Ειδήσεις

Τα σενάρια που τρομάζουν τους ειδικούς

Σε μήνα-θρίλερ εξελίχθηκε ο Αύγουστος, σχεδόν σχήμα οξύμωρο για την παραδοσιακά κατ’ εξοχήν ανέφελη περίοδο ραστώνης. Η εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, την 1η Αυγούστου, στα 100, έπειτα στα 200 και πριν από λίγα 24ωρα στα 293, επτά μονάδες μόλις κάτω από το νέο «ψυχολογικό όριο» των 300 κρουσμάτων, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Από την 1η έως τις 27 Αυγούστου εντοπίστηκαν συνολικά 5.207 μολύνσεις, από τις συνολικά 9.531 περιπτώσεις που μετρούσε έως τότε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τι θα γίνει με την έναρξη των σχολείων; Θα αντέξει το ΕΣΥ σε μεγαλύτερη πίεση; Πόσο δύσκολο θα είναι το φθινόπωρο;

Οι ειδικοί παραμένουν ψύχραιμοι, αλλά σε εγρήγορση, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή τους δείκτες – η παραμικρή διακύμανση έχει τη σημασία της. Πώς «μετέφρασαν» την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα οι καθ’ ύλην ειδικοί; «Παρατηρήσαμε μια μικρή επιπέδωση της καμπύλης, με σταθερά κρούσματα ανάμεσα στα 200 και τα 300, γεγονός που ενδεχομένως αποκαλύπτει την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας. «Φυσικά αυτό δεν προδικάζει τη συνέχεια, γιατί την άλλη εβδομάδα θα δούμε (σ.σ.: στον αριθμό των κρουσμάτων) την εικόνα του Δεκαπενταύγουστου, με τις πολλές μετακινήσεις και ιδίως σε τουριστικές περιοχές όπου υπήρχε ο ιός».

Και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην «Κ», λέει ότι δεν περίμενε τον Αύγουστο για να αρχίσει να ανησυχεί. «Από τον Ιούλιο παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων. Σήμερα αντίθετα έχουμε “πλατό”». Ο κ. Τσακρής θεωρεί ότι μπορεί να έχουμε αύξηση τις επόμενες ημέρες («ο Αύγουστος είναι ο μήνας του συγχρωτισμού»), αλλά από μόνο του το νούμερο δεν αποκαλύπτει πολλά. «Σημασία έχει και ο αριθμός των τεστ που γίνονται εγχώρια. Σήμερα το ποσοστό που βγαίνουν θετικά δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί. Φυσικά, είναι κρίσιμη φάση, χρειάζονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι στην κοινότητα, σωστή λήψη μέτρων και κυρίως σωστή εφαρμογή των μέτρων».

Τις τελευταίες ημέρες γράφτηκε ότι, σε περίπτωση που φτάσουμε τα 500 κρούσματα, το σύστημα υγείας θα πιεστεί. Ο κ. Σύψας, από την πλευρά του, δεν θεωρεί ότι υπάρχει ένας αριθμός που θα σημάνει συναγερμό. «Αν είναι 500 νέοι άνθρωποι που έκαναν πάρτι στη Μύκονο, δεν ανησυχούμε τόσο», αναφέρει στην «Κ». «Αντίθετα, θα μας ανησυχούσε ιδιαιτέρως εάν είχαμε κάθε ημέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων, δηλαδή εκθετική φάση της πανδημίας. Αυτό δεν παρατηρείται σήμερα».

Οι διασωληνωμένοι

Κρίσιμος δείκτης είναι φυσικά και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που σύμφωνα με τη 12η έκθεση του παρατηρητηρίου COVID-19, το διάστημα 20-26 Αυγούστου έφτασαν τους 31 (από 23,4 κατά μέσον όρο το διάστημα 5-20 Αυγούστου). «Οπως είναι τώρα τα πράγματα, αντιμετωπίζονται. Αν όμως οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να λειτουργούν συνολικά 1.300 κλίνες ΜΕΘ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα. Μην ξεχνάμε ότι από τον Οκτώβριο έχουμε και τον ιό της γρίπης Η1Ν1, για τον οποίο θα πρέπει φέτος να εμβολιαστούν όλοι, αλλά και ένα σωρό άλλες ασθένειες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία. Τα έχουμε ξεχάσει όλα αυτά με την COVID-19». Οπως λέει η κ. Παγώνη, είναι μια δύσκολη κατάσταση στην οποία όλοι πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Ας εφαρμόσουμε ο καθένας ξεχωριστά τα μέτρα, ούτως ώστε να κατέβει ο αριθμός από τριψήφιος σε διψήφιο και έπειτα σε μονοψήφιο».

«Σύσταση task force»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση δεν αρκεί η ιατρική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Χρειάζεται διεπιστημονική προσέγγιση του προβλήματος, με συμμετοχή των επιστημών της κοινωνιολογίας, της συμπεριφοράς, των μεγάλων δεδομένων. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο –αν για παράδειγμα τα κρούσματα εντοπίζονται σε μια περιοχή ή είναι διάσπαρτα στη χώρα–, αλλά και σε επίπεδο οικογενειακής δομής. Με ποιους ζουν; Με τους γονείς τους; Με ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους;». Ο ίδιος έχει προτείνει τη σύσταση μιας task force που θα απαρτίζουν άνθρωποι των παραπάνω ειδικοτήτων, η οποία θα εργάζεται παράλληλα με την ομάδα των λοιμωξιολόγων.

«Ο έλεγχος της πανδημίας δεν είναι σήμερα ιατρικός. Θα ήταν, αν είχαμε φάρμακα και εμβόλια. Δεν έχουμε θεραπεία. Αρα τα όπλα που έχουμε είναι κυρίως συμπεριφοράς. Το πώς θα συμπεριφερθούν οι Ελληνες πολίτες και τι μέτρα θα λάβει η πολιτεία ώστε να διευκολύνει τη συμπεριφορά των πολιτών». Οπως λέει ο κ. Μόσιαλος, τέτοια μέτρα είναι η αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων ή η ενίσχυση της τηλεργασίας. «Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, ΟΤΑ, εργοδοτών, εργαζομένων. Αυτός άλλωστε είναι ο ορισμός της Δημόσιας Υγείας».

Πηγή: kathimerini.gr

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου