Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου την ΚΒ’ Εφορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.

Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την κ. Μάνια Μιχαηλίδη, διευθύντρια της ΚΒ’ Εφορίας, και τους εργαζόμενους της υπηρεσίας. Στην συνομιλία που ακολούθησε παρουσιάστηκαν στο Δ. Γάκη τα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Κυρίαρχα θέματα είναι η έλλειψη προσωπικού και πόρων για την κάλυψη αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής, η οποία οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης της υπηρεσίας και της λειτουργίας των μουσείων. Επιπλέον, το κούρεμα των αποθεματικών του ΤΑΠΑ τον Φεβρουάριο του 2012, έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των ανασκαφών. Έντονη είναι η ανησυχία γύρω από το ζήτημα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης, για ένα έργο πολιτισμού εθνικής σημασίας όπως αυτό, οδηγεί στην εκχώρηση των ανασκαφικών εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επιπρόσθετα, σημαντικό για τους εργαζόμενους είναι η εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού, τον οποίο θεωρούν απαράδεκτο και ζητούμε την κατάργηση του. Ταυτόχρονα, ενώ θεωρούν πως μια διαδικασία αξιολόγησης της εργασίας τους με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας και των υπηρεσιών της εργασίας τους είναι θετική, είναι αντίθετοι στο έκτρωμα που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση με το όνομα ‘Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων’, στο οποίο προβλέπονται ποσοστώσεις μεταξύ των κατηγοριών βαθμολόγησης των υπαλλήλων, οι οποίες μοιραία οδηγούν τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων στην απόλυση.

Ο Βουλευτής άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς των εργαζομένων και ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σύσκεψης για το σύνολο των θεμάτων με κλιμάκιο του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το έργο της διάσωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι πολύτιμο, και είναι σημαντικό να κατανοηθεί από την Πολιτεία και την κοινωνία ότι ο πολιτισμός της χώρας και η κληρονομιά βαραίνει στους ώμους όλων και μας δείχνει πόσο υπεύθυνα οφείλουμε να πορευόμαστε στο παρόν και το μέλλον. Η ορθή ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της.

Ειδικότερα για τα νησιά μας, με την περίσσεια χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η εκτεταμένη αξιοποίησή τους μέσω ανασκαφών και αναστύλωσης μνημείων, η προστασία, ανάδειξη και η προβολή των υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και η πλήρης κάλυψη των αναγκών ύπαρξης και λειτουργίας μουσείων σε κάθε νησί, είναι ένας σημαντικός πυλώνας τοπικής ανάπτυξης με θετικές οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ