Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντική πρωτοβουλία για το άνοιγμα της Ιαπωνικής τουριστικής αγοράς

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

13 Σεπτεμβρίου 1922 οι Τούρκοι ξεκινούν τη λεηλασία της Σμύρνης. Έχει προηγηθεί η προ οκτώ ημερών αποχώρηση του Γ’ Σώματος Στρατού από την περιοχή. Οι Έλληνες και οι Αρμένιοι βρίσκονται στο έλεος του μίσους. Αναζητούν διαφυγή μέσω της θάλασσας, ένα πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Την ημέρα εκείνη το Ιαπωνικό καράβι “Tokei Maru” βρίσκεται στο λιμάνι φορτωμένο εμπορεύματα. Στη θέα των σφαγών και της αγωνίας, ο πλοίαρχος δίνει εντολή να πεταχτεί το εμπόρευμα στη θάλασσα. «Πετάξτε τα κιβώτια στη θάλασσα, κάντε χώρο για Ελληνες και Αρμένιους». Στα αμπάρια και στην κουβέρτα του πλοίου φορτώθηκαν 825 ψυχές, αν χωρούσαν θα ανέβαιναν κι άλλες. Ο απόπλους έγινε σχεδόν αμέσως, αφήνοντας πίσω τη Σμύρνη να καίγεται και να καταπίνει τις φωνές όλων εκείνων που δεν βρήκαν τρόπο διαφυγής. Το όνομα του Ιάπωνα – ήρωα πλοιάρχου δεν έγινε ποτέ γνωστό.
Το γνώρισμα αυτό χαρακτηρίζει Έλληνες και Ιάπωνες: Στα πολύ δύσκολα αποκαλύπτουν το απόλυτα ανθρωπιστικό και αλτρουιστικό τους πρόσωπο. Η αυτοθυσία βρίσκεται στο αίμα των δυο λαών και διαχρονικά το έχουν αποδείξει ξανά και ξανά. Ισως για το λόγο αυτό και σήμερα η σύσφιξη των τουριστικών τους σχέσεων βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη χρονική στιγμή.
Η επιστροφή των
Ιαπώνων τουριστών
«Είναι τόσα πολλά τα γεγονότα και τα στοιχεία που δένουν τους Ιάπωνες με τους Έλληνες. Αυτά εμείς έχουμε αρχίσει να αναδεικνύουμε ώστε να ζωντανέψουμε ξανά το τουριστικό ενδιαφέρον από τη χώρα του ανατέλοντος ηλίου προς τη χώρα του ήλιου» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο πρόεδρος του FedHatta και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Λύσανδρος Τσιλίδης. «Με αυτά ως δεδομένα, με συντονισμένη δουλειά και τη βοήθεια του πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα καταφέραμε να οργανωθεί στη χώρα μας η ετήσια Ιαπωνική εβδομάδα. Αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα καθώς τη φιλοξενία του μεγάλου αυτού γεγονότος διεκδικούσε ταυτόχρονα και η Ισπανία».
Η Ιαπωνική εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 28 Νοεμβρίου 2019 και τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το International Friendship Foundation και ο Δήμος Αθηναίων. Τις ημέρες εκείνες αναμένονται στην Ελληνική πρωτεύουσα χιλιάδες Ιάπωνες που συν τοις άλλοις θα λάβουν μέρος και στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας.
«Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε την πραγματοποίηση ταξιδιού στην Ιαπωνία, εκεί όπου θα έχουμε σειρά επαφών με επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας (b2b)» δήλωσε ο κ. Τσιλίδης. Το ταξίδι θα γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων με τον προφανή σκοπό να τεθούν επί τάπητος όλες οι δυσκολίες που θα πρέπει να υπερπηδηθούν ώστε να ξεκινήσουν τακτικές αεροπορικές πτήσεις.
Η Αθήνα έχει τακτικές πτήσεις με Τόκυο, ωστόσο αυτές είναι ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος των αναγκών που θα προκύψουν.
Σημειώνεται πως ήδη η Θεσσαλονίκη διεκδικεί την απευθείας σύνδεσή της με την Ιαπωνία και οι επιτελείς της εργάζονται και ασκούν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας
στο αναρριχητικό
κέντρο Καλύμνου
Ο κ. Yasuhiro Shimizu θεωρείται από τους επαγγελματίες της ελληνικής τουριστικής αγοράς ως ένας ιδιαίτερα χαρισματικός πρέσβης. Είναι ευθύς, εξωστρεφής και με ευρύτητα σκέψης. Για τους λόγους αυτούς και αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (FedHatta) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης ώστε να επισκεφθεί το αναρριχητικό κέντρο Καλύμνου.
Ο κ. Shimizu έφτασε στην Κάλυμνο το περασμένο Σάββατο και συνοδεία του δημάρχου Δημήτρη Διακομιχάλη, στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του κ. Λύσανδρου Τσιλίδη, της βουλευτή Μίκας Ιατρίδη κι άλλων παραγόντων, μετέβη στο βράχο όπου γίνονται ορισμένες από τις πιο απαιτητικές αναρριχήσεις στον κόσμο.
«Καλέσαμε τον κ. Πρέσβη να δει από κοντά το σπουδαίο αναρριχητικό κέντρο της Καλύμνου, διότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2020 στην Ιαπωνία, θα εισαχθεί για πρώτη φορά ως ολυμπιακό άθλημα η αναρρίχηση σε βράχο».
Στις περιγραφές του ο κ. Τσιλίδης ήταν γεμάτος ενθουσιασμό, λέγοντας: «Είναι για εμάς ζητούμενο να δείξουμε όλα εκείνα που έχει να προσφέρει η Ελλάδα στους Ιάπωνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες “ΤΟΚΥΟ 2020” είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να διατηρήσουμε στη σκέψη τους τη χώρα μας».
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας έμεινε εκστασιασμένος από το γεωγραφικό ανάγλυφο της Καλύμνου, την εικόνα των αναρριχητών που ανέβαιναν το βράχο και στη συνέχεια πηδούσαν στο κενό για να καταλήξουν στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Στα ίδια νερά έγινε επίδειξη ελεύθερης κατάδυσης, ως φόρος τιμής στους σφουγγαράδες.
Η επιστροφή των
Ιαπωνικών γάμων
στη Ρόδο
Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει και εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία για το άνοιγμα της Ιαπωνικής τουριστικής αγοράς. Προς το σκοπό αυτό την περασμένη Παρασκευή ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης είχε συνάντηση στη Ρόδο με την επί δεκαετίες τουριστική πράκτορα κα. Ευγενία Στεφανάκη. Η ίδια προμήθευσε τον αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ με φωτογραφικό υλικό των τελετών που γινόντουσαν επί σχεδόν 25 χρόνια στη Δωδεκανησιακή πρωτεύουσα.
Οι αφίξεις των Ιαπώνων γινόντουσαν πάντοτε χειμώνα. Ξεκινούσαν στα τέλη του Οκτώβρη και συνεχιζόντουσαν μέχρι τον Μάρτιο. Υπήρχε περίοδος που σε αυτό το διάστημα ετελούντο 150 τελετές. Συνήθως σε αυτές βρισκόταν μόνο το ζευγάρι, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες είχαν αφιχθεί στο νησί και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Σχεδόν το σύνολο των αφίξεων Ιαπώνων στη Ρόδο συντόνιζε το τουριστικό γραφείο της κας. Ευγενίας Στεφανάκη.
Στην πραγματικότητα εκείνο που γινόταν στη Ρόδο ήταν να δοθεί στο ζεύγος των Ιαπώνων μια ευχή. Η επίσημη τελετή του γάμου είχε ήδη προηγηθεί στη χώρα τους. Ο συνδυασμός ήταν ξεκάθαρος: Η Ιαπωνία είναι η χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου και η Ρόδος είναι το νησί του Ηλιου. Με την ιστορία αυτή κατά νου, τα νέα ζευγάρια είχαν όνειρο να έρθουν στην Ελλάδα και μέσα από ένα μικρό τελετουργικό να πάρουν “ευχή μακροζωίας” στο βουνό της “ευγονίας”, το οποίο στη σκέψη τους δεν ήταν άλλο από τη Φιλέρημο. Ήταν μια πραγματικά πολύ όμορφη ιστορία που συντήρησε ένα ιδιαίτερα πιστό ρεύμα χειμερινού τουρισμού προς τη Ρόδο.
Ο “κατήφορος” ξεκίνησε με την απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει την πραγματοποίηση αυτών των τελετών στον περίβολο της Φιλερήμου, καθώς επρόκειτο για ζευγάρια μη Ορθοδόξων Χριστιανών (η πλειονότητα των Ιαπώνων είναι Σιντοϊστές). Έτσι, αρχικά διωγμένοι από τη Santa Maria, ακολούθως από τη Φιλέρημο, τα ζευγάρια βρήκαν στέγη για την τελετή τους στη Ροδιακή Επαυλη. Τότε, στο πάρκο της εγκατάλειψης, σε μια έπαυλη καταρρέουσα, άρχισε το πλήθος των παραπόνων για υποβάθμιση του τελετουργικού τους.
Το έτος 2010 έγιναν οι τελευταίες, ελάχιστες τελετές στη Ρόδο. Τα ζευγάρια άλλαξαν προορισμό. Επέλεξαν ένα άλλο νησί, εκεί όπου η Μητρόπολη επέτρεπε στους ιερείς των εκκλησιών να δώσουν την ευχή τους σε νεαρά, ερωτευμένα ζευγάρια, έστω κι ας είχαν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τις καρδιές των ζευγαριών από την Ιαπωνία και τις τελετές τους είχε πια κερδίσει η Σαντορίνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου