Συνεντεύξεις

«Η εικόνα του δικαστικού μεγάρου προσβάλλει την εικόνα του νησιού μας»

Για την νέα δικαστική περίοδο η οποία ξεκινάει εκτάκτως εφέτος την 1η Σεπτεμβρίου μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Βασίλης Περίδης. Επίσης, μιλάει για το κτηριακό πρόβλημα που χρονίζει στα δικαστήρια ενώ ειδικά, το ζήτημα που προέκυψε με το Κτηματολόγιο Ρόδου, ο κ. Περίδης το χαρακτηρίζει ως ‘το πιο ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Ροδιακή κοινωνία, διότι ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια συναλλαγών δεν υπάρχει’ –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, αναφέρεται και στην συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 στο Καστελλόριζο (για εθνικούς λόγους) με αντικείμενο τα θέματα Διεθνούς Δικαίου, όπου ο ΔΣΡ θα συμμετέχει.
• Κύριε Περίδη πώς ξεκινάει η νέα δικαστική περίοδος; Με ποια προβλήματα και κάτω από ποιες συνθήκες;
Η νέα δικαστική περίοδος ξεκινάει εκτάκτως εφέτος την 1η Σεπτεμβρίου 2020 αντί στις 15 Σεπτεμβρίου με εμβόλιμες δικασίμους, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της ματαίωσης δεκάδων υποθέσεων κατά το διάστημα που ήταν κλειστά τα δικαστήρια λόγω της πανδημίας. Ξεκινάει εν μέσω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Η Δικαιοσύνη, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Τα ευρισκόμενα εντός των Δικαστηρίων πρόσωπα, θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, να χρησιμοποιούν αυστηρά προσωπικούς στυλογράφους, να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας και να μην παραμένουν στους χώρους της Υπηρεσίας επί μακρόν. Στα ακροατήρια θα βρίσκονται μόνο οι δικαστές, οι γραμματείς, οι διάδικοι και οι δικηγόροι τους. Ήδη έχουν τοποθετηθεί plexi-glas σε ορισμένες αίθουσες, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός δικαστών, δικηγόρων και κατηγορούμενων. Πρέπει το μέτρο να επεκταθεί σε όλες τις αίθουσες και επιπλέον να γίνεται θερμομέτρηση όσων εισέρχονται στα Δικαστήρια, δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε δικαστές, υπαλλήλους, δικηγόρους και αστυνομικά όργανα που επιστρέφουν από διακοπές ή άδειες, συστηματική απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός των χώρων.
• Μόνιμο πρόβλημα παραμένει για το δικηγορικό κόσμο (και όχι μόνο) το κτηριακό. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε εξελίξεις;
Είναι γνωστό, ότι το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο δεν ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες και δεν πληροί τις σύγχρονες προϋποθέσεις. Η εικόνα του με προστατευτικές κορδέλες και κατασκευές γύρω από το κτήριο, προσβάλλει την εικόνα του νησιού μας, ενώ δείχνει τον κίνδυνο για την ασφάλεια όλων μας. Το κτήριο έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, διότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης εδώ και πολλά χρόνια. Πέφτουν κομμάτια επιχρισμάτων εξωτερικά με κίνδυνο τραυματισμού περαστικών, ενώ στο κεντρικό ακροατήριο, όταν βρέχει τοποθετείται κουβάς συλλογής των ομβρίων υδάτων. Χρειάζεται άμεσα τοποθέτηση μόνωσης στο δώμα, στο οποίο εισχωρούν τα νερά της βροχής και το διαβρώνουν συνεχώς, συντήρηση και αποκατάσταση του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου, των εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων, τα οποία κρέμονται, και αποξήλωση και αντικατάσταση των κοινόχρηστων ειδών υγιεινής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου (ΔΣΡ) έχει προβεί σε μία σειρά παρεμβάσεων και επαφών για το κτηριακό ζήτημα τόσο προς τους φορείς όσο και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα σε συνεννόηση με την κυρία Πρόεδρο και τον κ. Εισαγγελέα Εφετών με δαπάνες του Δ.Σ.Ρ. πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από συνεργείο αποκαθήλωση και απομάκρυνση των επικίνδυνων επιχρισμάτων από το κτήριο καθιστώντας το πιο ασφαλές. Οι ενέργειές μας για την συντήρησή του συνεχίζονται και αναμένουμε την σχετική μελέτη, που ετοιμάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να προχωρήσει το έργο. Σύντομα θα έχουμε και νέες επαφές με τους φορείς και το Υπουργείο για την επισκευή του και πιστεύω, ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
• Τι γίνεται με το Κτηματολόγιο; Είχατε κάνει και μία παρέμβαση ως Δικηγορικός Σύλλογος. Ποιες είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες σας;
Είναι ίσως το πιο ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως ροδιακή κοινωνία, διότι ανάπτυξη χωρίς ασφάλεια συναλλαγών δεν υπάρχει. Η συνεχής μείωση του προσωπικού και η έλλειψη μηχανοργάνωσης, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις. Παρά τις ηρωικές και φιλότιμες προσπάθειες του Κτηματολογικού Δικαστή, της Διευθύντριας και των υπαλλήλων είναι δύσκολη η καταχώρηση των εκκρεμών πράξεων. Αυτό εμποδίζει την εναρμόνισή του με το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ένταξή του σε αυτό και τον εκσυγχρονισμό του. Με πρωτοβουλία μας σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Τοπογράφων Μηχανικών κινητοποιήθηκαν φορείς και βουλευτές για την επίλυση των προβλημάτων του και επισκέφθηκε το νησί επιτελική ομάδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Συναντήθηκε με τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο, αλλά και εμάς. Είχαμε τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με την αρμόδια Επιτροπή του Εθνικού Κτηματολογίου. Προτείναμε λύσεις και υποβάλαμε προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προς το Εθνικό Κτηματολόγιο. Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Πιστεύω, ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Απαιτείται όμως συνεχής προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.
• Είστε ικανοποιημένος με την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, σε τοπικό επίπεδο; Κατά την άποψή σας σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση της απονομής; Παίζει ρόλο και το κτηριακό;
Οι δικαστικοί λειτουργοί που υπηρετούν στη Ρόδο διακρίνονται για το ήθος τους και την νομική τους κατάρτιση. Η συνεργασία μας μαζί τους σε θεσμικό επίπεδο είναι άριστη. Προβλήματα κατά καιρούς εμφανίζονται, αλλά επιλύονται με συνεννόηση και αμοιβαία κατανόηση. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται στην έλλειψη δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, μηχανοργάνωσης, στην γραφειοκρατία και στις άστοχες νομοθετικές παρεμβάσεις. Και το κτηριακό παίζει βέβαια ρόλο. Πώς μπορούμε να έχουμε ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, όταν σε τρία μόλις ακροατήρια συνωστίζονται δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και διάδικοι; Όσο και αν φαίνεται περίεργο η επιδημία του κορωνοϊού βοήθησε στον εκσυγχρονισμό λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά, πολλά δικόγραφα κατατίθενται σε ψηφιακή μορφή, πολλά πιστοποιητικά χορηγούνται ηλεκτρονικά, ενώ επεκτείνεται η χρήση ψηφιακών υπογραφών από τις δικαστικές υπηρεσίες και τους δικηγόρους.

• Στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων στο Καστελλόριζο και εκδήλωση για θέματα Διεθνούς Δικαίου. Θα υπάρξει εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κάποια συμμετοχή;
Σε εκτέλεση της από 1/8/2020 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 19/9/2020 θα πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο εκδήλωση με θέμα τις θαλάσσιες ζώνες με έμφαση στα ζητήματα της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας και της αιγιαλίτιδας ζώνης, που απασχολούν τη χώρα μας, εξ απόψεως διεθνούς δικαίου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες στα ζητήματα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών σχέσεων. Ως Σύλλογος συμμετέχουμε στην προετοιμασία και θα ενισχύουμε την προσπάθεια, διότι το Καστελλόριζο βρίσκεται στο χώρο ευθύνης μας. Είχαμε ζητήσει παλιότερα να συγκληθεί η Ολομέλεια στη Ρόδο. Τελικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα επελέγη για λόγους εθνικούς, να γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση στο Καστελλόριζο. Θα προσκληθούν από το σύλλογό μας για να δώσουν το παρών όλοι οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του τόπου. Ευελπιστούμε στην παρουσία τους. Θα στείλουμε έτσι προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα για την ανάγκη τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και στήριξης του ακριτικού νησιού που στέκει ακλόνητο στις τουρκικές προκλήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου