Συνεντεύξεις

«Ο διαχωρισμός του προσφυγικού από το μεταναστευτικό είναι μια σωστή διάκριση»

Κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά “καυτά” ζητήματα, όπως η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην “δημοκρατική” ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ειδικά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης των Σκοπίων με την ονομασία, πλέον, Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Κεφαλογιάννης, που προΐσταται των αρμοδίων επιτροπών στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνει: «Εγώ δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο – Αλλά οι διεθνείς συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται ακόμη και από αυταρχικά καθεστώτα, δημιουργούν προϋποθέσεις δικαίου…»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, ξεκίνησε στην Ευρωβουλή η συζήτηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία. Θα ήθελα το σχόλιό σας καθώς εξακολουθείτε να είστε στην Επιτροπή που ασχολείται με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία είναι ένας δύσκολος εταίρος πια για την Ε.Ε. Δεν ικανοποιεί αυτό που λέμε “ευρωπαϊκό κεκτημένο”. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της: η προστασία μειονοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λειτουργία της Δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, η συμπεριφορά της προς τους γείτονές της (όπως αρμόζει σε ένα κράτος το οποίο θέλει να είναι μέλος της Ε.Ε.), η επιθετικότητα προς την Κύπρο, η παραβίαση της ΑΟΖ, οι παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας, η προκλητικότητα στο Αιγαίο κ.λπ. όλα αυτά, συνθέτουν ένα σκηνικό που δημιουργεί προβλήματα και στην Ε.Ε. Βεβαίως, είναι ένας σημαντικός εταίρος αλλά οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι “καταπέλτης” για την Τουρκία, ενώ ακούγονται πλέον πολλές φωνές ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η ενταξιακή της πορεία. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία και με το καθεστώς της Τουρκίας και με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά. Εμείς, βεβαίως, η Ελλάδα, με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. παρακολουθούμε πάντα και ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. οποιαδήποτε κρίση δημιουργηθεί με την γείτονα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Συρία, βλέπουμε ότι γι άλλη μια φορά η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την Συνθήκη της Λωζάνης. Όλα αυτά, δημιουργούν δυσκολίες. Πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι με την πίεση της Ε.Ε. αλλά και με την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία, θα διαδραματίσει τον ρόλο που πρέπει, στην ευρύτερη περιοχή ούσα μια μεγάλη οικονομική δύναμη και με στρατιωτική ισχύ, δηλαδή του παράγοντα της σταθερότητας και της ειρήνης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδίκασε σθεναρά τη μονομερή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, παροτρύνοντας την Τουρκία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Συρίας. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη δι’ ανατάσεως της χειρός, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιούν ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «χρησιμοποιεί ως όπλο τους πρόσφυγες προς εκβιασμό της ΕΕ» και καλούν το Συμβούλιο να θεσπίσει μια σειρά από στοχευμένες κυρώσεις και απαγορεύσεις θεωρήσεων για τους Τούρκους αξιωματούχους που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να εξετάσει στοχευμένα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας. Προτείνουν επίσης να εξεταστεί η αναστολή των εμπορικών προτιμήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα γεωργικά προϊόντα και, ως έσχατη λύση, η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Να μιλήσουμε και για το μεταναστευτικό. Το συζήτησε και αυτό το Ευρωκοινοβούλιο ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα. Είστε αισιόδοξος;
Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Ο διαχωρισμός του προσφυγικού από το μεταναστευτικό είναι μια σωστή διάκριση. Διότι εμείς για τους πρόσφυγες έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούμε όπως η κάθε πολιτισμένη χώρα γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην διακεκαυμένη ζώνη, σε μια προσπάθεια απελπισίας να σώσουν τις ζωές τους και των παιδιών τους και ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους. Η Ελλάδα τους υποδέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο τρόπο. Μάλιστα, η ελληνική κοινωνία έχει αφήσει ισχυρό το ‘αποτύπωμά’ της σε αυτό το ζήτημα. Συνέχεια γίνονται αναφορές με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες και για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου που υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες (οι γιαγιάδες, ο φούρναρης, οι προσπάθειες των κατοίκων να φερθούν ανθρώπινα κ.λπ.) που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ενός λαού. Από εκεί και πέρα, οι οικονομικοί μετανάστες όταν εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας θα πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους, εάν δεν τυγχάνουν της ευκαιρίας να λάβουν άσυλο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα απειλείται η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία -την οποία οφείλει η Τουρκία να τηρήσει. Το ένα είναι ευρωπαϊκό θέμα και περιλαμβάνεται στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη εκταμιεύσει 5,5 δις ευρώ για το προσφυγικό. Έχει κάνει κάποια βήματα, έχει 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην επικράτειά της. Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα, μόνιμα, ως πολιορκητικό “κριό” για να διεκδικεί άλλα πράγματα με επιθετικές πολιτικές -παράνομες- όπως οι διεκδικήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Οι Ευρωπαίοι, μας στηρίζουν σε αυτό το ζήτημα;
Απολύτως. Είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπηρετεί η Ε.Ε. και καταδικάζει σε κάθε ευκαιρία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις πολιτικές της Τουρκίας. Γι’ αυτό και πλέον, η Τουρκία βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση απέναντι στην Ε.Ε. Ουσιαστικά, έχουν σταματήσει την ενταξιακή της πορεία και πάρα πολλές φορές ακόμη και στα παραδοσιακά κόμματα, υπάρχει έντονη δυσφορία για την ενταξιακή της πορεία.
• Να περάσουμε σε ακόμη ένα θέμα που απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο. Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων. Με την ευκαιρία να σας ρωτήσω: εσείς ως Έλληνας ευρωβουλευτής θα την αποκαλείτε “Βόρεια Μακεδονία”;
Να σας πω την αμαρτία μου; Εγώ δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο! Αλλά οι διεθνείς συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται ακόμη και από αυταρχικά καθεστώτα, δημιουργούν προϋποθέσεις δικαίου. Ακόμη κι αν η δικτατορία στην επταετία, να είχε υπογράψει μια συμφωνία, η δημοκρατία της Μεταπολίτευσης ήταν υποχρεωμένη να την τηρήσει διότι με βάση το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν υπάρχει αυταρχικό καθεστώς σε μια χώρα, οι συμφωνίες οι οποίες κάνει, θεωρούνται νόμιμες κι έχουν συνέχεια. Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και με πλειοψηφία μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό που θέλουμε εμείς, στην “κακή” αυτή Συμφωνία, είναι να διορθώσουμε, ό,τι μπορεί να διορθωθεί. Αυτό, βεβαίως, δεν μας απομακρύνει από την βασική πολιτική γραμμή της Ελλάδας και όλων των πολιτικών κομμάτων ότι επιθυμούμε την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αλίμονο. Αν το δει κανείς στον χάρτη είναι το πιο φυσιολογικό, που πρέπει να γίνει στα επόμενα χρόνια – συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας και άλλων κρατών τα οποία δεν είναι πλήρη μέλη της Ε.Ε. Αυτό όμως, για να επιτευχθεί, όλα αυτά τα κράτη, πρέπει να υπηρετούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει για τις υπό ένταξη χώρες που είναι η Συμφωνία της Κοπεγχάγης. Για το πώς πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, πώς πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία, πώς πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία των εξουσιών σε ένα δημοκρατικό κράτος, πώς πρέπει να παταχθεί η εγκληματικότητα. Κι αυτό, είναι το θέμα όχι μόνον για τα Σκόπια αλλά και για την Αλβανία και πώς οι μεταρρυθμίσεις αυτές να φτάσουν σε ένα επίπεδο που να είναι αποδεκτό από την Ε.Ε.
• Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση τη Αλβανίας;
Έχω την τιμή να προεδρεύω της επιτροπής της Ε.Ε. για την περίπτωση της Αλβανίας για τα επόμενα 5 χρόνια. Η στάση των πολιτικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και των κρατών – μελών που απαρτίζουν την Ε.Ε. (με την εξαίρεση του Γάλλου Προέδρου κ. Εμμανουέλ Μακρόν και κάποιων άλλων πολιτικών ηγετών οι οποίοι διατηρούν και δεύτερες σκέψεις λόγω της εγκληματικότητας που υπάρχει σε αυτές τις χώρες) είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής αυτής της χώρας. Τώρα γίνεται πλέον συζήτηση σε ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανοίξει ο πολιτικός διάλογος, να συζητήσουν οι πολιτικές ομάδες και να παρθεί απόφαση. Πιστεύω ότι σε δεύτερο και τρίτο χρόνο, θα ανοίξει ο δρόμος για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Βεβαίως, βασική προϋπόθεση και για εμάς, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι ότι πρέπει να επιλυθούν τα θέματα που έχουν σχέση με την χώρα μας, ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας, το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο κ.λπ. και με τα Σκόπια, πέρα από την τήρηση των συμφωνηθέντων, να αλλάξουμε κάποια πράγματα τα οποία πληγώνουν τον Ελληνικό λαό και το έθνος μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου