Συνεντεύξεις

«Στη Ρόδο καταγράφεται μια σχετική ύφεση της πανδημίας»

«Η Ρόδος μπορεί και αντιμετωπίζει την πανδημία, καλύτερα από άλλα μέρη της Ελλάδας με το 68,3% επί του συνόλου του πληθυσμού, να είναι εμβολιασμένοι»!
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου, ιατρός κ. Σάββας Καραταπάνης, ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί το νησί να τα πηγαίνει πολύ καλά σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης –παρά τον τουρισμό, το άνοιγμα των σχολείων κ.λπ.- αλλά αυτό δεν αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού για κανέναν. Γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση για πολλοστή φορά, σε όσους επιμένουν να αρνούνται τον εμβολιασμό, να αλλάξουν γνώμη.
Επιπλέον, καλεί την ιατρική κοινότητα της Ρόδου, να προχωρήσουν και πάλι σε μια νέα πρωτοβουλία μαζί, με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τις τοπικές αρχές, ώστε να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και να είναι πιο προσεκτικός.

• Κύριε Καραταπάνη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την επιδημιολογική εικόνα και την κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού στο νησί της Ρόδου. Πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα που κλείνει η τουριστική σεζόν και έχουν ανοίξει τα σχολεία ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας, παρατηρείται έξαρση;
Να ξεκινήσουμε από το θέμα των εμβολιασμών, διότι αυτό είναι το πιο σημαντικό στην πορεία αυτής της πανδημίας και είναι ένα όπλο το οποίο, ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, κατάφερε να το παρασκευάσει γρήγορα. Γι αυτό έχουμε πλέον, αξιόπιστα εμβόλια. Η Ρόδος, με την προσπάθεια που έγινε από την αρχή του καλοκαιριού κι έπειτα –καθώς είχε επισημανθεί η πολύ χαμηλή πορεία των εμβολιασμών- με όλους τους τοπικούς φορείς, γιατρούς, παράγοντες κ.λπ. οδήγησαν στο να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ποσοστό των εμβολιασμών, μέχρι τώρα. Αυτή την στιγμή, η Ρόδος βρίσκεται στο 9% πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στους εμβολιασμούς (!)
Συγκεκριμένα, οι πλήρως εμβολιασμένοι στη Ρόδο, είναι στο 68,3% επί του συνόλου του πληθυσμού (και τα παιδιά) ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος φτάνει το 59,3%. Συνεπώς, έχουμε ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Δεν συγκρίνω τη Ρόδο με μικρότερα νησιά, αφού σε αυτά το ποσοστό έχει ξεπεράσει το 90%.
Ωστόσο, το νησί μας, αναλογικά με τον πληθυσμό του είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Σε άλλες περιοχές που καταγράφεται αυτή την περίοδο έξαρση των κρουσμάτων, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών (κάτω του 50%). Στη Ρόδο καταγράφεται μία σχετική ύφεση της πανδημίας, τα σχολεία από την ημέρα που άνοιξαν λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ενώ η κατάσταση με τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο, είναι καλή. Νοσηλεύονται 10 – 15 άτομα αυτή την περίοδο. Η Ρόδος μπορεί και αντιμετωπίζει την πανδημία, καλύτερα από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Απευθύνω έκκληση γι ακόμη μια φορά προς όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα ποσοστό της τάξης του 7% παραπάνω θα ήταν το ιδανικό.
Δυστυχώς, οι εμβολιασμοί σε πανελλαδικό επίπεδο δεν προχωρούν και φτάσαμε στο σημείο να έχουν “παγώσει” παρά τις εκκλήσεις μας. Γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι συμπολίτες σε αυτές τις περιοχές, διότι ο χειμώνας θα είναι… δύσκολος.
• Σε αυτό θα πρέπει να μείνουμε όμως για λίγο. Μπορεί να έχουμε ένα καλό ποσοστό ανοσίας στη Ρόδο, αλλά μπορεί κανείς να μας διασφαλίσει ότι θα μείνει έτσι; Τι θα γίνει εάν εμφανιστεί ξανά έξαρση κρουσμάτων ή άλλες μεταλλάξεις;
Ο ένας και βασικός παράγοντας είναι ο εμβολιασμός. Εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το 75% θα ήταν το ιδανικό. Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν εφησυχασμένοι. Μην ξεχνάτε ότι σε πολλούς νομούς το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πάνω από 40% ή και 50% γι αυτό και παρατηρούμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Ένας ακόμη παράγοντας, είναι οι μεταλλάξεις. Γύρω στο 85 – 90% όσων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή μονάδες, είναι ανεμβολίαστοι. Μόνο ένα 10% όσων νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι. Βλέπετε ότι τα νούμερα, μιλούν από μόνα τους. Για τις μεταλλάξεις, κανένας δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν εμφανιστεί μια νέα, πιο επικίνδυνη μετάλλαξη στο άμεσο μέλλον.
• Μήπως θα έπρεπε η επιστημονική ιατρική κοινότητα της Ρόδου, μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς να λάβετε πάλι πρωτοβουλίες και να κάνετε ακόμη μια προσπάθεια για να πείσετε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να είναι πιο προσεκτικοί;
Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος, έχει κουραστεί. Δύο χρόνια μετά, σίγουρα δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει μια πιο μεγάλη ελευθερία, κάποιοι δεν προσέχουν και δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επανέλθουμε στους εγκλεισμούς και θεωρώ, γενικά, πως είναι άδικο για τους ανθρώπους οι οποίοι έσπευσαν να εμβολιαστούν. Εκτιμώ πως θα πρέπει κι εμείς, όσοι ανήκουμε στην ιατρική κοινότητα, να προχωρήσουμε και πάλι σε μια νέα πρωτοβουλία από κοινού, με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τις τοπικές αρχές, ώστε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να είναι πιο προσεκτικός. Όταν ανελήφθη στην αρχή η ίδια πρωτοβουλία, έπιασε τόπο. Νομίζω πως τώρα είναι η ώρα να το προσπαθήσουμε ξανά.
• Να περάσουμε στο ΕΚΑΒ. Υπήρχαν προβλήματα, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για μια σειρά ζητημάτων και θα ήθελα να μας περιγράψετε πώς είναι σήμερα τα πράγματα.
Κοιτάξτε, το θέμα του ΕΚΑΒ έχει δύο παραμέτρους: η μία είναι οι αεροδιακομιδές. Είναι γεγονός πως υπάρχουν ημέρες όπου στο τμήμα των αεροδιακομιδών, λόγω και της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας (για όσους, ελάχιστους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί) δημιουργούνται κενά. Αυτό προκαλεί προβλήματα καθώς τα κενά πρέπει να τα καλύψουν οι γιατροί που εφημερεύουν στα επιμέρους Κέντρα Υγείας. Οι γιατροί αναγκάζονται να μπουν στο ελικόπτερο και να συνοδέψουν τις αεροδιακομιδές. Έχω ζητήσει να έρθουν δύο γιατροί ακόμη στη Ρόδο για να μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά.
Ως προς το θέμα με τα πληρώματα των ασθενοφόρων, δυστυχώς δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις μέχρι τώρα –όσων βγήκαν σε αναστολή εργασίας. Στη Ρόδο είχαμε πέντε άτομα. Στο παράρτημα του ΕΚΑΒ σε όλο το Αιγαίο, ξεκινήσαμε με 24 άτομα κι έναν διοικητικό. Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στους 16, αφού δεν άνοιξε η πλατφόρμα για να αναπληρωθούν οι θέσεις με τις εξάμηνες συμβάσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο.
• Να περάσουμε στο πρόβλημα με τις ανάγκες στη Νότια Ρόδο και με το Δημοτικό Ιατρείο –που το είχατε θέσει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και έλαβε σχετική απόφαση. Πού βρίσκεται η υπόθεση;
Η δική μου πρόταση ήταν να παρέμβει ο Δήμος Ρόδου με ίδρυση Δημοτικού Ιατρείου το οποίο θα μπορεί να επικουρεί το υπάρχον Περιφερειακό Ιατρείο του Γενναδίου (που έχει αγροτικούς γιατρούς). Έγινε ένα βήμα όταν το Γεννάδι μετατράπηκε σε κέντρο εφημέρευσης για την περιοχή οπότε υπάρχει και διαρκής ιατρική παρουσία. Στην προκήρυξη που έγινε, ΔΕΝ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον –κάτι που μας απογοήτευσε. Ξέρω ότι τα νησιά δεν είναι ελκυστικές περιοχές, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Το μόνο που προχώρησε είναι ο διορισμός τριών νοσηλευτριών. Ωστόσο, χρειάζονται ειδικευμένοι γιατροί (και όχι μόνον αγροτικοί) για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για λύση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου