Ρεπορτάζ

Β. Κορκίδης: Βοηθήστε τα μικρά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές

Τη διευκόλυνση της λειτουργίας των μικρών εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές , εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου ζητά με παρέμβαση του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Συγκεκριμένα με δήλωση του ο Β. Κορκίδης αναφέρει: «Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ήδη από την δημόσια διαβούλευση που οδήγησε στην ψήφιση του ν. 4177/2013 έκανε γνωστό προς όλους ότι σκοπός του εμπορίου είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις αμιγείς εποχιακές και τουριστικές αγορές, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν χωρίς στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και να συνεισφέρουν κατά την βάση των δυνατοτήτων τους στην ανάπτυξη των τουριστικών εμπορικών αγορών της χώρας.

Αυτήν την στιγμή στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές για να λειτουργήσουν τα καταστήματα τις καθημερινές μετά τις 09:00 το βράδυ και τις Κυριακές από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, χρειάζεται απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη (άρθρο 16 ν. 4177/2013). Μετά πρέπει να συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο για να επεκτείνει –όπως απαιτείται στην παμψηφία των περιπτώσεων- το ωράριο είτε το πρωί, είτε το βράδυ (άρθρο 23 ν. 2224/1994).
Είναι γεγονός ότι επιχειρήσεις που έχουν σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας για όλο το χρόνο, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν τον σχεδιασμό, την διαβούλευση και την έκδοση όλων αυτών των διοικητικών πράξεων. Περαιτέρω, πολλοί από τους συναδέλφους μας στις αμιγείς τουριστικές περιοχές –κυρίως στα νησιά- θεωρούν αυτονόητα ότι έχουν άμεσο δικαίωμα λειτουργίας τις Κυριακές των θερινών μηνών και της τουριστικής κίνησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο με τα βαριά διοικητικά πρόστιμα του ν. 4177/2013, όσο και με την ποινική δίωξη του άρθρου 42 ν.1892/1990.
Κατά συνέπεια, προτρέπω το Υπουργείο Ανάπτυξης, να εφαρμόσει σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές, ένα πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όπου φυσικά θα το ζητούν και θα αποφασίζουν αποκλειστικά οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, επιλέγοντας τα παραδείγματα των περιοχών της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων, της Χαλκιδικής και άλλων τουριστικών περιοχών. Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμισμένες μέσω του ν. 4177/2013 νησιωτικές και ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών έχουν έρθει να ικανοποιήσουν τις όποιες τοπικές ανάγκες, θα συνεχίσουν να ισχύουν.
Επαναλαμβάνω την πάγια θέση μας ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των επίσημων φορέων του εμπορίου και απαιτείται πρώτα εξαντλητικός διάλογος και προσεκτικός σχεδιασμός τόσο με την ΕΣΕΕ, όσο και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην λειτουργία της αγοράς.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου