Την διατήρηση της φοροαπαλλαγής για τα ιατρικά έξοδα μόνο για όσους φορολογούμενους πληρώνουν τις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουν με πλαστικό χρήμα εξετάζει σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο θέσπισης κινήτρων προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους καθώς με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται χωρίς αμφισβητήσεις τα εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς για να έχει κάποιος φορολογούμενος έκπτωση από το φόρο εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες θα πρέπει το ύψος αυτών των δαπανών να είναι υψηλότερο από το 5% του συνολικού εισοδήματός του. Σε αυτήν την περίπτωση του χορηγείται έκπτωση 10% των δαπανών από το φόρο.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός πραγματοποίησε ετήσιες ιατρικές δαπάνες με παραστατικά ύψους 1.000 ευρώ. Το ετήσιο εισόδημά του είναι 25.000 ευρώ. Επειδή τα 1.000 ευρώ ιατρικών δαπανών αποτελούν μόνο το 4% του συνολικού του εισοδήματος ο φορολογούμενος δεν θα έχει κάποια έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες που πραγματοποίησε. Ωστόσο, αν το συνολικό ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου ήταν 20.000 ευρώ, τότε θα δικαιούνταν έκπτωση φόρου. Αυτό θα γινόταν επειδή οι ιατρικές δαπάνες θα ήταν 5% του ετήσιου εισοδήματός του και θα καρπωνόταν έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης, δηλαδή 100 ευρώ.
Με βάση αυτά που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών η φοροαπαλλαγή, αν και “ψαλιδισμένη”, θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εφόσον ο φορολογούμενος εξοφλεί τις ιατρικές του δαπάνες με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας καθώς και τα διαγνωστικά κέντρα να εγκαταστήσουν συσκευή POS προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να πληρώσουν με κάρτα.
Στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για τη χρήση καρτών, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συνδέσει την έκπτωση φόρου που δίνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους μόνο με τη χρήση καρτών. Έτσι, αντί οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις θα πρέπει απλώς να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους την κάρτα τους.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ