Ειδήσεις

Ομογενείς από τη Νέα Υόρκη για τις εκλογές στη Νίσυρο

Η μετάβαση αρκετών ομογενών από τη Νέα Υόρκη στη Νίσυρο για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές επανέφερε ως θέμα συζήτησης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα την ψήφο των ομογενών από τις χώρες διαμονής τους. Η περίπτωση του μικρού αυτού ακριτικού νησιού της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως «ενδεικτική και αντιπροσωπευτική» της «βαθιάς σχέσης» του «έξω Ελληνισμού» με τον τόπο καταγωγής του. Εκτός από το γεγονός ότι μετέβησαν εξήντα και πλέον ομογενείς στη Νίσυρο για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, ο δήμαρχος που εξελέγη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, με υπολογίσιμη διαφορά, είναι ο πανεπιστημιακός Χριστοφής Κορωναίος, ο οποίος έζησε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, συμμετείχε ενεργά σε ελληνοαμερικανικούς φορείς και θεωρείται από τους συμπατριώτες του «κομμάτι της Ομογένειας».
Ο Γιώργος Ανδριώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής, ο οποίος ήταν ένας απ’ αυτούς που ψήφισε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ψήφος των ομογενών θα είναι ευεργετική και για τις “δυο μεριές”, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της ανάγκης για στήριξή της σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της μόνιμης ανάγκης για βοήθεια στα εθνικά θέματα».Ο κ. Ανδριώτης ανέφερε ότι «αρκετοί ομογενείς της Αμερικής αποφασίσαμε να μεταβούμε στη Νίσυρο για να ψηφίσουμε, γιατί πρώτα απ’ όλα μας ενδιαφέρει το νησί μας και θέλουμε πάντα να έχουμε ικανό δήμαρχο, ικανούς ηγέτες που να εργάζονται για το συμφέρον του τόπου και της χώρας. Την ίδια στιγμή, θεωρήσαμε προκλητική και παράνομη την ενέργεια να ψηφίζουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το νησί μας και εμείς που γεννηθήκαμε εκεί και κάνουμε ό,τι μπορούμε για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξή του, να μην ψηφίζαμε επειδή ζούμε στην Αμερική. Ευτυχώς, μετά από πρόσφατη δικαστική απόφαση, 150 αλλοδαποί απορρίφθηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους. Μας ανησυχεί λοιπόν και το γεγονός ότι κάποιοι, σκόπιμα ή αφελέστατα, συμβάλλουν στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των ακριτικών μας νησιών».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «με τη μετάβασή μας στη Νίσυρο και με τη συμμετοχή μας στις ελληνικές εκλογές θέλουμε να επαναφέρουμε επί τάπητος το πάγιο αίτημα για να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις χώρες που ζουν και δημιουργούν. Πώς είναι δυνατόν όλες σχεδόν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα στους ομογενείς τους και όχι ακόμη η Ελλάδα;»
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι ομογενείς έχουν κάθε δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις διαδικασίες στην πατρίδα μας και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες που διαμένουν».
Αναφερόμενος στον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Απόδημος Ελληνισμός προς όφελος της Ελλάδας, ο δρ Κορωναίος επισήμανε: «Η ευαισθησία, η αγάπη και η προσφορά των ομογενών για την Ελλάδα είναι γνωστές. Η συμμετοχή τους όμως στις ελληνικές εκλογές θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ενεργό συμμετοχή τους στα ελληνικά δρώμενα για τη στήριξη και την ανάπτυξη των χωριών, των πόλεων, των περιφερειών, των νησιών τους και γενικότερα της χώρας μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου