Ρεπορτάζ

Δύσκολη έως και αδύνατη η ανεύρεση κατοικίας στη Ρόδο

Ολο και χειρότερη γίνεται πλέον η κατάσταση στη Ρόδο με την εύρεση κατοικίας, που έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των ενοικίων στα ύψη με την προοπτική δυστυχώς τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.
Οι διορισμοί των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η ανάρτηση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων χθες που κινητοποίησαν τους μελλοντικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και όσοι συμπολίτες μας έχουν πάρει ειδοποίηση με τη λήξη των μισθωτηρίων συμβολαίων τους να αφήσουν τα σπίτια που ενοικιάζουν, αναμένεται να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη σε μια περιοχή που η εύρεση πλέον κατοικίας εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.
Εκλιπαρούν μέσω
αγγελιών
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Ρόδο είναι πλέον να βάζουν αγγελίες οι ιδιοκτήτες για την μίσθωση των κατοικιών τους, απελπισμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι αναζητούν σπίτι βάζουν μικρές αγγελίες περιγράφοντας το πρόβλημά τους, εκλιπαρώντας κυριολεκτικά να βρουν σπίτι για να στεγαστούν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε δυάρια και γκαρσονιέρες που πλέον έχουν εξαφανιστεί από τις επιλογές για μακροπρόθεσμη μίσθωση και όσα είναι διαθέσιμα είτε είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια για μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε το οίκημα είναι σε κακή κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χαμηλόμισθοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι αλλά και ζωόφιλοι που βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης στη Ρόδο αναρτώντας συνεχώς αγγελίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα σπίτι στις προδιαγραφές που τους εξυπηρετούν, πολλές φορές όμως εις μάτην.
Όπως καταγγέλθηκε στη «δ», πολλοί έχουν αναγκαστεί να φιλοξενηθούν προσωρινά σε συγγενικά σπίτια, είτε να επιστρέψουν στα πατρικά τους μέχρι και όποτε βρεθεί στέγη!
Πονοκέφαλος η εύρεση φοιτητικής στέγης
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης, καθώς μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων όσοι είναι σίγουροι για τις σχολές που θα περάσουν ξεκινούν ήδη τον αγώνα δρόμου για να… προλάβουν την ανακοίνωση των βάσεων! Ηδη από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες διερευνητικές αναζητήσεις νέων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο με την ελπίδα ότι δεν θα ταλαιπωρηθούν, παρότι οι επιλογές είναι ήδη περιορισμένες. Η αύξηση των ενοικίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στις λεγόμενες «φοιτητουπόλεις» και δη σε διαθέσιμα σπίτια κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνουν μέχρι και το 50%! Αυτό που κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο είναι η εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος στα ύψη που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα μηναία έξοδα στα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθεί μια μέση ελληνική οικογένεια.

«Αστεγοι» αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Από την μικρή πίτα των ελάχιστων διαθέσιμων σπιτιών προς μίσθωση μερίδιο διεκδικούν και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλούνται από τον μισθό τους που ανέρχεται περίπου στα 800 με 900 ευρώ να πληρώσουν τα μισά ή και πολλές φορές παραπάνω, για να εξασφαλίσουν στέγη στη Ρόδο. Η επιλογή της κατοικίας κοντά στο σχολείο που εργάζονται, θεωρείται όχι πολυτέλεια, αλλά όνειρο θερινής νυκτός. Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, σε συνδυασμό με την άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb έχουν καταστεί ο εφιάλτης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δηλώνουν διαθεσιμότητα σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος, με την κατάσταση να γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη. Πλέον η δυσκολία στην εύρεση κατοικίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κάλυψη θέσεων από αναπληρωτές καθηγητές που έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας. Αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αρχικά οι αναπληρωτές να διαμένουν σε ξενοδοχεία ως προσωρινή λύση ή σε διαμερίσματα Airbnb, μέχρι να βρουν κατοικία για να μισθώσουν όπου εκεί θα χρειαστεί να δώσουν και δύο και τρία ενοίκια μπροστά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα βρουν σπίτι. Πολλοί νέοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στηρίζονται στο εισόδημα των γονέων ή και των παππούδων τους. Πέρα από την εύρεση της στέγης, μείζον θέμα είναι και η ακρίβεια, η ενέργεια, και φυσικά οι μετακινήσεις όχι μόνο προς τον τόπο διορισμού, αλλά και της μετακίνησης από το σπίτι προς τα σχολεία, ειδικά εκτός πόλεως Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί αναπληρωτές, που δεν αποδέχονται τελικά τον διορισμό τους, διότι δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, αλλά και γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, λόγω των υπέρογκων ενοικίων. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση διορισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, χάνοντας τη θέση τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου