Ειδήσεις

Καμπανάκι ρευστότητας από τα ξενοδοχεία -Μηδενικές ακόμη οι κρατήσεις

Καμπανάκι για ρευστότητα, ενώ βρισκόμαστε δύο μόλις εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου, χτυπούν οι ξενοδόχοι, σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές.

Υπενθυμίζεται, πως από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε πρακτικά τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές, ενώ οι χειμερινοί προορισμοί έχασαν τη σεζόν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναλύει σε επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας η Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Όπως αναφέρει, όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.

“Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.

Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων. Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν” τονίζει.

Μηδενικές ακόμη οι κρατήσεις
Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, είναι ακόμη σε μηδενικό σημείο. Εκτιμούν μάλιστα πως αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ίσως να ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούλιο, όμως την ζήτηση θα καθορίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και στις βασικές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ).

Οι επιχειρηματίες θεωρούν πως σε λειτουργικό επίπεδο τα πράγματα θα είναι χειρότερα από πέρσι, καθώς τα ταμειακά αποθέματα έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Σημειώνεται πως πέρσι, η μείωση του τζίρου στα ξενοδοχεία ξεπέρασε το 70%.

Τα ερωτήματα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στην επιστολή της, θέτει ακόμη μια σειρά από ερωτήματα στα δύο υπουργεία, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Μερικά από αυτά είναι: Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου τη λειτουργία τους; Πως θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους ; Πώς θα αποφασίσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, αν γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν και να απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας;

“Μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά” τονίζει η ΠΟΞ.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου