ΕΙΔΗΣΕΙΣ

M. Sapin: “Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαπέν
Μέγεθος γραμμάτων

Η Ελ­λά­δα πρέ­πει να βάλει σε μια τάξη τα δη­μό­σια οι­κο­νο­μι­κά της και να με­ταρ­ρυθ­μί­σει τη δη­μό­σια διοί­κη­ση της χώρας, ώστε να επι­τρέ­ψει μια δί­καιη επι­βο­λή και εί­σπρα­ξη φόρων, ανα­φέ­ρει ο Michel Sapin, σε συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στην “Κα­θη­με­ρι­νή της Κυ­ρια­κής”. Συ­μπλή­ρω­σε δε, ότι “με λίγα λόγια, ό,τι συμ­φω­νή­θη­κε τον προη­γού­με­νο Ιού­λιο συ­νι­στά μια ανα­γκαιό­τη­τα για την Ελ­λά­δα”.

Σε συ­νέ­χεια της συμ­φω­νί­ας του Ιου­λί­ου, ο Γάλ­λος υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών ανα­φέ­ρει ότι τα μέλη της ευ­ρω­ζώ­νης από κοι­νού δε­σμεύ­τη­καν ένα­ντι της Ελ­λά­δας για ελά­φρυν­ση του χρέ­ους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέ­πει το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τόν να τεθεί στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Όπως δη­λώ­νει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, “είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό για την γε­νι­κή απο­κα­τά­στα­ση της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας της Ελ­λά­δας”.

Ο Γάλ­λος ΥΠΟΙΚ θε­ω­ρεί ότι η Ελ­λά­δα έχει ανα­λά­βει δε­σμεύ­σεις για την με­ταρ­ρύθ­μι­ση του συ­ντα­ξιο­δο­τι­κού της συ­στή­μα­τος, όμως “σε κάθε πρό­γραμ­μα υπάρ­χει πε­ρι­θώ­ριο για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, για ευ­ε­λι­ξία, μια δυ­να­τό­τη­τα προ­σαρ­μο­γής στις οι­κο­νο­μι­κές, πο­λι­τι­κές και κοι­νω­νι­κές συν­θή­κες των εν λόγω χωρών”, ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Μπρο­στά στην πι­θα­νό­τη­τα μιας νέας εμπλο­κής της δια­πραγ­μά­τευ­σης ανά­με­σα στην Ελ­λά­δα και τους θε­σμούς (ως μια επα­νά­λη­ψη του κα­λο­και­ριού), ο Γάλ­λος αξιω­μα­τού­χος, δη­λώ­νει ότι τον Ιού­λιο “το σθέ­νος της Ευ­ρώ­πης τέ­θη­κε σε δο­κι­μα­σία”, καθώς βιώ­σα­με μια κα­τά­στα­ση “που έμοια­ζε με δράμα”.

“Δεν επι­θυ­μώ νευ­ρι­κές κρί­σεις, τις οποί­ες θεωρώ απο­λύ­τως άχρη­στες και εκτός θέ­μα­τος. Μπο­ρεί να υπάρ­χουν στιγ­μές έντα­σης, σκλη­ρές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, εξήρ­θα­με όμως από την πε­ρί­ο­δο της υστε­ρί­ας. Σή­με­ρα βρι­σκό­μα­στε στην πιο γα­λή­νια δυ­να­τή εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νί­ας του πε­ρα­σμέ­νου Ιου­λί­ου. Δεν επι­θυ­μώ να έχουν διάρ­κεια αυτές οι κα­τα­στά­σεις”.

Αυτά ανα­φέ­ρει ο Γάλ­λος ΥΠΟΙΚ, οποί­ος πα­ράλ­λη­λα δη­λώ­νει ότι η γαλ­λι­κή θέση είναι ότι όσο πιο σύ­ντο­μα ολο­κλη­ρω­θεί η πρώτη επα­νε­ξέ­τα­ση, τόσο πιο γρή­γο­ρα θα αντι­με­τω­πι­στεί το θέμα της βιω­σι­μό­τη­τας του χρέ­ους, κάτι που θα απο­τε­λέ­σει θε­τι­κή εξέ­λι­ξη τόσο για την Ελ­λά­δα, όσο και την ευ­ρω­ζώ­νη.

Thomas Wieser: Προ­ϋ­πό­θε­ση το χρέος για να μπει το ΔΝΤ στο πρό­γραμ­μα

Για την ελ­λη­νι­κή πρό­τα­ση που αφορά το ασφα­λι­στι­κό, για την πρώτη αξιο­λό­γη­ση του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος, αλλά και για το ελ­λη­νι­κό χρέος και τη θέση του ΔΝΤ έκανε απο­κλει­στι­κές δη­λώ­σεις ο Thomas Wieser του Euroworking Group (EWG) στην εκ­πο­μπή “Ακραί­ως” του ΣΚΑΪ.

Σύμ­φω­να, λοι­πόν, με τις δη­λώ­σεις αυτές, ο κ. Wieser χα­ρα­κτή­ρι­σε ως φι­λό­δο­ξο βήμα προς τα εμπρός τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του ασφα­λι­στι­κού από τις ελ­λη­νι­κές αρχές, ση­μειώ­νο­ντας πως οι επι­κε­φα­λής των θε­σμών έχουν ξε­κι­νή­σει την αξιο­λό­γη­ση και σύ­ντο­μα θα γίνει και η συ­ζή­τη­ση με την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά.

Στη συ­νέ­χεια, ο επι­κε­φα­λής του Euroworking Group ανέ­φε­ρε πως στό­χος της ασφα­λι­στι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης είναι η απο­φυ­γή αντι­κι­νή­τρων και η βιω­σι­μό­τη­τα του συ­ντα­ξιο­δο­τι­κού συ­στή­μα­τος. Μά­λι­στα, το ασφα­λι­στι­κό αυτό κα­θαυ­τό θα είναι το κύριο στοι­χείο της αξιο­λό­γη­σης.

Επί­σης, ο κ. Wieser δεν πα­ρέ­λει­ψε να υπο­γραμ­μί­σει πως άμε­σης προ­τε­ραιό­τη­τας είναι η όσο το δυ­να­τόν πιο σύ­ντο­μη ολο­κλή­ρω­ση της πρώ­της ανα­θε­ώ­ρη­σης του προ­γράμ­μα­τος του Ευ­ρω­παϊ­κού Μη­χα­νι­σμού Στα­θε­ρό­τη­τας (ESM). Διευ­κρί­νι­σε, ωστό­σο, πως, επει­δή είναι πολλά τα θέ­μα­τα που εμπλέ­κο­νται, δεν μπο­ρεί κα­νείς να προ­βλέ­ψει ακρι­βώς το χρο­νο­διά­γραμ­μα της αξιο­λό­γη­σης.

Ο κ. Wieser, τέλος, ση­μεί­ω­σε πως το χρέος απο­τε­λεί απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για να μπει το ΔΝΤ στο πρό­γραμ­μα, εξαί­ρο­ντας τη συμ­με­το­χή όλων των θε­σμών στο Staff Level Agreement, που θα απο­τε­λέ­σει την απα­ραί­τη­τη βάση για την ανά­λυ­ση βιω­σι­μό­τη­τας του χρέ­ους.

“Στη βάση αυτή, οι απο­φά­σεις για τα μέτρα που σχε­τί­ζο­νται με το χρέος μπο­ρούν να προ­ε­τοι­μα­στούν καθώς πρό­κει­ται και προ­ϋ­πό­θε­ση και για ένα πρό­γραμ­μα του ΔΝΤ. Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη πόσο είναι αλ­λη­λέν­δε­τα όλα αυτά τα ζη­τή­μα­τα, επί­ση­μες απο­φά­σεις για όλα αυτά είναι πι­θα­νόν να λη­φθούν σχε­δόν ταυ­τό­χρο­να”.

Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.