Τοπικές Ειδήσεις

Συμπεριλαμβανομένου του Airbnb οι κλίνες στη Ρόδο ξεπερνούν τις 200.000!

Στα επίπεδα του 2018 θα κυμανθεί και η φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσο Μηναΐδη. Οι εξελίξεις γύρω από το BREXIT θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά της τουριστικής αγοράς της Αγγλίας επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την επόμενη σεζόν. Ήδη οι δηλώσεις του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον περί ασύντακτου BREXIT δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας.
«Η φετινή σεζόν παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια με τα περσινά. Σε επίπεδο εισπράξεων και αφίξεων θα κινηθούμε στα ίδια πλαίσια. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει του χρόνου καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά της Αγγλίας λόγω της ολοένα πιο έντονης ρητορικής περί του άτακτου BREXIT. Βέβαια, η Τουρκία εξακολουθεί να μην εμπνέει εμπιστοσύνη προσελκύοντας επισκέπτες από όχι και τόσο σημαντικές αγορές. Γεμίζει κυρίως με τουρίστες από τη Ρωσία, το Ιράν… Η Ρόδος δεν πρόκειται να κλονιστεί λόγω του ανταγωνισμού. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συμπεριφορά της αγοράς της Αγγλίας που είναι σταθερά η πρώτη αγορά για το νησί. Από την άλλη η αγορά της Γερμανίας φαίνεται να μην έχει κανένα πρόβλημα, είναι μία από τις βασικές και καλές αγορές για τον προορισμό και πάντα θα μας προτιμούν. Μόνο η ποιότητα των Ρώσων χρόνο με το χρόνο φθίνει», δήλωσε ο κ. Μηναΐδης.
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών στον προορισμό, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ, δηλώνει ότι η υψηλή ζήτηση και η αύξηση των αφίξεων στα τελευταία χρόνια έφεραν θετικά αποτελέσματα. Κυρίως κατά την υψηλή σεζόν, οι τιμές ανέβηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια πάντα οι τουρ οπερέιτορς καταφέρνουν να κερδίσουν προσφορές και εκπτώσεις, ενώ παράλληλα η υπέρμετρη φορολόγηση που έχει επιβληθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συντελούν στον περιορισμό των κερδών.
«Η λεγόμενη υψηλή τουριστική περίοδος είναι από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου. Σε αυτό το διάστημα, οι τιμές είναι όντως υψηλές, πράγμα στο οποίο συνετέλεσε η πολύ μεγάλη ζήτηση στα τελευταία χρόνια. Βέβαια πάντα δίνονταν εκπτώσεις 20% στα early bookings. Συνεπώς οι ξενοδόχοι ποτέ δεν εισπράττουν τις αρχικές τιμές. Επιπλέον, η υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβληθεί στο τουριστικό πακέτο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κερδών»!
Τέλος, ο κ. Μηναΐδης επισημαίνει ότι οι μισθώσεις τύπου Airbnb οξύνουν τον ανταγωνισμό και ότι θα πρέπει άμεσα να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα διευθετεί όλα τα ζητήματα εκείνα που μένουν εκκρεμή:
«Οπωσδήποτε οι μισθώσεις τύπου AIRBNB οξύνουν τον ανταγωνισμό. Εάν υπολογίσουμε το AIRBNB οι κλίνες στη Ρόδο ξεπερνούν τις 200.000! Και δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο κάποια στιγμή θα λάβει τέλος. Αντίθετα, ήρθε για να μείνει, άρα ο ανταγωνισμός θα υπάρχει. Αυτό που προφανώς θα γίνει, είναι να μπει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο σε αυτού του τύπου τις μισθώσεις έτσι ώστε να μην επικρατεί πλήρης αναρχία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ll    31.07.2019 16:38

    Ο κύριος μηναιδης ας αφήσει τις μπαρουφολογιες. Ο τουρισμός κάθε Οκτώβρη κάνει ταμείο όσο και η τσέπη του καθενός.

    Αν θέλει δημοσιότητα να μας πει τι έγινε με το σκάνδαλο της τράπεζας Δωδεκανήσου μιας κ ήταν προεδρος στο τιμόνι της ένα τέταρτο αιώνα. Οι ατασθαλίες ξεκίνησαν πολύ πριν κλείσει η τράπεζα. Ένα σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της ΔΑΝΕ.

Σχολιασμός άρθρου