Ρεπορτάζ

Λειτουργούν παρανόμως σχολές μάθησης θαλάσσιων μέσων αναψυχής

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τον ποινικό κολασμό ατόμων που λειτουργούν παρανόμως σχολές μάθησης θαλάσσιων μέσων αναψυχής αλλά και για φορολογικές παραβάσεις, παρήγγειλε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση μετά από καταγγελίες, που έγιναν στην Εισαγγελία.
Το άθλημα του windsurfing και κυρίως αυτό του kitesurf, που είναι πλέον της μόδας διδάσκεται επί πληρωμή σε δεκάδες σχολές, που ανοίγουν σαν μανιτάρια, χωρίς καμία άδεια, στις παραλίες του νησιού.
Οι εκπαιδευτές οφείλουν να έχουν οπωσδήποτε πιστοποίηση και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Επιπλέον πρέπει να έχει δηλώσει τη δραστηριότητα του στην εφορία και να καταθέτει αντίγραφα των πτυχίων του.
Η κ. Εισαγγελέας ζητά στην παραγγελία της να γίνουν έρευνες σε συγκεκριμένες παραλίες του νησιού για να διαπιστωθεί:
-Αν πραγματοποιούνται στην παρούσα θερινή σεζόν μαθήματα ιστιοσανίδας (wind surf), αεροσανίδας (Kite surf) και θαλασσίου σκι (water ski) από τους εκάστοτε εκμισθωτές Θ.Μ.Α. κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ 216/2006 χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.
-Αν στις προαναφερόμενες περιπτώσεις απασχολείται εκπαιδευτής – προπονητής κάτοχος της εκ του νόμου προβλεπόμενης άδειας άσκησης επαγγέλματος.
-Αν στους χώρους που δραστηριοποιούνται οι εκμισθωτές Θ.Μ.Α. διενεργούν πωλήσεις μέσων αναψυχής και παραρτημάτων αυτών, εκδίδοντας αντί για αποδείξεις πώλησης ειδών, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.
-Αν στους ανωτέρω χώρους έχουν τοποθετηθεί καθίσματα, ομπρέλες, ανάκλιντρα κ.λπ. καταλαμβάνοντας τον αιγιαλό αυθαίρετα και χωρίς νόμιμη άδεια εμπορικής δραστηριότητας.
Η έρευνα σύμφωνα με την Εισαγγελική παραγγελία θα γίνει από μικτά κλιμάκια συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως ΣΔΟΕ, κατά τόπο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, Δ/νση Εμπορίου και Κτηματική Υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου διενήργησε ελέγχους σε θέσεις (πόστα) εκμίσθωσης θαλάσσιων Μέσων Αναψυχής (Θ.Μ.Α) και διαπίστωσε την πραγματοποίηση μαθημάτων ιστιοσανίδας (wind surf), αετοσανίδας (Kitesurf) και θαλάσσιου σκι (water ski).
Επιπλέον, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τιμοκαταλόγων στους οποίους αναγράφονταν το κόστος εκμάθησης ανά ώρα μαθήματος, διαφημιστικές πινακίδες καθώς και σχετικό ενημερωτικό υλικό .
Ουσιαστικά οι ανωτέρω εκμισθωτές Θ.Μ.Α. λειτουργούσαν σε αθλητική σχολή εκμάθησης θαλασσίων αθλημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ 219/06 (Α’ 221), χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί η ύπαρξη σχετικής άδειας λειτουργίας από την αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.
Από την Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 32 παρ.1 του ΓΚΛ 20 (Β’ 444/99) όπως ισχύουν, κατά των εκμισθωτών Θ.Μ.Α., καθόσον δεν επρόκειτο για σύντομη ενημέρωση των πελατών σχετικά με τη χρήση των Θ.Μ.Α., αλλά για συστηματική και προγραμματισμένη εκπαίδευση/ εκμάθηση.
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος απαγόρευσης διενέργειας kitesurf, αφού επιτρέπεται να γίνεται μόνο σε οριοθετημένους ειδικά για το άθλημα εκμισθώμενους χώρους.
Για την εγκατάσταση απαιτείται συγκεκριμένα παραλία μήκους τουλάχιστον 600 μέτρων, στην οποία δεν υπάρχουν εκμισθωτές ομπρελοκαθισμάτων. Eνας αθλητής μπορεί να «πετάξει» πάνω στα κύματα με τον αετό του μόνο εφόσον μεσολαβεί απόσταση 50 μέτρων από λουόμενο, σκάφος ή άλλο kitesurf.
Σε κάθε παραλία για kitesurf μπορεί να δραστηριοποιείται μόνο ένας εκμισθωτής.
Αυτή τη στιγμή εκμισθωμένοι χώροι για αυτό τον σκοπό υπάρχουν σε έξι νησιά: σε Πάρο και Νάξο στις Κυκλάδες, στη Λήμνο στο βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο στα Δωδεκάνησα, στη Λευκάδα στο Ιόνιο και στην Εύβοια. Ωστόσο οι παραλίες όπου μέχρι τώρα διεξαγόταν το σπορ είναι τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερες, σύμφωνα με τους φίλους του αθλήματος.
Το άθλημα του kitesurfing γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία τριετία. Η θέσπιση κανόνων για τη διενέργεια του αθλήματος φαίνεται αναγκαία, αφού το σπορ κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου