Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου – Κάνει λόγο για «οικονομική καταστροφή» και «κοινωνική απορρύθμιση» στα νησιά
Με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο νέο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αλλάζει το πλαίσιο οριοθέτησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Το Συμβούλιο κάνει λόγο για ένα μέτρο με άμεσες και καταστροφικές συνέπειες για τις μικρές ιδιοκτησίες, τη δόμηση και την τοπική ανάπτυξη στα νησιά.
Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την 29η Απριλίου 2025, είχε ως μοναδικό θέμα την αντίδραση στο επίμαχο Π.Δ. Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα παρόντα 14 μέλη, ζητά την άμεση ανάκληση του Διατάγματος, το οποίο —σύμφωνα με το Συμβούλιο— αφαιρεί αυθαίρετα την οικοδομησιμότητα από χιλιάδες ιδιοκτησίες σε μικρούς οικισμούς, μεταξύ αυτών και προϋφιστάμενους του 1923.
«Το Π.Δ. στερεί το δικαίωμα οικοδόμησης σε ακίνητα κάτω των δύο στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι περιουσίες με αξία μετατρέπονται σε άχρηστα αγροτεμάχια, προκαλώντας οικονομική καταστροφή στους ιδιοκτήτες τους», αναφέρεται στο ψήφισμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο προειδοποιεί πως η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της περιουσίας των νησιωτών, αποτρέποντας νέες επενδύσεις και απειλώντας την κοινωνική και οικονομική συνοχή της περιφέρειας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Πάτμο, όπου οι περισσότεροι οικισμοί εντάσσονται στους προϋφιστάμενους του 1923. Όπως σημειώθηκε και στην παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Αχιλλέα Κυρώζη, αυτοί οι οικισμοί εξαιρούνται βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου — κάτι που όμως δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη στο νέο Διάταγμα.
Το ψήφισμα καλεί την Πολιτεία σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μικρών οικισμών, με σεβασμό στην υφιστάμενη πραγματικότητα και στις ιδιοκτησίες. Κεντρικό αίτημα του Δήμου: Διαβούλευση, δικαιοσύνη και σεβασμός.
Η απόφαση 53/2025 αναρτήθηκε ήδη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναμένεται να αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Η Πάτμος, όπως και άλλες νησιωτικές περιοχές, αναμένει πλέον ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση, σε ένα ζήτημα που ακουμπά στον πυρήνα της περιφερειακής ανάπτυξης και της κατοικίας.