Ειδήσεις

Υποχρεωτικό να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα κτήρια- Πρόστιμο στους “παραβάτες”

Υποχρεωτικές κάνει τις επενδύσεις για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας (κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά) με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια η οδηγία για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Η εφαρμογή της οδηγίας θα πρέπει να σημειωθεί ότι υιοθετείται από τη χώρα μας με καθυστέρηση και υπό την απειλή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η οδηγία φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης, καθώς τους βάζει υποχρεωτικά στη λογική της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους διανομείς ενέργειας και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας που έχουν την ευθύνη εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, τηλεψύξης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακή κατανάλωση, να παρέχουν σε ανταγωνιστική τιμή στους τελικούς καταναλωτές ατομικούς μετρητές που απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή τους κατανάλωση και παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης κατά την αντικατάσταση υφιστάμενου μετρητή ή έπειτα από ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας που διαμένουν και όταν γίνεται νέα σύνδεση σε νέο κτίριο.

Σε πολυκατοικίες και σε κτίρια πολλαπλών χρήσεων όπου η ψύξη/θέρμανση παρέχεται από κεντρική πηγή εγκαθίστανται ατομικοί μετρητές κατανάλωσης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2016 εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά αποδοτικό. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ή οικονομικά αποδοτικό για τη μέτρηση της θερμότητας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ατομικοί κατανεμητές κόστους θερμότητας για τη μέτρηση της κατανάλωσης σε κάθε θερμαντικό σώμα. Οι σχετικές δαπάνες μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προς διευκόλυνση των καταναλωτών έχει την ευθύνη για τη λήψη μέτρων, όπως φορολογικά κίνητρα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, παροχή πληροφοριών κ.λπ. Το καθεστώς επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης τίθεται σε εφαρμογή για τις διανομές ενέργειας και όλες τις επιχειρήσεις λιανικής ενέργειας από 1ης Ιανουαρίου 2017, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους από 5.000 έως και 150.000 ευρώ. Τα δημόσια κτίρια θα δώσουν τον τόνο στη νέα ενεργειακή συμπεριφορά που επιβάλλει η οδηγία, κινητοποιώντας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Κάθε χρόνο ανακαινίζεται το 3% του συνολικού εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή και ψυχόμενων κτιρίων που είναι ιδιόκτητα και καταλαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση. Το μέτρο επεκτείνεται και για τα κτίρια αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου