Συνεντεύξεις

Γιώργος Υψηλάντης: «Η αποτίμηση του έργου της περιφερειακής αρχής, είναι πολύ συγκεκριμένη, ορατή και μετρήσιμη»

Καθώς η σημερινή περιφερειακή αρχή, συμπληρώνει τη δεύτερη θητεία της, με τον Γιώργο Χατζημάρκο στο τιμόνι του Νοτίου Αιγαίου και με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, στην ΠΝΑι, η δουλειά συνεχίζεται, ακούραστα. Αυτό υπογραμμίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο εκπρόσωπος Τύπου της περιφερειακής αρχής κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος μιλάει για τις εκλογές, για το παραχθέν έργο, για την παράταξη αλλά και για τους αντιπάλους.

• Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές και αμέσως μετά, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις περιφερειακές (και δημοτικές) του Οκτωβρίου. Πώς αποτιμάτε το έργο της περιφερειακής αρχής του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, κλείνοντας την 2η θητεία της;
Το θέμα είναι πότε πραγματικά τελειώνει ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Θα είναι στις 21 Μαΐου ή θα φτάσουμε μέχρι τον Ιούλιο ή μήπως και παραπέρα; Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, καλώς ή κακώς, η προσοχή του πολιτικού προσωπικού αλλά και της κοινωνίας, είναι στραμμένη κυρίως στις εθνικές εκλογές. Μικρή είναι η πολιτική δραστηριότητα που αφορά στις δημοτικές εκλογές και ελάχιστη αυτή που αφορά στις περιφερειακές. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, μιας και μέχρι το προηγούμενο βράδυ, πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες και οι συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος σ’ αυτές.
Η σημερινή περιφερειακή αρχή, συμπληρώνει τη δεύτερη θητεία της, με τον Γιώργο Χατζημάρκο στο τιμόνι του Νοτίου Αιγαίου. Η αποτίμηση είναι πολύ συγκεκριμένη, ορατή και μετρήσιμη. Αποδείχθηκε ότι είναι ένας άριστος καπετάνιος, που χαράζει με ασφάλεια το ταξίδι των νησιών μας στο μέλλον, οδηγώντας τα μέσα από φουρτούνες πολλές φορές, από επιτυχία σε επιτυχία. Η αποτίμηση αυτή δεν είναι μόνο προσωπική, δεν είναι μόνο δική μου.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου. Ακόμα κι εκείνων που δεν ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και του 2019, τον Γιώργο Χατζημάρκο και την παράταξή του.
Όποιος παρακολουθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, θα έχει δει και θα έχει ακούσει την δημόσια παραδοχή της αντιπολίτευσης και την αναγνώριση του επιτυχημένου έργου που γίνεται. «Δεν μπορούμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο για αντιπολιτευτικούς λόγους, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι κάνετε έργο», ομολόγησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μ. Γλυνός, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Αυτό από μόνο του, τα λέει όλα.
Η σημερινή περιφερειακή αρχή, είναι ο πιο γνήσιος και αποτελεσματικός εκφραστής των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα φόρα. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της κυβέρνησης και δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή αλλά και στην προηγούμενη. Για έναν απλό λόγο. Ήταν και είναι αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος. Είναι αυτή που στη βάση του δικού της αυτοδιοικητικού σχεδίου, ξέρει να χαράζει πολιτικές, να τις προωθεί και να τις επιβάλλει αν χρειαστεί, υπηρετώντας το συμφέρον των νησιών μας. Πολιτικές στραμμένες στην ικανοποίηση των σημερινών αναγκών αλλά και των προκλήσεων του μέλλοντος. Γιατί έχει τη μοναδική ικανότητα και διορατικότητα να τις αναγνωρίζει, να τις προβλέπει, πριν ακόμα τεθούν στη δημόσια συζήτηση από την ίδια την κοινωνία. Έχει κυρίως την ικανότητα να τις υλοποιεί κιόλας, με πολλή δουλειά, ακόμα κι όταν όλες οι προϋποθέσεις είναι εναντίον της. Έλλειψη θεσμικού πλαισίου, έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού. Είναι τόση η αφοσίωση και η αυταπάρνησή της, που παρά τις αντιξοότητες, κάθε μέρα καταγράφει επιτυχίες και ρεκόρ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Φαίνεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για συμμετοχή στην παράταξη του περιφερειάρχη ‘Μπροστά το Νότιο Αιγαίο’. Θα υπάρξει όμως και ανανέωση;
Ναι, βέβαια υπάρχει κινητικότητα. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή δύο συνεχόμενων θητειών. Συμπολίτες/τισσες μας από όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, βλέπουν ότι εδώ έχουν να κάνουν με μια αυτοδιοικητική παράταξη ανοιχτή, πολυσυλλεκτική, την παράταξη #Μπροστά το Νότιο Αιγαίο. Μια παράταξη που έχει αξιόπιστη ηγεσία, έχει σχέδιο, δουλεύει σκληρά και παράγει υπέροχα αποτελέσματα. Γιατί λοιπόν μα μην θέλουν κι αυτοί να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας; Είναι μια σοβαρή πρόκληση για άνδρες και γυναίκες που έχουν τη διάθεση προσφοράς στον τόπο.
Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου, είναι αποκλειστικό προνόμιο και ταυτόχρονα ευθύνη του περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Όλοι του αναγνωρίζουν την ικανότητα στην επιλογή των συνεργατών του αλλά και την ακαριαία αντίδρασή του, όταν κάποιοι προκρίνουν τις ατομικές διαδρομές και επιδιώξεις έναντι της συλλογικής προσπάθειας.
Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης για τις εκλογές του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει στελέχη του ψηφοδελτίου των εκλογών του 2019 που θέλουν να συνεχίσουν και εφόσον ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να συνεχίσουν. Ταυτόχρονα θα έχει πολλούς νέους υποψήφιους και υποψήφιες, πρόσωπα καταξιωμένα στα νησιά μας, με γνώσεις και ικανότητες χρήσιμες στο έργο της επόμενης περιφερειακής αρχής.
Η ανανέωση είναι επιβεβλημένη και για πρακτικούς λόγους, που απορρέουν από την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Μπορεί οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου να μειώθηκαν από 47 σε 45, ωστόσο ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού ψηφοδελτίου με 117 υποψηφίους, δηλαδή όσες είναι οι έδρες προσαυξημένες κατά 150%.
Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι δηλαδή σημαντικά αυξημένος σε σχέση με εκείνον των εκλογών του 2019. Να δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το εύρος της ανανέωσης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, οι υποψήφιοι της παράταξής μας το 2019 ήταν 30. Τώρα μπορούν να είναι έως και 45! Επιπλέον ισχύει η ποσόστωση φύλου που θα είναι 40% στο σύνολο του ψηφοδελτίου.
• Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου; Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εμφανιστεί ισχυρός αντίπαλος του Γιώργου Χατζημάρκου.
Όπως λέει ο ίδιος ο Γιώργος Χατζημάρκος, «εμείς εκλογές θα κάνουμε», δεν πάμε δηλαδή για περίπατο στην εξοχή. Θα κάνουμε εκλογές, γιατί μας αρέσει και ξέρουμε να τις κάνουμε. Μας αρέσει και πιστεύουμε πολύ στην λογοδοσία, στο ξεδίπλωμα του σχεδίου μας στην κοινωνία και στην άντληση δύναμης από την εμπιστοσύνη της, για να συνεχίσουμε.
Δεν υπάρχουν ισχυροί ή αδύναμοι αντίπαλοι για εμάς. Υπάρχουν αντίπαλοι με πολιτική άποψη την οποία είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε αν χρειαστεί στο πλαίσιο ενός σοβαρού και ζωντανού πολιτικού διαλόγου και υπάρχουν αντίπαλοι που εκφράζουν απλά την προσωπική εμπάθειά τους απέναντί μας, την αλλεργία τους σε όσα γίνονται κάθε μέρα σε κάθε νησί, την μιζέρια, την τοξικότητα και την προσκόλλησή τους σε ξεπερασμένες πολιτικές του παρελθόντος, πολιτικές που στέρησαν από τα νησιά μας πολύτιμο χρόνο από την ανάπτυξή τους.
Δεν είμαστε εδώ με το ζόρι, δεν είμαστε δεμένοι με καρέκλες κι αξιώματα. Έχουμε κι άλλα όμορφα πράγματα στη ζωή μας. Ο λαός των νησιών μας αποφασίζει για τον ποιόν θεωρεί πιο άξιο και κατάλληλο να τον υπηρετήσει. Ναι, λοιπόν θα κάνουμε εκλογές. Με όποιον αντίπαλο κι αν έχουμε απέναντί μας. Και να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε αντίπαλο. Είναι μεγάλη η φαγούρα κάποιων. Διάβαζα λίγο νωρίτερα, τις δηλώσεις κάποιου στελέχους κόμματος της αντιπολίτευσης σε γειτονικό νησί, του τύπου «δεν θα υπάρχει συνέχεια αυτής της περιφερειακής αρχής». Φαντάζομαι ότι αυτό το είπε μάλλον ως προσωπική ευχή ή ως εκδήλωση μύχιου πόθου.
Ούτε τα κόμματα, ούτε οι κάθε λογής παράγοντες αποφασίζουν την πορεία μας. Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών και ο λαός θα αποφασίσει. Σ’ αυτόν δίνουμε αναφορά, αυτόν εμπιστευόμαστε και αυτός μας εμπιστεύεται.
Όσο για τους μύχιους πόθους κάποιων, τους ακούσαμε εκκωφαντικά και το 2019 με τον πιο προκλητικό και τοξικό τρόπο και εξίσου εκκωφαντική και παταγώδης ήταν η απόρριψη και η αποτυχία εκπλήρωσής τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου