Συνεντεύξεις

«Η επιβολή και ο χειρισμός του ΕΝΦΙΑ ήταν ένα τεράστιο ουσιαστικό λάθος»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Τα δημοσιονομικά της χώρας παρουσίασαν ραγδαία βελτίωση ,ειδικά την τελευταία διετία. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι, η βελτίωση αυτή να περάσει και στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης», δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο Περιφερειάρχης Οργανωτικού Νοτίου Αιγαίου της ΝΔ κ. Τάκης Μιχαήλου και συμπληρώνει, πως χρειάζεται όμως ακόμη μεγάλη προσπάθεια.
«Το θέμα είναι να δει ο λαός βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου.Μάχη κατά της ανεργίας, φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις οφειλών των πολιτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τα δημόσια ταμεία με ευνοϊκούς όρους, είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη των νοικοκυριών. Πιστεύω πως η ώρα πλησιάζει», δηλώνει ο κ. Μιχαήλου που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα κοπούν… οι δεσμοί με την τρόικα.
Σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών, ο κ. Τάκης Μιχαήλου δηλώνει:
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει και αγγίζει τα όρια της κωμωδίας. Οι αποφάσεις του αρμόδιου δικαστηρίου καθυστερούν επικίνδυνα και το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο. Οι πολίτες της Ρόδου ζητούν λύσεις στα προβλήματα και όχι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν με ενοχλούν, αλλά προς το παρόν δεν θέλω να πω περισσότερα. Σύντομα όμως θα τα πούμε».
Ο περιφερειάρχης Οργανωτικού Νοτίου Αιγαίου της ΝΔ αναφέρεται και στον ΕΝΦΙΑ και ανακοινώνει, πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή βελτιωμένο νομοσχέδιο το οποίο θα εξαλείφει τις αστοχίες και τις αδικίες.
Η συνέντευξη του κ. Τάκη Μιχαήλου, αναλυτικά:
• Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ. Έπρεπε να επιβληθεί ο φόρος;
Τεράστιο ουσιαστικό και επικοινωνιακό λάθος η επιβολή και ο χειρισμός του ΕΝΦΙΑ. Ενώ στην πραγματικότητα βασικός στόχος είναι η συγκέντρωση και η ελάφρυνση των πολλών φόρων, που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε έναν ενιαίο και πιο δίκαιο, κάποιοι ανεύθυνοι και ανίκανοι καρεκλοκένταυροι κατάφεραν το αντίθετο, ανέβασαν δικαιολογημένα τους πολίτες στα κάγκελα και πρέπει επιτέλους οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν για τέτοιου μεγέθους αστοχίες. Πολύ περισσότερο τώρα, που οι αντοχές της κοινωνίας είναι οριακές.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως πρέπει μετά και την παρέμβαση του πρωθυπουργού και την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το βελτιωμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα εξαλείφει τις αστοχίες και τις αδικίες.
• Θα εξασφαλιστούν οι ψήφοι των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Όσο πλησιάζει η σημαντική ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο πιο εφικτό φαντάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών που θα ψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού. Αν γυρίσουμε πίσω στην κατάσταση που επικρατούσε 5-6 μήνες πριν, θα καταλάβετε τι εννοώ. Όλα όμως τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και δεν πρέπει να υποτιμάμε το δυνατό όπλο του αιφνιδιασμού, που ο πρωθυπουργός έχει στη φαρέτρα του. Ειδικά, αν στεφθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους και εξαγγελθούν ελαφρύνσεις που θα είναι ικανές να αναστρέψουν τι κλίμα που σήμερα επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Ο χρόνος πλησιάζει, ας μη βιαζόμαστε και σύντομα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.
• Η κυβέρνηση μπορεί να επιθυμεί ένα βελούδινο διαζύγιο με την τρόικα. Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτό στη στιγμή που δεν έχει κλείσει το θέμα του χρέους;
Το χρέος και η βιωσιμότητά του θα συζητηθούν άμεσα, τα προαπαιτούμενα που οι δανειστές μας έχουν ζητήσει, δρομολογήθηκαν, οπότε η παρουσία της τρόικας δεν εξυπηρετεί πλέον καμία σκοπιμότητα.
Είναι δέσμευση της κυβέρνησης η απομάκρυνσή της και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, ίσως και ανακοινώσεις.
• Είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την επιλογή του κ. Φώτη Κουβέλη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Πιστεύουμε όλοι στην πρόταση ενός προσώπου που θα μπορέσει να ενώσει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή αλλά και τον ελληνικό λαό. Η χώρα δεν πρέπει σε αυτό το κρίσιμο σημείο να μπει σε μια μεγάλη και ενδεχομένως καταστροφική περιπέτεια. Δεν μου επιτρέπεται και δεν είναι αρμοδιότητά μου να μπω σε ονοματολογία και να κρίνω πρόσωπα.
Σαφώς θα προτιμούσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανήκει στον δικό μου πολιτικό χώρο, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Όμως το σημαντικό τώρα είναι να προταθεί ένα πρόσωπο σοβαρό, που να μπορεί να ενώσει τη Βουλή και τον λαό.
• Θεωρείτε πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση των οικονομικών της χώρας;
Τα δημοσιονομικά της χώρας παρουσίασαν ραγδαία βελτίωση, ειδικά την τελευταία διετία. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι, η βελτίωση αυτή να περάσει και στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται ακόμα μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια. Το θέμα είναι δει ο λαός βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Μάχη κατά της ανεργίας, φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις οφειλών των πολιτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τα δημόσια ταμεία με ευνοϊκούς όρους, είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη των νοικοκυριών. Πιστεύω πως η ώρα πλησιάζει.
• Πώς σχολιάζετε το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών;
Η κατάσταση έχει ξεφύγει και αγγίζει τα όρια της κωμωδίας. Οι αποφάσεις του αρμόδιου δικαστηρίου καθυστερούν επικίνδυνα και το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο. Η Ρόδος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι φιέστες και οι επιβλητικές ορκωμοσίες με την απουσία δύο παρατάξεων με βρίσκουν αντίθετο και παγερά αδιάφορο. Οι πολίτες της Ρόδου ζητούν λύσεις στα προβλήματα και όχι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν με ενοχλούν αλλά προς το παρόν δεν θέλω να πω περισσότερα. Σύντομα όμως θα τα πούμε.
• Να μην ανακοπεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ζήτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Αντέχουν όμως στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες κι άλλα μέτρα;
Μεταρρυθμίσεις δεν νοούνται μόνο τα οικονομικά μέτρα και οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι οι σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία ενός κράτους που το καθιστούν πιο δίκαιο πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό.
Περικοπές, λιτότητα και νέοι φόροι, σαφώς δεν χρειάζονται και δεν μπορεί να αντέξει τέτοιου είδους μέτρα η ελληνική κοινωνία.
Αλλαγές στην δομή και τη λειτουργία του κράτους είναι απαραίτητες γιατί χωρίς οικονομικό κόστος συμβάλλουν στην ανάπτυξη άρα και στην ταχύτερη και οριστική έξοδό μας από την κρίση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου