Συνεντεύξεις

Ο γ. γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Πόκκιας στο πλευρό του Αντώνη Καμπουράκη

Κύριε Πόκκια, περίπου 40 μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και λίγο πριν από την κατάθεση των συνδυασμών θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα είστε εκ νέου υποψήφιος.
Οι προκλήσεις της περιόδου, οι ανάγκες του τόπου και η μέχρι σήμερα συνεχής εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, δεν αφήνουν περιθώρια για εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά να απέχουμε από την διαμόρφωση της επόμενης μέρας για τη Ρόδο. Και ιδίως της παρούσας χρονικής συγκυρίας, μετά από μια πρωτοφανή υπερδεκαετή οικονομική κρίση, μια εκρηκτική διετή υγειονομική πανδημική κρίση και μια πρόσφατη οικολογική και περιβαλλοντική κρίση λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί μας.
• Μετράτε αρκετά χρόνια στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχετε υπηρετήσει τόσο τον πρώτο όσο και τον δεύτερο βαθμό και αρκετά από αυτά είχατε θέσεις ευθύνης. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να διαχειριστείτε;
Κάθε μια από τις θέσεις που υπηρέτησα, ξεκινώντας ήδη από το 1991 ως κοινοτικός σύμβουλος Αρνίθας, νομαρχιακός σύμβουλος, πρόεδρος του ΔΣ στο Δήμο Νότιας Ρόδου, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος της ΑΝΔΩ ΑΕ, αντιδήμαρχος του ενιαίου Δήμου και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου και γενικός γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για δύο θητείες, είχε τις δικές της ευθύνες και προκλήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρεις να αφήσεις θετικό αποτύπωμα στον τόπο σου, ολοκληρώνοντας τη θητεία σου πετυχημένα στις θέσεις που σου εμπιστεύονται.
• Σήμερα είστε γενικός γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, για δεύτερη θητεία και θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που κληθήκατε να διαχειριστείτε από αυτή τη θέση.
Οι πιο σημαντικές επιλογές της τρέχουσας Αυτοδιοικητικής περιόδου, είναι:
• Ανάθεση εμπεριστατωμένης γνωμοδότησης και εισηγητική έκθεση για νομοθετικές παρεμβάσεις – τροπολογίες σχετικά με το θέμα της ανάρτησης ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Δωδ/σου.
• Συντονισμένες και ομόφωνες αποφάσεις για την αναστολή της ενσωμάτωσης των ιαματικών πηγών σε ανώνυμη εταιρεία και την στήριξη των Δήμων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους από τα νησιά μας.
• Παρεμβάσεις για τις Δομές Υγείας στα νησιά μας, κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας
• Διεκδικήσεις και προωθητικές πράξεις για την καλύτερη αξιοποίηση αιγιαλού και παραλίας στα νησιά του Ν. Αιγαίου
• Ίδρυση και συμμετοχή της ΠΕΔ και του Δήμου στον Ενιαίο Φορέα Διαχείριση Απορριμμάτων ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου
• Θέσεις και προτάσεις για την χωροθέτηση και την αναστολή εγκατάστασης αδειών ανεμογεννητριών.
• Κατάθεση προτάσεων σε συμφωνία με το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση του Στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
• Συμμετέχουμε ενεργά στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Νοτίου Αιγαίου
• Έγιναν νομικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά της Δωδεκανήσου.
• Παρέμβαση για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
• Διοργάνωση Συνεδρίου της Π.Ε.Δ. το 2022, παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού και των δυσμενών νησιωτικών και συγκοινωνιακών συνθηκών σε 34 Δήμους και 50 κατοικημένα νησιά, όπου κατέληξε στη ψήφιση ενός ολοκληρωμένου μανιφέστου διεκδικήσεων και προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού των Νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
• Σημαντικές επίσης υπήρξαν οι θεσμικές παρεμβάσεις σε κύρια θέματα, όπως είναι το ζήτημα χωροθέτησης αιολικών πάρκων, ειδική μελέτη για τις παρεμβάσεις από την Πολιτεία σε περιοχές Natura, σε θέματα συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μας. Ιδιαίτερο βάρος δώσαμε για την πολιτική προστασία, τον προγραμματισμό δράσεων για την αντισεισμική θωράκιση, σχεδιάζουμε και προτείνουμε για το άμεσο μέλλον την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου για τα θέματα πολιτικής προστασίας και πρόνοιας το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον.
• Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔΙΑ 2.0) με 15 ΟΤΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος –Παράρτημα Δωδεκανήσου με κύριο σκοπό την ουσιαστική στήριξη των νησιωτικών μας Δήμων.
• Παρέμβαση και προτάσεις για αλλαγή συστήματος και κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ για αύξηση χρηματοδότησης σε Π.Ε.Δ. και νησιωτικούς ΟΤΑ σε συνεργασία με όλες τις νησιωτικές Π.Ε.Δ. και βάσει τεκμηριωμένης μελέτης που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για το Νότιο Αιγαίο. Η μελέτη- πρότασή μας υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στο Βόλο και από το 2024 προβλέπεται αύξηση των ΚΑΠ από 20 έως 100% στους νησιωτικούς μας Δήμους.
• Συνεχής ετήσια αύξηση του αποδιδόμενου ποσοστού στους ΟΤΑ Δωδεκανήσου από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων της Δωδεκανήσου.
• Παρέμβαση και κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων και ειδικότερα για τις ΔΕΥΑ των νησιών μας που λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης.
• Είχαμε σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων της ΠΕΔ, μέσω της κατανομής των ΚΑΠ από το ΥΠΕΣ προς τις ΠΕΔ.
• Προμήθεια νέων έξι (6) ελαφρών Πυροσβεστικών Οχημάτων 4Χ4 που παραχωρήθηκαν για δράσεις Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους Νοτίου Αιγαίου κόστους 260.000,00 € με ιδίους πόρους και επέκταση της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ σε νησιά των Κυκλάδων.
• Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των οικονομικών της πόρων στήριξε, χρηματοδότησε και χορήγησε δεκάδες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα στη Αυτοδιοικητική θητεία.
• Προμήθεια και παραχώρηση σε μικρούς ΟΤΑ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου 16 απινιδωτών και εκπαίδευση προσωπικού για τη χρήση τους.
• Να επανέλθουμε στις πολιτικές εξελίξεις κ. Πόκκια όπου τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πολλές μετεγγραφές, συμπράξεις, συνεργασίες κλπ. Εσείς, παρότι δεν έχετε ανακοινώσει ακόμα επισήμως τις προθέσεις σας, θα ήθελα σας ρωτήσω με ποια παράταξη θα είστε υποψήφιος.
Κι εγώ θα σας απαντήσω ευθέως, παρότι επισήμως δεν έχει όπως είπατε ανακοινωθεί, θα είμαι υποψήφιος με την παράταξη του σημερινού δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη. Εκτός της αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας που έχω με τον δήμαρχο αρκετές δεκαετίες, έχουμε συνεργαστεί αυτοδιοικητικά ήδη από το 2014 στον ΠΡΟΤΟΥΡ όπου επί θητείας του Φώτη Χατζηδιάκου ήμουν αντιπρόεδρός του και ο κ. Καμπουράκης πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής. Και μάλιστα ήταν μια δύσκολη περίοδος τότε για το νησί αλλά και για τη χώρα διότι μόλις αφήναμε πίσω τα χρόνια της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά είχαμε πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το Τουρισμό του νησιού μας. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε άψογα στην παρούσα θητεία της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου της οποίας ο κ. Καμπουράκης είναι πρόεδρος και εγώ γενικός γραμματέας. Στη διάρκεια της θητείας αυτής είχαμε και έχουμε πετύχει πολλά σημαντικά πράγματα υπέρ των νησιών μας αφού κληθήκαμε να διαχειριστούμε σοβαρά ζητήματα όπως οι Δασικοί Χάρτες, ο ανακαθορισμός των περιοχών NATURA σ’ όλα τα νησιά μας, οι αντικειμενικές αξίες, σημαντικές αυξήσεις των πόρων της Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης, στήριξη με πολλούς τρόπους των Κοινωνιών των νησιών μας την περίοδο της πανδημίας κ.ά. Αναλάβαμε εκατοντάδες θεσμικές πρωτοβουλίες, οι περισσότερες αποφάσεις ήταν σχεδόν ομόφωνες και από τους 34 Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και σε όλη αυτή την πορεία η συνεργασία μας ήταν υποδειγματική, παρότι δεν προερχόμασταν από την ίδια δημοτική παράταξη. Ακόμα και στη διάρκεια της φωτιάς, με εντολή του προέδρου της ΠΕΔ, βρισκόμουν στο μέτωπο των πυρκαγιών και ήμασταν σε συνεχή επαφή για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που ανέκυπταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ρόδου. Η επιλογή, λοιπόν, για εμένα ήταν αυτονόητη. Εμπιστεύομαι τον Αντώνη Καμπουράκη και συστρατεύομαι μαζί του. Η συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα και η αποτελεσματικότητά του σε κρίσιμες περιόδους αποτελούν τα εχέγγυα για την νέα συνεργασία η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της πορείας που προηγήθηκε.
• Παρότι είστε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, επιλέγετε έναν συνδυασμό που στηρίζει η ΝΔ.
Είμαι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ όπως πολύ σωστά είπατε και έχω διατελέσει επίσης γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Εξακολουθώ να είμαι ενεργά μέλος του ΠΑΣΟΚ το οποίο σας υπενθυμίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσει ούτε στήριξη, ούτε χρίσμα στον Δήμο της Ρόδου. Επίσης είναι σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη από τη δεκαετία του ’90 σαν κόμμα δεν δίνει χρίσματα στους Δήμους. Από τη στιγμή λοιπόν, που δεν υπάρχει επιλογή που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ο καθένας είτε μέλος, είτε στέλεχος του κόμματος, κάνει την επιλογή που κρίνει πως είναι χρήσιμη για τον τόπο πρωτίστως. Με αυτά τα κριτήρια έγινε και η δική μου επιλογή. Διότι για εμένα προτεραιότητα είναι το καλό για τον τόπο μου, για την πατρίδα μου, για το κόμμα μου και έπειτα για εμένα προσωπικά. Με βάση λοιπόν αυτή τη σειρά που σας προανέφερα, είναι μονόδρομος η στήριξη του σημερινού δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και η συμπόρευση μαζί του. Ο κ. Καμπουράκης, έχει απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας πέρα από στενά κομματικά κριτήρια στην οποία όπως διαπιστώνετε κι εσείς, έχουν ανταποκριθεί πάρα πολλοί σημαντικοί συμπολίτες μας που αντιλαμβάνονται το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Η Ρόδος, μπροστά στις προκλήσεις του αύριο, δεν χρειάζεται τοξικότητα και διχασμό. Χρειάζεται συνεργασίες και συνένωση δυνάμεων για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Η κοινωνία είναι εκείνη που θα κληθεί να κάνει την τελική επιλογή των συμβούλων για την επόμενη ημέρα και του δημάρχου. Η παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη που αποτελείται από έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και αρκετά νέα, ικανά και πετυχημένα στελέχη πέρα από διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, είναι η καλύτερη επιλογή για τις προκλήσεις του Αύριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ    31.08.2023 19:40

    Πόσο να αντέξουμε πιά

Σχολιασμός άρθρου