που θα πρέπει να απασχολούνται 875 ώρες. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν γεωργική γη και να έχουν ασχοληθεί για 14 μήνες πριν από την ένταξή τους. Η επιδότηση στην κατηγορία αυτή είναι 20.000 ευρώ. Στο επόμενο πρόγραμμα που θα είναι μεγαλύτερο η επιδότηση θα κυμαίνεται από 15.000 έως 70.000 (ποσό εκκίνησης) για τους νέους αγρότες», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου και πρόσθεσε πως το νέο πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου