Για την επόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 αναβλήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, λόγω έλλειψης απαρτίας.
Στην τοποθέτησή του ο απερχόμενος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος θέλησε να δώσει ένα “στίγμα” των προθέσεών του ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και με αφορμή την αναβολή της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε χτες, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Όταν έχει κτισθεί κάτι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα βήμα να πάμε πίσω. Για οτιδήποτε θετικό θα είμαστε οι πρώτοι που θα το στηρίξουμε».
Να σημειωθεί ότι προχτές έγινε και η παρουσίαση του έργου “Motivate” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg – Med 201402020 της διαδικτυακής πλατφόρμας mobility.rhodes.gr και της mobile εφαρμογής Rhodes Public Transport η οποία ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί με την υλοποίηση του έργου, που είναι στην ουσία τρία προγράμματα σε ένα θα φαίνονται στους ηλεκτρονικούς πίνακες που έχουν στηθεί στο αεροδρόμιο στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου και στην περιοχή “Κρητικά”.
«Στην ουσία προχωρούν ταυτόχρονα τρία προγράμματα. Χαίρομαι που στο Δήμο Ρόδου το έργο τελειώνει πριν από τον προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.
Η παρουσίαση
Λεπτομέρειες για την υλοποίηση του Motivate έδωσαν σε μια μικρή παρουσίαση οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Το έργο “MOTIVATE – Promoting citizens’ active involvement in the development of Sustainable Travel Plans in Med Cities with Seasonal Demand” με ακρωνύμιο “MOTIVATE” χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg-MED 2014-2020 και στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μέσω της χρήσης κοινωνικών μέσων και εφαρμογών πληροφορικής.
Το έργο προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που βασίζεται στον συμμετοχικό σχεδιασμό αξιοποιώντας τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και εφαρμογές πληροφορικής για τη συγκέντρωση δεδομένων.
Απώτερος στόχος είναι τα δεδομένα αυτά να συμβάλουν στο σχεδιασμό πολιτικών με επίκεντρο τον πολίτη και την ικανοποίηση των αναγκών του.
Κεντρική φιλοσοφία του έργου MOTIVATE είναι πόλεις όπου οι πολίτες έχουν φωνή, συμμετέχουν και από κοινού με τους αρμόδιους φορείς, καθιστούν τις πόλεις τους βιώσιμες.
Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του έργου ΜΟΤΙVATE, αναπτύχθηκε διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Στόχος είναι όσο περισσότεροι πολίτες και επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και τις εφαρμογές, δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται στην πόλη και αξιολογώντας υφιστάμενες δομές και προτεινόμενα μέτρα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με την κινητικότητα. Οι κάτοικοι καλούνται να καταγράψουν τις ημερήσιες διαδρομές τους, να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες μετακίνησης αλλά και να πουν τη γνώμη τους σχετικά με μελλοντικές παρεμβάσεις.
Στόχος  του έργου για το Δήμο Ρόδου αποτελεί η σχεδίαση, ανάπτυξη, παραμετροποίηση και εγκατάσταση εφαρμογών πληροφόρησης για δημόσιες συγκοινωνίες και διασύνδεσης με το υφιστάμενο σύστημα πληροφόρησης για κυκλοφοριακές συνθήκες.
Τελικό αποτέλεσμα του έργου θα αποτελέσει η δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου αστικής βιώσιμης κινητικότητας που θα παρέχει πληροφορίες για τη μετακίνηση με λεωφορείο αλλά και την κυκλοφορία στην πόλη της Ρόδου και θα χρησιμοποιεί ως κανάλια ενημέρωσης web site, mobile application και τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές πινακίδες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ