Ειδήσεις

Ποιοι επιστρέφουν, ποιοι «κόβονται» στα γαλάζια ψηφοδέλτια

Και ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία (ξανα)έγινε ελκυστική. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει η προσφορά υποψηφιοτήτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Συγγρού εν όψει της συγκρότησης των νέων ψηφοδελτίων.

Η προοπτική νίκης του κόμματος στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, η παρουσία Μεϊμαράκη, η αίσθηση ότι μετά τις κάλπες δεν αποκλείεται, ακόμη και ως δεύτερο, να έχει μερίδιο εξουσίας σε μία κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και η διάθεση προετοιμασίας στελεχών για τις… μεθεπόμενες εκλογές έχουν αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον στελεχών να είναι υποψήφιοι.

Δεδομένης της ρητής δέσμευσης του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι δεν θα αλλάξει η σειρά των εκλεγμένων του Ιανουαρίου, η «διακεκαυμένη» ζώνη αφορά τις θέσεις των επιλαχόντων σε Α΄ και Β΄ Αθηνών και, φυσικά, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ως Επικρατείας έχουν σήμερα εκλεγεί τέσσερις βουλευτές, κατά σειρά οι Θ. Φορτσάκης, Δ. Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Β. Οικονόμου. Δεδομένης της αρχικής απροθυμίας του κ. Μεϊμαράκη να ταράξει τις ισορροπίες αλλά και του ενδεχομένου οι θέσεις Επικρατείας να περιοριστούν σε τρεις υπέρ ενός μικρότερου κόμματος ακόμη κι αν η Ν.Δ. αυξήσει κατά τι τα ποσοστά της, τα περιθώρια χειρισμών είναι περιορισμένα. Πληροφορίες της «Κ» επιμένουν ότι στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. διατυπώνονται αποκλίνουσες εισηγήσεις για την ανάγκη αλλαγών στις εκλόγιμες θέσεις ενώ, παρά τις διαρροές, ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα διστάσει να προβεί σε αλλαγές εφόσον, όμως, εξασφαλιστεί ότι η νέα υποψηφιότητα θα έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Ανομολόγητος στόχος της Ν.Δ. είναι να συγκροτήσει μία… ευρωπαϊκή, κεντρογενή «συνιστώσα» στο εσωτερικό του κόμματος, με στόχο να υπερκεράσει και τις εισηγήσεις για κοινή κάθοδο των «ευρωπαϊκών κομμάτων» στις κάλπες. Μέλη της ομάδας στήριξης του Ποταμιού, που όμως δεν μετέχουν στο εγχείρημα του κ. Θεοδωράκη και πανεπιστημιακά στελέχη που πρωταγωνιστούν στον εκσυγχρονιστικό χώρο, αποτελούν προφανείς «μεταγραφικούς» στόχους, χωρίς πάντως επί του παρόντος να έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαβουλεύσεις. Στελέχη αυτού του επιπέδου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στο γαλάζιο Επικρατείας αλλά και να καταλάβουν θέσεις στα ψηφοδέλτια των μεγάλων περιφερειών, με πιθανότητες εκλογής εφόσον αυξηθεί η εκλογική επιρροή της Ν.Δ.

Οι σχετικές ζυμώσεις διεξάγονται σε διαφορετικά επίπεδα. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει τον τελευταίο λόγο, ενώ κρίσιμος είναι ο ρόλος του διευθυντή του Γραφείου του Σ. Κορομάτζου αλλά και του 36χρονου γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκου (το ενδεχόμενο συμμετοχής στα ψηφοδέλτια να παραμένει ανοικτό) ο οποίος και ανέλαβε τη συνεννόηση με το «ευρωπαϊκό μέτωπο» κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Σε επόμενο επίπεδο, οι κ. Κ. Τασούλας, Γ. Βλάχος, Γ. Πλακιωτάκης, Θ. Μπούρας και Κ. Γκιουλέκας έχουν επιφορτιστεί με το έργο της αξιολόγησης των αλλαγών όχι μόνον στις θέσεις αυτών που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς αλλά και σε πολιτευτές που παραμένουν επί μακρόν στις λίστες χωρίς να έχουν εκλεγεί.

Από εκεί και πέρα, ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Γ. Βουλγαράκη στις γαλάζιες λίστες δεν συζητείται καν από το γραφείο Μεϊμαράκη. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να επανακάμψουν άλλα στελέχη της «καραμανλικής» φρουράς όπως ο κ. Ευ. Αντώναρος, ενδεχομένως σε μία συμβολική θέση, και ο κ. Γ. Παπαθανασίου στη Β΄ Αθήνας. Στη Συγγρού θα επιθυμούσαν τη συμμετοχή της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, χωρίς όμως να έχει γίνει πρόταση. Η ίδια δηλώνει ενεργή και μάλλον δεν γοητεύεται από «τιμητικού χαρακτήρα» θέσεις στα ψηφοδέλτια. Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Σάκη Ιωαννίδη, αντί της 12ης τιμητικής του Επικρατείας τον Ιανουάριο, συζητείται ενώ εκτός εκλογικής μάχης θα παραμείνει ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

Πηγή Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου