ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ε.Ε.: Καταδίκη των προκλήσεων της Άγκυρας αλλά αναβολή της επιβολής κυρώσεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σαρλ Μισέλ

Οι ηγέ­τες των κρα­τών μελών της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης κα­τα­δί­κα­σαν χθες Πέμ­πτη χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας «εντε­λώς απα­ρά­δε­κτες» τις προ­κλή­σεις και τη ρη­το­ρι­κή της Άγκυ­ρας αλλά δεν απο­φά­σι­σαν τη λήψη κα­νε­νός μέ­τρου πριν από την προ­σε­χή Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής τον Δε­κέμ­βριο, ενη­μέ­ρω­σε ο πρό­ε­δρος του Ευ­ρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας των χθε­σι­νών ερ­γα­σιών μέσω βι­ντε­ο­διά­σκε­ψης.

Η Γαλ­λία επι­διώ­κει να υπάρ­ξουν κυ­ρώ­σεις από πλευ­ράς ΕΕ για τις επι­θέ­σεις του Tούρ­κου προ­έ­δρου Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν ενα­ντί­ον του Γάλ­λου προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μα­κρόν, στον οποίο προ­σά­πτε­ται «ισλα­μο­φο­βία» διότι υπε­ρα­σπί­στη­κε το δι­καί­ω­μα να σκι­τσά­ρε­ται ο Μω­ά­μεθ κατά τη διάρ­κεια της από­τι­σης φόρου τιμής σε Γάλλο εκ­παι­δευ­τι­κό ο οποί­ος δο­λο­φο­νή­θη­κε από τζι­χα­ντι­στή επει­δή επέ­δει­ξε τέ­τοια σκί­τσα σε μα­θη­τές του.

«Κα­τα­δι­κά­ζου­με τις πρό­σφα­τες μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες (σ.σ. της Τουρ­κί­ας) στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, τις προ­κλή­σεις και τη ρη­το­ρι­κή (της), που είναι εντε­λώς απα­ρά­δε­κτες», τό­νι­σε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρ­κεια σύ­ντο­μης πα­ρέμ­βα­σής του στο τέλος της συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου, η οποία επι­κε­ντρώ­θη­κε στην πα­ρου­σί­α­ση των ευ­ρω­παϊ­κών μέ­τρων με σκοπό την απο­τρο­πή της εξά­πλω­σης της παν­δη­μί­ας του κο­ρο­νοϊ­ού.

Στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής που διε­ξή­χθη στις αρχές Οκτω­βρί­ου, η ΕΕ είχε απο­φα­σί­σει να ερ­γα­στεί με βάση δύο σε­νά­ρια, ένα «θε­τι­κό» κι ένα «λι­γό­τε­ρο θε­τι­κό», θύ­μι­σε ο Βέλ­γος. «Μέχρι στιγ­μής, η Τουρ­κία δεν έχει επι­λέ­ξει τον θε­τι­κό δρόμο. Θα έχου­με την ευ­και­ρία να επα­νέλ­θου­με στο ζή­τη­μα αυτό τον Δε­κέμ­βριο», κα­τέ­λη­ξε.

Οι σχέ­σεις της Τουρ­κί­ας και της Γαλ­λί­ας έχουν επι­δει­νω­θεί προ­ο­δευ­τι­κά από πέ­ρυ­σι, εξαι­τί­ας κυ­ρί­ως των δια­φω­νιών τους για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο.

Η έντα­ση είναι επί­σης υψηλή στις σχέ­σεις της Τουρ­κί­ας με την Ελ­λά­δα και την Κύπρο, με αφορ­μή τόσο τα θα­λάσ­σια σύ­νο­ρα όσο και τα κοι­τά­σμα­τα αε­ρί­ου στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο.

Η ΕΕ υιο­θέ­τη­σε διττή προ­σέγ­γι­ση ένα­ντι της Άγκυ­ρας: δε­σμεύ­θη­κε να βελ­τιώ­σει τη συ­νερ­γα­σία σε κά­ποια πεδία και να επα­να­φέ­ρει σε ισχύ την τε­λω­νεια­κή ένωση, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρ­κία θα στα­μα­τή­σει τις πα­ρά­νο­μες έρευ­νές της για κοι­τά­σμα­τα αε­ρί­ου στα ύδατα της Κύ­πρου και θα δεί­ξει βού­λη­ση να κάνει διά­λο­γο με την Αθήνα.

«Εάν η Άγκυ­ρα συ­νε­χί­σει τις πα­ρά­νο­μες ενέρ­γειές της, θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με όλα τα ερ­γα­λεία που έχου­με στη διά­θε­σή μας», είχε προει­δο­ποι­ή­σει η πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν. Στην Κο­μι­σιόν είχε ανα­τε­θεί να ει­ση­γη­θεί οι­κο­νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις και αυτές είναι έτοι­μες να «χρη­σι­μο­ποι­η­θούν αμέ­σως», είχε διευ­κρι­νί­σει.

Οι ηγέ­τες της ΕΕ θα εξε­τά­σουν «πριν από το τέλος της χρο­νιάς εάν κα­τα­γρά­φη­καν θε­τι­κές εξε­λί­ξεις», είχε πει τότε ο Σαρλ Μισέλ.

Όμως η Γερ­μα­νία, η οποία ανέ­λα­βε πρω­το­βου­λία να με­σο­λα­βή­σει και βρί­σκε­ται σε επαφή με τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο, κρί­νει ότι προς το παρόν δεν είναι η κα­τάλ­λη­λη στιγ­μή για να απο­φα­σι­στεί η επι­βο­λή κυ­ρώ­σε­ων και μπλο­κά­ρει τα αι­τή­μα­τα άλλων κρα­τών μελών να λη­φθούν απο­φά­σεις, εξή­γη­σαν στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ευ­ρω­παϊ­κές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.