Ειδήσεις

M. Sapin: “Η ελάφρυνση του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση της χώρας, ώστε να επιτρέψει μια δίκαιη επιβολή και είσπραξη φόρων, αναφέρει ο Michel Sapin, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Συμπλήρωσε δε, ότι “με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα”.
Σε συνέχεια της συμφωνίας του Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, “είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας”.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, όμως “σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μπροστά στην πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς (ως μια επανάληψη του καλοκαιριού), ο Γάλλος αξιωματούχος, δηλώνει ότι τον Ιούλιο “το σθένος της Ευρώπης τέθηκε σε δοκιμασία”, καθώς βιώσαμε μια κατάσταση “που έμοιαζε με δράμα”.
“Δεν επιθυμώ νευρικές κρίσεις, τις οποίες θεωρώ απολύτως άχρηστες και εκτός θέματος. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήρθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Δεν επιθυμώ να έχουν διάρκεια αυτές οι καταστάσεις”.
Αυτά αναφέρει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, οποίος παράλληλα δηλώνει ότι η γαλλική θέση είναι ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.

Thomas Wieser: Προϋπόθεση το χρέος για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Για την ελληνική πρόταση που αφορά το ασφαλιστικό, για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το ελληνικό χρέος και τη θέση του ΔΝΤ έκανε αποκλειστικές δηλώσεις ο Thomas Wieser του Euroworking Group (EWG) στην εκπομπή “Ακραίως” του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Wieser χαρακτήρισε ως φιλόδοξο βήμα προς τα εμπρός τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τις ελληνικές αρχές, σημειώνοντας πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και σύντομα θα γίνει και η συζήτηση με την ελληνική πλευρά.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Euroworking Group ανέφερε πως στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η αποφυγή αντικινήτρων και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μάλιστα, το ασφαλιστικό αυτό καθαυτό θα είναι το κύριο στοιχείο της αξιολόγησης.
Επίσης, ο κ. Wieser δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως άμεσης προτεραιότητας είναι η όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Διευκρίνισε, ωστόσο, πως, επειδή είναι πολλά τα θέματα που εμπλέκονται, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ακριβώς το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Ο κ. Wieser, τέλος, σημείωσε πως το χρέος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, εξαίροντας τη συμμετοχή όλων των θεσμών στο Staff Level Agreement, που θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
“Στη βάση αυτή, οι αποφάσεις για τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος μπορούν να προετοιμαστούν καθώς πρόκειται και προϋπόθεση και για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο είναι αλληλένδετα όλα αυτά τα ζητήματα, επίσημες αποφάσεις για όλα αυτά είναι πιθανόν να ληφθούν σχεδόν ταυτόχρονα”.

Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου