Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ως ο Οργανισμός που από τη σύσταση του είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την πρόληψη νοσημάτων για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε χθες και στη Ρόδο την υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020”, για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του Covid-19.

Το πρόγραμμα βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε στρατηγικό σχεδιασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και έχει ως προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα στην Ρόδο αναπτύχθηκαν από χθες τρεις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που απασχολούν 4 νοσηλευτές και 3 οδηγούς και συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού αρχικά από κλειστά ιδρύματα.
Από χθες τέθηκε εξάλλου σε πλήρη λειτουργία και το δεύτερο μηχάνημα ανίχνευσης κορωνοϊού με το οποίο ενίσχυσε το Υπουργείο Υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και μαζί με εκείνο του μοριακού ελέγχου που είχε δωρίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διενεργούνται έλεγχοι και σε δείγματα που θα λαμβάνονται στον αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα σε πρώτη φάση θα διενεργούνται περί τους 450 ελέγχους σε καθημερινή βάση εκ των οποίων οι μισοί θα προέρχονται από εισερχόμενους επιβάτες στο αεροδρόμιο και οι λοιποί από τυχαίες δειγματοληψίες των κινητών συνεργείων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» την τελευταία εβδομάδα από το σύνολο των ελέγχων που έγιναν σε εισερχόμενους επιβάτες αεροσκαφών στον αερολιμένα της Ρόδου βρέθηκε ένα θετικό δείγμα σε αλλοδαπή γυναίκα την 23η Ιουλίου 2020.
Προ διημέρου η γυναίκα και οι οικείοι της σε χωριό της ανατολικής πλευράς του νησιού ενημερώθηκαν σχετικά, βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου, όπως προβλέπουν τα οικεία πρωτόκολλα.
Ο ΕΟΔΥ θα εξακολουθήσει τους εντατικούς ελέγχους καθώς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ