Ρεπορτάζ

Συνεχίζονται στη Ρόδο οι φορολογικοί έλεγχοι

Συνεχίζουν να «σαρώνουν» τη Ρόδο οι…ράμπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντείνοντας τους φορολογικούς ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα στη Ρόδο το ποσοστό παραβατικότητας με 166 ελέγχους ανέρχεται στο 43%, υψηλότερο από τα Χανιά, που δεν ξεπερνά το 28% και χαμηλότερο από τη Σαντορίνη, όπου διενεργήθηκαν 151 έλεγχοι με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 56%.
Στο «στόχαστρο» είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, τα ΤΑΞΙ, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και τα Πρατήρια καυσίμων, οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι θαλάσσιες μεταφορές, τα καταλύματα κ.λ.π.
Την τιμητική της έχει η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπου σε καθημερινή βάση υπάρχουν τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ τα οποία μπορεί να επισκέπτονται την ίδια επιχείρηση τέσσερις και πέντε φορές την εβδομάδα με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των επιχειρηματιών που υπόκεινται σε εξαντλητικούς ελέγχους καθώς όπως υποστηρίζουν, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Ακόμη και στις μεγάλες συναυλίες και στις θεατρικές παραστάσεις και γενικώς σε κάθε μεγάλη εκδήλωση με εισιτήριο, οι…ράμπο είναι παρόντες. Πάντως μέχρι τώρα, η μόνη μεγάλη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν η αναστολή λειτουργίας του κυλικείου του γενικού νοσοκομείου Ρόδου.
Σχετικά με τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ανέφερε τα εξής: «Οι έλεγχοι είναι προληπτικό μέτρο και διενεργούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας, εάν δηλαδή τηρούνται οι νομοθεσίες. Ένα πλαίσιο υπερφορολόγησης δημιουργεί ροπή στη φοροδιαφυγή. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των φόρων τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που θα πάρουν οι επιχειρήσεις για να φοροδιαφεύγουν. Εάν οι συντελεστές ήταν χαμηλότεροι, δύσκολα θα ρίσκαρε κανείς τη φοροδιαφυγή και τις συνέπειές της».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι προφανώς και πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, καλό θα ήταν όμως να πραγματοποιούνται με τρόπο που να μην επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων: «Προφανώς και ασκείται μεγάλη πίεση σε μία επιχείρηση που υπόκειται πολύ συχνά σε έλεγχο κατά τις ώρες λειτουργίας της. Από την άλλη η δημόσια διοίκηση θα πρέπει κι αυτή να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί να μη γίνονται οι έλεγχοι. Καλό θα ήταν όμως να γίνονται με τρόπο που να μην επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, να βρεθεί δηλαδή η χρυσή τομή», είπε ο κ. Μιχαήλ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου